L'imam 'influencer' que França busca per expulsar-lo
El govern vol fer fora Hassan Iquioussen, nascut al país, per les seves proclames masclistes i antisemites
ParísEs podria dir que Hassan Iquioussen és un influencer. Amb un canal de YouTube 181.000 abonats i una pàgina a Facebook que segueixen 47.000 persones, aquest imam marroquí nascut a França fa 57 anys ha aconseguit una popularitat notable entre la comunitat musulmana. La policia francesa fa anys que el tenia sota el seu radar per les seves proclames masclistes, homòfobes, antisemites, i una visió de l’Islam que l’Elisi considera que és “contrària als valors de la República”. A l’agost va decidir expulsar-lo del país aprofitant que el conegut com el predicador de les banlieues té la nacionalitat marroquina –tot i haver nascut i viscut tota la seva vida a França– i se li caducava el permís de residència. Però una cosa ha convertit en polèmica la seva futura repatriació al Marroc: Iquioussen no ha comès cap delicte ni ha estat mai denunciat pels seus discursos.
El govern francès ha convertit l’expulsió de l’imam –que encara no s’ha fet efectiva– en un símbol de la seva lluita contra els "discursos separatistes". El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, figura de l’ala més conservadora de l’executiu d’Emmanuel Macron i conegut per ser el ministre més bel·ligerant amb la immigració, va qualificar l’expulsió de l’imam de “gran victòria per a la República”. El govern havia basat els seus arguments per fer-lo fora de França en els "actes deliberats incitant a l'odi, a la violència i a la discriminació" protagonitzats per Hassan Iquioussen, sobretot per les seves idees contràries a la igualtat entre homes i dones i a les seves crítiques als jueus, a qui va qualificar "d'avars" i de "traïdors" i a qui va acusar de "conspirar contra l'islam i els musulmans". Durant les seves conferències, Iquioussen, proper als Germans Musulmans, també s’havia posicionat contra el matrimoni homosexual.
Tot i que alguns dels vídeos més polèmics són antics, del 2003, fins ara el govern no s’havia plantejat una mesura tan dràstica. L’imam es defensa assegurant que hi ha frases descontextualitzades. “Si faig mil conferències i vosaltres només agafeu tres o quatre frases, és injust”. La seva advocada, Lucie Simon, el descriu com una persona “conservadora” i "retrògrada", però no radicalitzada. "¿Els seus actes representen una amenaça tan greu que cal expulsar una persona que té la seva vida aquí?", es pregunta.
Decisió arbitrària
L’esquerra radical francesa es va queixar públicament pel fet que sigui un govern i no un tribunal qui hagi pres la decisió: “Una expulsió no pot estar sotmesa a l’arbitrarietat del ministeri de l’Interior i un govern no pot decidir quines proclames són acceptables i quines no”, afirma el dirigent de la França Insubmisa Manuel Bompard. Els crítics amb la decisió del govern sostenen que les seves paraules podrien estar emparades per la llibertat d’expressió i recorden que l’imam no ha estat mai condemnat.
De fet, Iquioussen va recórrer la decisió del ministeri de l’Interior i un tribunal administratiu li va donar la raó. La justícia va aturar l’expulsió al·legant que provocaria “un dany desproporcionat a la seva vida privada i familiar”. La dona del youtuber musulmà també viu a França, com els seus cinc fills, que sí que tenen la nacionalitat francesa. Segons l'advocada, Hassan Iquioussen només ha trepitjat el Marroc per anar-hi de vacances. L'imam va renunciar a demanar la nacionalitat francesa quan era un adolescent i, des d’aleshores, cada 10 anys ha de renovar el permís de residència.
Fugida del país
La història del predicador musulmà ha estat un dels serials més mediàtics dels últims mesos a França, i ha tingut un epíleg tan rocambolesc com absurd. Darmanin va recórrer la decisió de la justícia al Consell d’Estat, la màxima jurisdicció administrativa de França. I el 30 d’agost aquest òrgan va donar la raó al govern. L’expulsió ja es podia fer efectiva. Però aleshores el Marroc va rebutjar el visat que hauria permès la seva deportació i poc després –abans que se li pogués comunicar oficialment l’ordre d’expulsió definitiva– Iquioussen va fugir de França, suposadament a Bèlgica.
En una decisió que ha creat estupefacció, la justícia francesa ha emès una ordre europea de detenció perquè l’imam torni a França i se’l pugui expulsar. “Estem atònits: per què cal fer-lo tornar?”, es preguntava l’advocada de Hassan Iquioussen. La jurista ha denunciat la “política-espectacle” del ministre de l’Interior i acusa Darmanin de voler que l’imam torni a França per poder-lo enviar al Marroc davant de les càmeres de televisió. “No té cap altra lògica que la de la humiliació”, lamentava Lucie Simon fa uns dies. Iquioussen encara no ha estat localitzat.