L'Índia bloqueja l'exportació de la vacuna d'AstraZeneca i amenaça el programa de distribució de l'OMS

El Serum Institut de l'Índia demana permís al govern de Nova Delhi per enviar cinc milions de dosis a Londres

La vacuna d'Oxford i AstraZeneca.
25/03/2021
3 min

LondresLa guerra de les vacunes s'agreuja, en una demostració més del fracàs global de la humanitat en la lluita contra la pandèmia i en un nou escull en l'estratègia de l'Organització Mundial de la Salut i l'Aliança Gavi per combatre el covid, en especial als països més pobres.

El principal productor de vacunes del món, el Serum Institut de l'Índia (SII), ha vist com el govern de Nova Delhi ha imposat de facto una prohibició a les exportacions de vials, en un intent de prioritzar la campanya d'immunització del país, que viu un repunt de casos.

Mentrestant, fa només dos dies, el mateix SII va demanar permís al govern indi per enviar cinc milions de dosis al Regne Unit perquè Londres no es veiés obligat a aturar el seu programa d'immunització.

L'institut, que fabrica les vacunes d'AstraZeneca i Novavax, ha informat aquest dijous que se li ha aconsellat que aturi les exportacions, una recomanació que es pot estendre "dos mesos o més". Amb una capacitat de producció de 2.000 milions de dosis anuals, el SII és el soci clau d'AstraZeneca per abastir el mercat dels països amb menys recursos, i també és clau en l'estratègia de l'OMS i Gavi per proveir dosis per al programa Covax.

Gavi, l’aliança mundial de vacunes que té el suport de l’ONU i l'OMS, i que participa en el programa Covax, ha advertit també aquest dijous que els controls sobre les exportacions tindrien un impacte directe sobre l'esmentat programa, que en teoria hauria de garantir una distribució internacional equitativa de les dosis. En principi, s'havia previst que al llarg del 2021 aquest mecanisme pogués repartir fins a 2.000 milions de dosis, una possibilitat que ara es pot veure defraudada.

"Els lliuraments de vacunes contra el covid-19 a economies amb ingressos més baixos que s'integren dins del programa Covax s'enfrontaran a retards després dels entrebancs a l'hora d'obtenir llicències d'exportació per a dosis addicionals produïdes pel Serum Institute de l'Índia i que s'havien d'enviar al març i l'abril", ha afirmat l'aliança.

El SII té un contracte per fabricar 550 milions de dosis de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca i 550 milions de dosis de la de Novavax –encara no aprovada per cap organisme regulador– per formar part del Covax durant el 2021 i el 2022. De moment, i segons informa el Financial Times, ni AstraZeneca, ni Novavax ni l’OMS s'hi han pronunciat.

L’Índia està experimentant un augment notable de casos de covid. Aquest dijous ha informat de 53.000 noves infeccions, la xifra més elevada des de l’octubre.

Destí al Regne Unit

Malgrat la imposició del bloqueig per al programa Covax de la vacuna d'AstraZeneca, com ja s'ha apuntat, abans d'ahir dimarts, el mateix SII va demanar permís al govern de l'Índia per exportar cinc milions de dosis cap al Regne Unit. Els acords signats l'any passat entre la farmacèutica anglosueca i el productor amb base a la ciutat de Pune, a l'oest del país, indiquen que el laboratori haurà d'abastir "a qualsevol país amb la vacuna d'Oxford on AstraZeneca tingui compromisos", sigui on sigui del món.

En virtut d'aquests contractes, el SII "tractarà AstraZeneca com un client prioritari, ja sigui per a substàncies farmacèutiques o productes acabats ", va afirmar Prakash Kumar Singh, director de la divisió d'afers governamentals i regulatoris de la companya. Citat per la premsa local, el SII s'ha compromès a subministrar "almenys els cinc milions de dosis d'AstraZeneca immediatament per al seu ús al Regne Unit", en paraules de Singh.

Aquest enviament és de "màxima prioritat, tal com ha fet saber la farmacèutica". Tant AstraZeneca com representants del govern del Regne Unit van comunicar dimarts al matí que si les dosis mínimes esmentades no arriben a Londres "immediatament aquesta setmana, el govern del Regne Unit podria haver d'aturar el seu programa de vacunació", va confirmar Singh.

Aquesta informació no fa més que confirmar que, de bon començament, l'estratègia d'AstraZeneca va ser jugar a totes les bandes possibles però que, crucialment, és el Regne Unit el país que més ha prioritzat a l'hora de complir amb els seus contractes, una informació que té encara més rellevància a la llum de la pugna oberta entre la Unió Europea i AstraZeneca, amb Londres com a espectador privilegiat, que, de moment, ha sabut preservar molt millor que Brussel·les els seus interessos.

stats