Demografia
Internacional25/04/2023

L'Índia supera la Xina com a país més poblat del món: i ara què?

Un total de 1.428,6 milions d'indis, segons dades de l'ONU, destronen Pequín per primer cop des dels anys 50

BarcelonaEl sorpasso poblacional s'ha consumat. Estava anunciat des de feia temps, però finalment aquest mes d'abril l'Índia ha superat la Xina en nombre d'habitants i l'ha destronat com a país més poblat del món. O almenys això diuen les xifres publicades a la web del Fons de Població de l'ONU. En una roda de premsa dilluns, el cap del departament de Població de l’ONU, John Wilmoth, assegurava que aquest mes d’abril, que acaba diumenge, l’Índia superaria la Xina com a país més poblat. Al mateix temps, les dades públiques de població a la web de l’ONU que en fa recompte ja atorgaven 1.428,6 milions d’habitants a l’Índia i 1.425,7 milions a la Xina, una diferència de 2,9 milions. Dia amunt o dia avall, el sorpasso es dona per consumat en les dades de l’ONU, que ja acostumen a ser estimacions.

“Sí, és una projecció, en termes de la tècnica que s’utilitza per calcular l’estimació actual”, aclaria Wilmoth, que va admetre que és impossible saber amb tota seguretat quina és la data concreta en què es produeix el sorpasso. L'últim cens oficial del govern indi, de fet, és de l'any 2011. Estava previst que fes un nou cens el 2021, però la pandèmia de covid-19 va obligar a ajornar-ho i s'espera que ho faci aquest mateix 2024. Quan aquestes noves dades oficials de l'Índia surtin a la llum, l'ONU haurà de refer els seus càlculs, ha admès Wilmoth. Però de moment, amb les projeccions extretes de les dades oficials antigues i les tendències de fecunditat observades, el càlcul de l'ONU és que l'Índia ha fet el sorpasso aquest mes d'abril.

Cargando
No hay anuncios

L'habitant número 8.000 milions del planeta va néixer el novembre de l'any passat. Doncs els 45 milions de persones que hem sumat des de llavors (avui som 8.045 milions) han estat determinants per capgirar el marcador dels dos primers països del rànquing poblacional. L'estancament de població del gegant asiàtic, que ha estat incapaç de remuntar els naixements després de posar fi a la política de fill únic, l'ha fet caure del podi. De fet, des de la dècada dels 50 –quan l'ONU va començar a fer registre oficial de les xifres de població–, la Xina sempre havia estat el país més poblat del món.

Però el creixement de l'Índia ha estat imparable. El país emergent manté encara una taxa de fecunditat mitjana de 2 (és a dir, que cada dona té dos fills de mitjana), tot just per sota ja de la taxa de reposició. Estadísticament es considera que una fecunditat de 2,1 és la taxa de reposició: per sobre d'aquesta taxa la població creix i per sota decreix. La Xina fa temps que va baixar per sota d'aquest llindar i ara té una taxa de fertilitat d'1,2 fills per dona, segons dades de l'ONU. De fet, el gegant asiàtic –un títol que potser haurà de compartir a partir d'ara amb l'Índia– va arribar al seu pic de població l'any 2022 amb 1.426 milions de persones, i ja està en decreixement. Les previsions de l'ONU diuen que la seva població baixarà per sota del miler de milions d'habitants a final de segle.

Cargando
No hay anuncios

La baixa fecunditat de la Xina va ser el principal motiu que va portar l'ONU a corregir les estimacions sobre el futur de la població mundial ja l'any 2016. Des de llavors la tendència no ha fet més que confirmar-se, també amb el cens xinès del 2020, i aquest gener la Xina anunciava que el 2022 ha perdut població per primer cop en 60 anys. El país acull una sisena part de la població mundial i el seu pes en el còmput global és evident. Així doncs, segons l'ONU, la població mundial arribarà al seu pic l'any 2080, amb 10.400 milions, i després començarà a decréixer. Altres estudis independents, però, com un publicat a The Lancet, pronostiquen el pic poblacional per al 2060, amb 9.700 milions d'habitants.

De fet, l'Índia també veu com es redueix lentament el seu índex de fecunditat i no mantindrà el creixement poblacional indefinidament. Des dels anys 50 del segle passat els indis han sumat 1.000 milions de persones. I s'espera que continuï creixent fins als 1.700 milions d'habitants l'any 2064, però després també perdrà població, segons l'ONU.

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, el pes del món continua desplaçat a l'Àsia, ja que el continent concentra la meitat de la població mundial. Però l'Àfrica és l'única regió del món on molts països encara mantenen uns índexs de fecunditat molt alts, que pronostiquen un creixement de la població africana exponencial els pròxims anys. Tanmateix, les previsions de l'ONU diuen que els països africans també seguiran la tendència de la resta i veuran reduir a poc a poc la seva fecunditat fins a xifres per sota de la taxa de reposició, tot i que en el seu cas això podria donar-se a finals d'aquest segle o principis del segle XXII.