Unió Europea
Internacional28/10/2024

Milers de georgians protesten contra la victòria pro-russa

La UE demana "investigar" les "presumptes irregularitats" dels comicis al país georgià, que està en vies d'adhesió al bloc europeu

BarcelonaEl conflicte entre els europeistes i els pro-russos a Geòrgia s'agreuja. La presidenta del país, Salome Zourabichvili, i tota l'oposició en bloc s'han negat a reconèixer la teòrica victòria electoral del partit populista pròxim al Kremlin, Somni Georgià, i milers de georgians han sortit al carrer per protestar contra els resultats dels comicis. Els representants electes opositors denuncien frau electoral i han anunciat que no recolliran les seves actes de diputats- En aquest context, la Unió Europea ja ha demanat "investigar" i "aclarir" les acusacions d"'irregularitats" en les eleccions del país georgià, que està en vies d'adherir-se al club europeu.

El presumpte frau electoral ha aixecat molta polseguera a Geòrgia i milers de persones s'han tornat a congregar davant del parlament georgià, que és l'espai tradicional on se solen fer les grans manifestacions contra el govern. La manifestació, que ha promogut la mateixa presidenta georgiana, ha sigut un èxit de convocatòria i, entre d'altres, hi han assistit els líders dels quatre principals partits opositors.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar a la primavera d'enguany milers de georgians ja van sortir el carrer durant mesos contra la deriva pro-russa i autoritària contra el Somni Georgià, que fa dotze anys que governa el país. Va ser especialment polèmica l'anomenada "llei russa", que pretén intimidar l'oposició i els mitjans de comunicació que no li són afins. Tant l'aprovació d'aquesta normativa com els resultats electorals d'aquest dilluns suposen un allunyament respecte a la UE i un apropament a l'òrbita del règim de Vladímir Putin per part d'un país on, segons les enquestes, el 80% dels ciutadans són europeistes.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, la Comissió Electoral Central assegura el Somni Georgià ha guanyat les eleccions per una majoria molt àmplia, amb el 53,82% dels vots. Els observadors internacionals, però, han alertat que durant els comicis han presenciat "molts casos de coacció" dels electors i "freqüents vulneracions del secret del vot", entre altres potencials irregularitats.

Després d'aquesta denúncia, la presidenta georgiana s'ha mostrat molt contundent contra els resultats electorals. "Reconèixer aquestes eleccions significaria que Rússia ha entrat a Geòrgia", ha afirmat Zourabichvili, que ha acusat Moscou "d'utilitzar les seves tecnologies per justificar les falsificacions". I, acompanyada dels diversos líders de l'oposició, ha demanat a la comunitat internacional que no reconegui els resultats d'aquests comicis. "Ningú li prendrà el futur europeu a Geòrgia", ha afegit la cap d'estat de Geòrgia.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, la reacció dels diferents líders comunitaris i de governs europeus no s'ha fet esperar. En un comunicat conjunt del Consell Europeu i la Comissió Europea, insten les autoritats georgianes a "complir amb el deure d'investigar i jutjar de pressa, i de manera transparent i independent, les irregularitats electorals i denúncies corresponents". S'han expressat en la mateixa línia els executius alemany, neerlandès, polonès i, entre d'altres, el lituà. I, també, una missió d'eurodiputats que han presenciat els comicis presencialment ha demanat per carta que "la comunitat internacional" no reconegui els resultats.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha anunciat per les xarxes socials que inclourà en la trobada de líders europeus de la setmana que ve a Budapest una discussió sobre la situació política i les eleccions de Geòrgia. De fet, en la cimera del passat 17 d'octubre els caps d'estat i de govern de la UE ja van instar Tbilissi a "derogar tota la legislació que debiliti els drets i llibertats fonamentals" i que "vagi en contra dels principis de la UE".

Cargando
No hay anuncios

Les mesures promulgades pel Somni Georgià també estan posant en perill el futur de Geòrgia a la UE, que des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna està accelerant la pròxima potencial gran ampliació. De fet, el temor de Brussel·les és que Rússia estigui guanyant influència i suport a Geòrgia, com a Moldàvia o alguns països dels Balcans Occidentals, i acabi aconseguint que caigui de la seva àrea d'influència i no com un estat membre més del bloc europeu.

En aquest context, el primer ministre d'Hongria, el pro-rus Viktor Orbán, ha aprofitat l'avinentesa per viatjar fins a Tbilisi per mostrar el seu suport al Somni Georgià, i aquest dilluns i dimarts es reunirà amb diferents autoritats del partit de govern. D'aquesta manera, el dirigent hongarès es torna a alinear amb les exrepúbliques soviètiques que es mantenen properes al Kremlin, i trenca amb el consens de la UE sobre el futur de Geòrgia i el presumpte frau electoral. Tot i això, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ja ha deixat clar que Orbán "no representa el posicionament de la UE".