Unió Europea

L'oposició europeista es nega a reconèixer la victòria pro-russa a Geòrgia

La UE demana "investigar" les "presumptes irregularitats" dels comicis al país georgià, que està en vies d'adhesió al bloc europeu

La presidenta de Geòrgia, Salomé Zurabishvili, votant.
28/10/2024
3 min

BarcelonaEl conflicte entre els europeistes i els pro-russos a Geòrgia s'agreuja. La presidenta del país, Salome Zourabichvili, i tota l'oposició en bloc s'han negat a reconèixer la teòrica victòria electoral del partit populista pròxim al Kremlin, Somni Georgià. També han anunciat que no recolliran les seves actes de diputats i han instat els georgians a manifestar-se massivament contra el presumpte frau electoral aquest dilluns al vespre. A més, la Unió Europea ha demanat "investigar" i "aclarir" les acusacions d"'irregularitats" en els comicis del país georgià, que està en vies d'adherir-se al club europeu.

Segons la Comissió Electoral Central, el Somni Georgià, que governa des de fa dotze anys, ha guanyat les eleccions per una majoria molt àmplia, el 53,82% dels vots. Els observadors internacionals, però, han alertat que durant els comicis han presenciat "molts casos de coacció" dels electors i "freqüents vulneracions del secret del vot", entre altres potencials irregularitats.

Després d'aquesta denúncia, la presidenta georgiana s'ha mostrat molt contundent. "Reconèixer aquestes eleccions significaria que Rússia ha entrat a Geòrgia", ha afirmat Zourabichvili, que ha acusat Moscou "d'utilitzar les seves tecnologies per justificar les falsificacions". I, acompanyada dels diversos líders de l'oposició, ha demanat a la comunitat internacional que no reconegui els resultats d'aquests comicis. "Ningú li prendrà el futur europeu a Geòrgia", ha afegit la cap d'estat de Geòrgia.

En aquest sentit, la reacció dels diferents líders comunitaris i de governs europeus no s'ha fet esperar. En un comunicat conjunt del Consell Europeu i la Comissió Europea, insten les autoritats georgianes a "complir amb el deure d'investigar i jutjar de pressa, i de manera transparent i independent, les irregularitats electorals i denúncies corresponents". S'han expressat en la mateixa línia els executius alemany, neerlandès, polonès i, entre d'altres, el lituà. I, també, una missió d'eurodiputats que han presenciat els comicis presencialment ha demanat per carta que "la comunitat internacional" no reconegui els resultats.

D'altra banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha anunciat per les xarxes socials que inclourà en la trobada de líders europeus de la setmana que ve a Budapest una discussió sobre la situació política i les eleccions de Geòrgia. De fet, en la cimera del passat 17 d'octubre els caps d'estat i de govern de la UE ja van instar Tbilissi a "derogar tota la legislació que debiliti els drets i llibertats fonamentals" i que "vagi en contra dels principis de la UE".

D'aquesta manera, malgrat que Geòrgia és un dels països candidats a accedir al bloc europeu, fa temps que la UE mostra preocupació per la deriva autoritària i pro-russa del país. Brussel·les ha criticat especialment l'anomenada "llei russa" que va promoure el Somni Georgià. Amb aquesta legislació, el govern georgià pretén intimidar l'oposició, i els mitjans de comunicació i les ONG que no li són afins.

Aquesta normativa va aixecar molta polseguera i va provocar manifestacions massives als carrers de Geòrgia durant setmanes. I, precisament, aquest dilluns la presidenta del país ha tornat a fer una crida a repetir les protestes contra el presumpte frau electoral del Somni Georgià, un partit que està controlat per l'home més ric del país, Bidzina Ivanishvili, i que és pròxim al règim de Vladímir Putin.

Les mesures promulgades pel Somni Georgià també estan posant en perill el futur de Geòrgia a la UE, que des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna està accelerant la pròxima potencial gran ampliació. De fet, el temor de Brussel·les és que Rússia estigui guanyant influència i suport a Geòrgia, com a Moldàvia o alguns països dels Balcans Occidentals, i acabi aconseguint que caigui de la seva àrea d'influència i no com un estat membre més del bloc europeu. A hores d'ara, però, prop del 80% dels georgians són partidaris d'entrar a la UE, segons enquestes de diferents centres d'investigació internacionals.

En aquest context, el primer ministre d'Hongria, el pro-rus Viktor Orbán, ha aprofitat l'avinentesa per viatjar fins a Tbilisi per mostrar el seu suport al Somni Georgià, i aquest dilluns i dimarts es reunirà amb diferents autoritats del partit de govern. D'aquesta manera, el dirigent hongarès es torna a alinear amb les exrepúbliques soviètiques que es mantenen properes al Kremlin, i trenca amb el consens de la UE sobre el futur de Geòrgia i el presumpte frau electoral.

stats