Eleccions a Veneçuela

L’oposició veneçolana es manifesta arreu del món per reclamar la presidència

L’antichavisme surt als carrers per reivindicar la victòria d’Edmundo González a les urnes i els partidaris de Maduro defensen la pau i l’estabilitat

3 min
María Corina Machado, durant la manifestació d'aquest dissabte a Caracas.jpg

Buenos AiresMaría Corina Machado ha reaparegut als carrers de Caracas enfilada a dalt del seu vehicle de campanya i envoltada de milers de persones que han sortit a la gran manifestació “per la veritat”, o sigui, per reivindicar la victòria de l’oposició antichavista a les urnes el passat 28 de juliol. L’avinguda Francisco de Miranda, al barri Los Palos Grandes de la capital veneçolana, s’ha omplert a vessar de persones que, amb les actes electorals a la mà, han demanat que es respecti la sobirania popular i que es faci una verificació imparcial dels resultats. L’oposició, que no reconeix la victòria del chavisme a les urnes, assegura que Nicolás Maduro ha comès frau electoral i, a més, rebutja la repetició dels comicis, tal com han suggerit en les últimes hores els presidents del Brasil i de Colòmbia. El candidat Edmundo González, al qual ja fa dies que l’oposició es refereix com a “president electe”, no ha estat present a la convocatòria. La manifestació s’ha replicat arreu del món i es calcula en unes 300 ciutats en total, entre Veneçuela i altres països. 

“La decisió del poble s'ha de respectar”, ha dit Machado aclamada pels seus seguidors, i ha demanat “que el món i que tothom dins de Veneçuela reconeguin que el president electe és Edmundo González”. La líder conservadora ha disparat contra l’onada repressiva que duu a terme el govern de Nicolás Maduro. “Quan el règim s’ha vist derrotat i descobert, ha optat per la més cruel de totes les polítiques, la d'atrinxerar-se en un grup de l’alt comandament militar i ordenar una campanya de repressió que ha estat la més horrible i cruel de la història de Veneçuela”. Segons dades de l’organització de drets humans Foro Penal, hi ha 1.416 persones detingudes en el marc de les protestes postelectorals, incloent-hi 126 menors d’edat.

El chavisme també surt al carrer

En paral·lel a les manifestacions opositores, arreu del país caribeny també han sortit als carrers els partidaris del chavisme per defensar “la victòria del president Nicolás Maduro”, així com la pau i l’estabilitat a Veneçuela. El chavisme es manté ferm en el rebuig a qualsevol ingerència estrangera per avaluar el procés electoral, i sosté que és el Tribunal Suprem de Justícia qui té la potestat per aclarir els dubtes al voltant dels comicis. En aquest sentit, el chavisme no només defensa la “legitimitat” de les institucions veneçolanes, sinó que carrega contra la resolució que l’Organització dels Estats Americans (OEA) ha publicat aquest divendres exigint la publicació “de manera clara” de les actes electorals. En la votació només s'han abstingut Mèxic, Bolívia, Hondures i Saint Vincent i les Grenadines. El comunicat se suma a la petició que hores abans havien fet la Unió Europea i 22 països més a favor de la verificació imparcial i independent dels resultats dels comicis. El chavisme també manté l’alerta sobre les “mentides” que es construeixen sobre Veneçuela des de l’exterior, sobretot a través de les xarxes socials, que Maduro pretén regular.

Una vegada més, les dues faccions s’han expressat als carrers, tot i que l’oposició ha tingut l'adhesió massiva de la diàspora veneçolana, dispersa arreu del món, que també estava convocada a reivindicar la victòria d’Edmundo González aquest dissabte. Des de Lisboa fins a Barcelona, París, Copenhaguen, passant per Atenes, Bangkok, Tòquio, Melbourne, Washington, Miami, Ciutat de Mèxic i desenes de ciutats arreu de l'Amèrica Llatina, la regió que rep més migrants i refugiats veneçolans; i la ciutat on s'espera més afluència és Bogotà, ja que és la capital del país que rep més veneçolans. Només en els últims deu anys, gairebé vuit milions d'habitants han abandonat Veneçuela, i ja es considera la diàspora més gran del món sense l’existència d’un conflicte armat o d’un desastre natural.

stats