Els EUA imposen una "primera ronda" de sancions a Rússia com a càstig per "l'inici de la invasió" a Ucraïna

Biden acusa Putin de violar de manera "flagrant" el dret internacional i suspèn la reunió prevista amb Moscou

Joe Biden durant la roda de premsa d’ahir a la Casa Blanca.
3 min
Regala aquest article

Washington / Brussel·lesLa Casa Blanca havia promès que al mínim indici d'invasió russa a Ucraïna estaria preparada per respondre de forma ràpida i contundent amb sancions, i el president Joe Biden ha complert amb la seva amenaça. Washington considera que els últims moviments russos, l'enviament de tropes russes al Donbass, són "l'inici" d'una invasió: s'ha obert la capsa dels trons i els Estats Units han començat la imposició de sancions contra Rússia.

Per a Biden, la decisió del Kremlin és una "violació flagrant del dret internacional", la mostra clara que Rússia "està posant fonaments per prendre més territori a la força" i vol "apropiar-se" gran part d'Ucraïna. "Qui creu Putin que li dona el dret a declarar nous països en territoris que pertanyen als seus veïns?", ha etzibat Biden, en una breu declaració des de la Casa Blanca. Washington té clar que "Rússia és l'agressor" en aquest conflicte, i que no aconseguiran "enganyar" ningú ni hi ha "justificació" per tot el que estan fent.

Les mesures anunciades per Biden són molt concretes: bloqueig a dues institucions financeres (el banc militar i el VEB), sancions al deute rus amb què es vol "tallar" l'accés als mercats financers internacionals, càstigs a elits i familiars de les altes esferes del poder, i esforços –juntament amb Alemanya– per aturar el gasoducte Nord Stream 2.

Aquesta "primera ronda" de càstigs podria no ser l'última si no es desescala la tensió. "Si Rússia té preparat un nou moviment, nosaltres també", ha insinuat Biden, que es guarda asos a la màniga. Dit això, Biden és conscient que qualsevol moviment punitiu contra Moscou pot tenir efectes nocius per a l'economia domèstica, i, per tant, ha hagut d'alertar els nord-americans que "defensar la llibertat tindrà un cost". Hi ha una alerta molt concreta en tot l'àmbit energètic.

Washington continua volent donar a entendre que imposa les sancions gairebé a contracor, com a mesura per intentar redreçar la situació i "evitar el pitjor escenari" d'un conflicte desbocat i violent que insisteix que vol resoldre per la via diplomàtica; en aquest sentit, el cap de la diplomàcia nord-americana, Anthony Blinken, ha dit en una roda de premsa amb el ministre d'exteriors ucraïnès a Washington que "no tindria sentit", celebrar la trobada amb el seu homòleg rus Sergei Lavrov, com havia proposat França.

OTAN: "Rússia continua preparant un atac a gran escala a Ucraïna"

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha donat aquest dimarts la benvinguda a les sancions que els aliats occidentals activaran en contra de Rússia després que el president Vladímir Putin hagi reconegut les regions pro-russes del Donbass i hi hagi enviat tropes. Stoltenberg ha confirmat que, segons la intel·ligència de l'Aliança, es detecta encara un major moviment de tropes russes: "Tot indica que Rússia continua preparant un atac a gran escala a Ucraïna", ha dit el secretari general.

Tot i això, l'Aliança manté la crida a la desescalada. "Mai és massa tard", ha repetit Stoltenberg, que ha evitat ser clar a l'hora de respondre si els aliats consideren que Putin ja ha envaït Ucraïna. El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha descartat aquest matí que es tracti d'una invasió "total", i Stoltenberg ha explicat que Ucraïna està envaïda des del 2014 amb l'annexió de Crimea i el suport militar rus al Donbass. "El que veiem ara és un país que ja està envaït i que està patint una major invasió encara. I és més greu perquè arriba després del reconeixement de les anomenades repúbliques populars del Donbass", ha reblat el secretari general de l'OTAN.

Des de l'Aliança, com la Unió Europea, creuen que Rússia actua d'acord amb una estratègia per justificar un atac i avisen que si Rússia va més enllà les sancions seran encara més fortes, "el preu a pagar serà més alt". Per ara, els aliats han anunciat represàlies sobre els alts càrrecs russos directament implicats en el reconeixement de les repúbliques autoproclamades de Donetsk i Lugansk, i per la via comercial i financera, limitant l'accés als mercats occidentals i implicant directament, doncs, els bancs. Igual que els Estats Units, encara hi ha mesures que els aliats es reserven per quan considerin que hi ha realment un atac militar. Entre aquestes mesures es preveu per exemple excloure Rússia del sistema internacional SWIFT d'intercanvi de dades bancàries.

D'altra banda, Biden ha anunciat un moviment addicional de tropes i equipament militar al ja desplegat a Europa per reforçar el flanc oriental de l'OTAN. "No tenim cap intenció de lluitar contra Rússia", ha conclòs, tot i que defensaran "cada centímetre de territori de (membres de) l'OTAN".

stats