L'OTAN i Ucraïna es reuniran de manera extraordinària per abordar l'escalada del conflicte amb Rússia
Vladímir Putin ha anunciat que Rússia produirà míssils hipersònics Oreshnik en sèrie
BarcelonaLes autoritats de Kíiv són molt conscients que els queden menys de dos mesos perquè Donald Trump torni al Despatx Oval i que hi ha el risc que l'enviament d'armament s'alenteixi o fins i tot s'aturi. En aquest cas, ben probablement els tocaria asseure's a la taula i mirar de negociar en les millors condicions possibles. Després que Rússia llancés un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna aquest dijous, amb el que demostrava que el múscul tecnològic de Rússia no ha deixat d'entrenar-se, Kíiv ha tornat a moure fitxa i ha demanat aquest divendres una reunió d'urgència amb l'OTAN pel que Volodímir Zelenski considera "una escalada clara i severa" de la guerra.
L'Aliança Atlàntica ha contestat afirmativament a la demanda i ha convocat per a dimarts que ve una reunió del Consell de l'OTAN i Ucraïna a la seva seu de Brussel·les per analitzar l'última escalada de Rússia en la guerra. Aquesta reunió, que ha estat confirmada per París, se celebrarà amb ambaixadors i abordarà qüestions sobre seguretat d'interès comú, "inclosa la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna". "Només hi ha un agressor, Rússia, i només un agredit, Ucraïna", ha afirmat el portaveu d'Exteriors francès.
El cap de la diplomàcia ucraïnesa, Andrii Sibiha, espera que de la trobada en surtin decisions "concretes i significatives" que permetin bloquejar l'amenaça nuclear de Putin i aturar els avenços de les tropes russes i nord-coreanes al front. El ministre va especificar que Ucraïna plantejaria "la qüestió de [com] limitar la capacitat de Rússia per produir aquest tipus d'armes".
Rússia produirà míssils hipersònics en sèrie
Durant aquest divendres, diversos líders occidentals han condemnat l'atac inèdit de Moscou amb un míssil balístic hipersònic. El canceller alemany, Olaf Scholz, ha qualificat l'atac rus com una "escalada terrible" i una mostra de "com n'és de perillosa, aquesta guerra". El primer ministre polonès, Donald Tusk, li ha agafat el testimoni i ha alertat del risc real que esclati un conflicte mundial. Fins i tot la Xina ha reiterat una crida a la calma i a la contenció: "Totes les parts haurien de mantenir la calma i actuar amb moderació, treballar per desescalar la situació mitjançant el diàleg i la consulta, i crear les condicions per a un alto el foc", ha demanat el portaveu del ministeri d'Afers Exteriors, Lin Jian.
Per la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, ha assegurat, en el que es pot llegir com l'enèsima amenaça, que seguirà provant el míssil Oreshnik i que començarà a produir-lo en sèrie. El mandatari ha fet gala de la impossibilitat de defensar-se contra el seu projectil: "No hi ha [...] cap mitjà per interceptar-lo en el món actual. I remarcaré una vegada més que continuarem provant aquest nou sistema. Cal establir-ne la producció en sèrie", ha dit.
Amb l'escalada a Ucraïna com a teló de fons, aquest cap de setmana se celebra una reunió del G-7 a Itàlia, a la qual assistirà el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, i on és d'esperar que els mandataris de les set economies més fortes insisteixin en la retòrica de condemna contra Rússia i en receptes per enfortir les sancions contra Moscou.