L'últim lapsus de Biden al G-7 revifa la preocupació per la seva edat avançada

Altres vídeos virals de suposats descuits senils del president han resultat ser muntatges

4 min
El president dels EUA, Joe Biden, i la resta de líders del G7 miren una exhibició aèria, durant la cimera del grup celebrada a Itàlia.

Barcelona"Notícia d'última hora: el president Joe Biden és vell!" La broma d'un dels humoristes del late night nord-americà, Stephen Colbert, volia fer mofa fa pocs dies de la fixació dels mitjans de dretes amb els signes cada cop més evidents de la senectut del mandatari.

Però la preocupació pel possible deteriorament cognitiu del president de més edat de la història dels Estats Units va més enllà de l'esfera trumpista, i comença a ser una preocupació seriosa per a la seva campanya. No només per articles com el del Wall Street Journal, que fa una setmana assegurava que "a porta tancada, Biden mostra signes de relliscar", sinó per la multitud de vídeos a les xarxes que mostren un Biden desorientat o perdut, alguns dels quals han resultat ser fake news, però d'altres no.

L'últim lapsus ha arribat aquest mateix dijous durant la cimera del G-7 a Itàlia i ja s'ha fet viral a les xarxes. Durant un acte amb la resta de líders del grup, Biden es gira i sembla voler allunyar-se del grup, però s'atura, d'esquena a la resta, com si estigués desorientat i no sabés cap on tirar. La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, amfitriona de la trobada, és qui el rescata i el fa girar perquè miri cap a la mateixa direcció que tota la resta de líders.

El vídeo se suma a molts d'altres en els quals, en els últims mesos, es veu un Biden que no sap cap on tirar després d'intervenir en algun acte públic, que han donat munició valuosíssima als generadors de mems. Entre les últimes, la imatge estrambòtica d'un Biden totalment congelat enmig de gent ballant al so d'un concert.

Però entre les errades que aprofita la campanya de Donald Trump per insistir en la "incapacitat mental" de Biden per ser president, n'hi ha algunes que han resultat ser muntatges. El vídeo viral de Biden intentant seure en una cadira suposadament "inexistent" durant els actes públics pel 80è aniversari del Desembarcament de Normandia a França –acompanyat del president de França, Emmanuel Macron, i les seves respectives esposes– s'ha provat com a vídeo manipulat: sí que hi havia cadira, i sí que hi va seure –ell primer, i Macron i la resta d'acompanyants tot seguit– just en els segons posteriors, que algú havia tallat per fer veure que es tractava d'un lapsus.

A aquests fakes se n'hi sumen també d'altres, com un vídeo que va circular a les xarxes on el muntatge donava a entendre que Biden havia marxat a correcuita i sense saludar ningú de la cerimònia d'indult al gall dindi d'Acció de Gràcies a la Casa Blanca, quan en realitat sí que s'hi va quedar i va estar xerrant amb el públic, segons AP.

Però altres lapsus són ben reals, com quan va confondre l'encara president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, amb l'egipci Abdel Fattah al-Sisi, o va relatar una conversa que havia tingut amb Angela Merkel l'any 2021 com si fos amb el seu predecessor Helmut Kohl, que en aquell moment ja estava mort. Va ser especialment demolidor per al president l'informe que al mes de febrer va emetre el fiscal Robert K. Hur per exonerar el president de cap responsabilitat en el cas dels documents classificats que s'havien trobat al seu despatx, perquè descrivia Biden com un "home gran, benintencionat, amb poca memòria" i que té les "facultats disminuïdes per l'edat avançada".

Després d'allò, i de les múltiples relliscades públiques, l'entorn del president va imposar el missatge que el president "a porta tancada" es mostrava totalment concentrat, enginyós, despert i resolutiu. Per això, l'article del Wall Street Journal que pretén desmentir això ha generat un rebombori mediàtic considerable, amb acusacions de tendenciositat cap al diari, que va fer servir moltes fonts republicanes per forjar aquest retrat (però no totes). L'article feia servir arguments com que, durant les reunions, Biden "utilitzava targetes amb notes" o que "de vegades parla molt suau i fa pauses per períodes llargs de temps".

El 73% dels estatunidencs creuen que és massa vell

Més enllà de la inflació, la immigració o la guerra de Gaza, el factor de l'edat s'està convertint en la principal pedra a la sabata per a la reelecció de Biden, i vídeos com el de la cimera del G-7 representen un problema cada cop més greu per a la seva campanya. Perquè mentre que al candidat republicà, Donald Trump, les acusacions i condemnes penals no fan més que galvanitzar la seva base electoral i sumar-li vots –convençuts del discurs que tot és una persecució política–, en el bàndol demòcrata, en canvi, el factor de l'edat sí que pot ser un problema.

Una enquesta del mes de març feta pel New York Times i Siena College deia que el 73% dels votants nord-americans consideren que Biden és massa vell per ser eficaç en un segon mandat. Entre els que van votar per Biden a les eleccions del 2020, el 61% creuen que l'edat de Biden el convertirà en un president ineficaç per a un segon mandat, sumant els que hi estan molt d'acord (un 26%) i els que hi estan una mica d'acord (35%).

En canvi, només un 46% dels votants pensaven que Donald Trump –que aquest mateix divendres, 14 de juny, ha complert 78 anys i, per tant, no està tan lluny dels 81 de Biden– era massa vell per ser efectiu en un segon mandat. I això malgrat que el candidat republicà també ha tingut els seus propis lapsus, com quan va confondre Biden amb Barack Obama, o va confondre Nancy Pelosi (l'expresidenta demòcrata de la Cambra de Representants) amb la seva rival a les primàries, la republicana Nikki Haley, cosa que va portar Haley a qüestionar la "salut mental" de Trump. Fins i tot hi ha un grup de psiquiatres estatunidencs –alguns d'ells d'institucions de renom com la Harvard School of Medicine– que ha creat el grup Duty to Warn (Deure d'alertar) per advertir de les proves "aclaparadores" que indiquen que Trump pateix “demència”.

stats