Què ha acordat la UE amb Turquia? Sis preguntes amb resposta

La UE pagara 3.000 milions d'euros i es compromet a accelerar l'aproximació, a canvi que Ankara accepti el retorn de tots els migrants que arriben a les illes gregues

Un nen refugiat abrigat amb una manta després d’arribar a l’illa grega de Lesbos provinent de Turquia.
Cristina Mas
18/03/2016
2 min

Barcelona1. Què s'ha acordat?

Tots els "migrants irregulars" que arribin a les illes gregues des de Turquia a partir del 20 de març seran retornats a Turquia. Això inclou tant els refugiats que fugen de guerres i persecució com els migrants econòmics i no es tindrà en compte la nacionalitat d'origen. S'establiran agents turcs a les illes gregues i agents grecs a la costa turca.

2. Fins quan estarà en vigor?

El document parla d'una "mesura temporal i extraordinària necessària per posar fi al patiment dels éssers humans i per restablir l'ordre".

3. L'acord és legal?

Els governs europeus consideren que sí perquè tots els migrants podran sol·licitar asil i les seves peticions s'estudiaran individualment. Asseguren que la legislació europea i internacional permet denegar aquestes peticions i retornar els sol·licitants d'asil a un país tercer si aquest país és considerat segur. L'ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats, col·laborarà en els retorns, que pagaran les institucions europees.

4. Turquia és un país segur?

Tant Grècia com Turquia hauran d'aprovar reformes legals exprés per assegurar que l'acord compleix amb la legislació internacional. La UE celebra que Turquia s'hagi compromès a "protegir d'acord amb els estàndards internacionals els migrants retornats". Amnistia Internacional, entre altres organitzacions defensores dels Drets Humans, alerta que "Turquia no és un país segur per als refugiats i els migrants, i qualsevol procés de retorn fonamentat en la idea que ho és serà il·legal i immoral".

5. La UE acollirà refugiats?

En el cas dels sirians, es manté la fórmula de l'u per u: per cada refugiat sirià que sigui retornat a Turquia un altre serà traslladat legalment de Turquia a un país de la UE. Segons les quotes a què prèviament s'havia compromès la UE, fins a 72.000 sirians seran recol·locats per aquest procediment. Si arriben més refugiats a les illes gregues es considerarà que Turquia no està complint la seva part i l'acord es revisarà. Els que no han intentat el viatge a Grècia tindran prioritat en aquest reassentament. Cal tenir en compte, però, que Turquia acull 2,5 milions de refugiats sirians.

6. Què obté Turquia a canvi?

La UE es compromet a accelerar els plans per permetre als turcs entrar als països de la zona Schengen sense visat a partir del juny, "sempre que Turquia assoleixi tots els objectius". A la pràctica és molt difícil que en aquest termini Ankara compleixi els 72 requeriments de Brussel·les.

A més, s'acceleren els plans per pagar 3.000 milions d'euros a Turquia en concepte de costos d'acollida de refugiats, per als quals Ankara ha de presentar un llistat de projectes concrets. La UE també es compromet a "augmentar el sostre del finançament fins a 3.000 milions més a finals del 2018" un cop el primer paquet s'hagi esgotat.

Turquia obrirà un nou "capítol" en el seu procés d'adhesió a la UE (Ankara és candidat a entrar al bloc europeu des del 2005) a partir del juliol. En atenció a Xipre, que manté un conflicte històric amb Turquia i havia amenaçat d'exercir el dret a veto, s'aclareix que el procés d'adhesió "no serà en prejudici de les posicions dels estats membres d'acord amb la normativa existent".

stats