Veneçuela
Internacional09/09/2024

El líder opositor de Maduro diu que s'exilia a Madrid per evitar "dolor i patiment" a Veneçuela

L'arribada d'Edmundo González a Espanya provoca un nou xoc entre el PP i el PSOE

ARA
i ARA

MadridEl líder de la principal coalició opositora a Veneçuela, Edmundo González Urrutia, justifica l'exili a Espanya per evitar "un conflicte de dolor i patiment" i aposta pel "diàleg". Després de refugiar-se a l'ambaixada dels Països Baixos a Caracas i també a l'espanyola, ha acceptat l'oferiment del govern espanyol d'instal·lar-se a Madrid, arran de l'ordre de detenció que pesa sobre ell al seu país. En els pròxims dies podrà demanar asil polític i se li concedirà.

Feia més d'un mes que no se sabia on era l'opositor, que va encapçalar la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) a les eleccions presidencials del 28 de juliol. L'últim cop que se'l va veure en públic va ser el 30 de juliol, en una manifestació a Caracas. També continua amagada des de llavors María Corina Machado, líder de l'antichavisme inhabilitada per la justícia veneçolana.

Cargando
No hay anuncios

Dilluns passat un tribunal especialitzat en delictes de terrorisme va emetre una ordre de detenció contra González Urrutia, a petició de la Fiscalia de Veneçuela. El govern de Maduro l'acusa d'haver publicat actes electorals falses per sostenir la seva denúncia que es va cometre frau electoral a les eleccions, una acusació que comparteix gran part de la comunitat internacional.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la seva situació, l'arribada de González Urrutia ha suposat un nou xoc entre les principals forces polítiques de l'Estat, el PSOE i el PP. Segons ha denunciat el líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, Pedro Sánchez ha fet un favor a Nicolás Maduro.

En una carta publicada a les xarxes socials, però, González Urrutia agraeix "profundament" al govern de Sánchez que l'hagi acollit i li "doni protecció en aquests moments", i deixa clar que ha sigut una decisió personal. "Ho he fet perquè canviïn les coses i construïm una etapa nova per a Veneçuela", afirma.

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista a Onda Cero, el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha revelat que va oferir al líder opositor quedar-se a l'ambaixada de Caracas, però que estaria millor a Madrid i hi ha coincidit el mateix González Urrutia. En els pròxims dies el ministre es reunirà amb ell i s'està buscant una data perquè també ho pugui fer el president espanyol, Pedro Sánchez, que està de viatge a la Xina fins dimecres.

"No s'ha negociat res"

La insinuació del PP és que l'executiu de l'Estat ha donat alguna contrapartida al govern chavista a canvi de permetre la seva sortida, després que la vicepresidenta, Delcy Rodríguez, parlés d'una "negociació política". Però Albares ho ha negat categòricament. La posició del govern de l'Estat continua sent la de no reconèixer la validesa de les eleccions fins que es publiquin les actes. Albares ha explicat que les úniques converses amb el govern de Maduro han sigut "operatives" per donar-li un salconduit i poder marxar. La mateixa Rodríguez ha assegurat que s'ha permès la seva sortida "en nom de la tranquil·litat i la pau política".

Cargando
No hay anuncios

"[Maduro] Està molt més content que ahir", s'ha queixat Feijóo aquest dilluns, perquè "ha aconseguit que el líder que ha guanyat les eleccions a Veneçuela estigui fora del país", ha dit en una entrevista a Antena 3. Són unes declaracions en la mateixa línia al que apuntava el dirigent popular Esteban González Pons, que apuntava que l’oferiment de la protecció suposa, al capdavall, "treure de sobre un problema a la dictadura". És també la postura que defensa l’extrema dreta de Vox. El PP no en té prou amb el gest del govern espanyol i considera que més enllà de l'asil polític, s'hauria de reconèixer a González Urrutia com a vencedor dels comicis. El ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha rebutjat aquesta estratègia que considera "fracassada", i ha posat l'exemple de Juan Guaidó.

Debat al Congrés

El debat s'instal·larà aquest dimarts al Congrés arran d'una iniciativa del PP que reclama reconèixer González Urrutia com a guanyador de les eleccions. Sánchez va qualificar el líder opositor d'"heroi" dissabte passat en la seva intervenció al comitè federal del PSOE, en plena ofensiva del PP i el rebuig de Podem. La formació lila ha criticat que es doni asil a un "ultradretà" i ho veu "hipòcrita" perquè, mentrestant, no es tallen relacions amb "l'estat genocida d'Israel", segons ha denunciat la seva portaveu, María Teresa Pérez.