El líder suprem de l'Iran acusa els EUA i Israel de ser els "cervells" de la caiguda d'Al-Assad
Khamenei diu que l'eix de la resistència no s'afeblirà
Barcelona"No hi ha cap dubte que el que ha passat a Síria és producte d'un pla conjunt nord-americà i sionista. Sí, un govern veí de Síria ha jugat i està jugant un paper evident en aquest sentit, tothom ho veu, però el principal conspirador, cervell i centre de comandament es troben als Estats Units i al règim sionista. En tenim proves. I aquesta evidència no deixa lloc a dubtes". Així s'ha expressat aquest dimecres el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, en el seu primer discurs després de la caiguda del règim de Bashar al-Assad a Síria, amb el qual mantenia una estreta aliança.
Tanmateix, Khamenei assegura que la caiguda d'Al-Assad no debilitarà el seu país i augura que l'eix de la resistència s'expandirà encara més pel Pròxim Orient, en referència a les aliances regionals contra l'ocupació d'Israel. "L'analista desinformat, inconscient del veritable significat de la resistència, creu que si la resistència s'afebleix la República Islàmica de l'Iran també s'afeblirà", ha dit Khamenei. "Jo dic que gràcies al poder diví i amb el permís de Déu totpoderós, l'Iran és fort i poderós i es tornarà encara més fort i poderós", ha afegit.
Les paraules de Khamenei poden afegir més llenya al foc en les tensions al Pròxim Orient, ja que ha acusat directament els seus dos grans rivals d'estar darrere d'un moviment que el debilita. L'Iran busca un culpable extern a la caiguda del règim sirià, que els rebels opositors han pogut dur a terme després de només dotze dies d'ofensiva militar. Precisament la debilitat de Rússia, focalitzada a la guerra d'Ucraïna, i de l'Iran, pel seu enfrontament amb Israel a compte de la guerra de Gaza, és el que ha propiciat la victòria rebel, a l'haver perdut Al-Assad la força protectora sobre el terreny dels seus dos principals aliats.
Rússia va assegurar ahir que negociarà amb les noves autoritats sirianes mantenir la seva presència militar al país. Aquest dimecres la portaveu del ministeri d'Afers Exteriors del Kremlin, Maria Zakhàrova, ha subratllat que les instal·lacions i els actius russos a Síria estan protegits pel dret internacional i ha instat totes les parts implicades a adoptar un enfocament responsable per restablir la seguretat i l'estabilitat al país tan aviat com sigui possible. Rússia té una base aèria a la província de Latakia i una instal·lació naval a Tartús, el seu únic centre de reparació i subministrament a les aigües del Mediterrani.
Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, Al-Assad va fugir de Síria i va demanar asil polític a Moscou després que Rússia rebutgés una petició seva de crear un "miniestat" a la costa, davant l'avenç dels rebels. L'ONG amb base al Regne Unit ha afirmat que, segons "fonts fiables", Rússia va rebutjar la petició "perquè considerava que era un projecte per dividir Síria".
Malgrat la caiguda del règim, la violència no s'ha aturat a Síria. L'Observatori Sirià per als Drets Humans, que supervisa la situació al país des de l'inici de la guerra el 2011, també ha informat aquest dimecres que 198 persones van morir durant el dimarts al país. A la ciutat de Manbij, a l'est d'Alep, és on se'n van registrar més.
I al Kurdistan sirià continuen els enfrontaments. Les Forces Democràtiques Sirianes (FDS), una aliança armada liderada per kurds, han perdut el control de dues ciutats estratègiques al nord i l'est de Síria, Manbech i Deir al-Zor, que ara controlen els grups rebels que tenen el suport de Turquia.