Internacional02/08/2020

Llatinoamèrica pateix amb una primera onada descontrolada i devastadora per als més pobres

Joaquim Piera
i Joaquim Piera

São PauloLa cara més despietada del covid-19 és a Llatinoamèrica, on la pandèmia ja ha deixat moltes imatges esfereïdores: el col·lapse funerari a Bolívia i a l’Equador, on s’acumulaven els morts als carrers de Guayaquil; cues al Perú per omplir bombones d’oxigen medicinal i a les villas miserias argentines per rebre menjar, o les fosses comunes a Manaus, a l’Amazònia brasilera.

La regió és l’epicentre de la pandèmia, amb 4,6 milions de casos (1,8 milions a començaments de juliol) i més de 200.000 morts. A la feblesa dels sistema sanitari s’hi ha unit una crisi econòmica profunda (l’FMI preveu una retracció del 9,4% del PIB i 20 milions de nous aturats). L’ONU alerta que la subnotificació de casos pot ser de fins al 80% i avisa que 142 milions de persones (el 25% del continent) podrien emmalaltir.

Cargando
No hay anuncios

La corba de creixement continua desbocada al Brasil, on dimecres es va batre el rècord de 67.800 contagis en un dia; a Colòmbia, on s’ha agreujat la crisi amb 10.000 nous casos diaris, i al Perú, que ha tornat als 5.000 contagis diaris per un rebrot. Els experts apunten que el pic al continent arribarà al setembre.

La pandèmia ara s’estén a les àrees rurals, on malviuen milions d’exclosos invisibles als serveis públics i les estadístiques. La malaltia agreuja la fractura socioeconòmica al llarg de tot el continent i castiga els 100 milions de desfavorits que subsisteixen amb l’economia submergida i viuen en barriades amb alta densitat i sense sanejament públic, que fan inviable el distanciament físic. Per això el covid-19 afecta franges d’edat més joves que a Europa: un 30% dels morts al Brasil i a Mèxic tenen menys de 60 anys.

Cargando
No hay anuncios

El factor Bolsonaro

Jair Bolsonaro ha situat el Brasil com el segon país del planeta més castigat, només superat pels Estats Units: amb més de 2,6 milions d’infectats, més de 92.500 víctimes i una mitjana diària de 1.000 morts des del maig. El ministeri de Sanitat, dirigit interinament per un militar, té una actitud genocida i ha implementat menys d’un terç dels recursos contra el covid. Un estudi serològic a São Paulo ha evidenciat la subnotificació de casos, perquè la ciutat tindria 1,3 milions d’habitants amb anticossos (un 11,1% de la població). El biaix social i racial de la malaltia és evident: afecta amb més intensitat els negres (14,1%), que tenen menys ingressos i una baixa taxa d’escolaritat (36,7%).

Cargando
No hay anuncios

Un altre populista, Andrés Manuel López Obrador, ha minimitzat la pandèmia i ha accelerat la reactivació econòmica. Mèxic ja té prop de 47.000 morts (és el tercer país del món amb més víctimes) i més de 420.000 casos.

Al Pacífic, el Perú i Xile viuen situacions molt dramàtiques. El confinament de 45 dies decretat pel president peruà Martín Vizcarra ha sigut un fracàs perquè un 70% del país no té ingressos fixos. Com que el 40% de les llars no disposen de nevera, els mercats són un focus crític de contagi: al de La Victoria, a Lima, el 86% dels venedors tenien el covid-19 al maig. El Perú és el setè país del planeta, amb més de 400.000 casos i més de 19.000 morts. El vuitè és Xile (prop de 360.000 infectats i 9.500 víctimes). Tot i ser un model al continent per la generalització dels tests (40.000 per milió), o per emetre codis QR per autoritzar les sortides al carrer, s’ha fallat en la flexibilització.

Cargando
No hay anuncios

A l’Argentina, el peronisme debat si cal ser més rigorosos amb l’aïllament (més de 3.500 morts i més de 190.000 infectats). Enmig del caos sanitari, l’Uruguai és un exemple únic de control epidemiològic, sense confinament i apel·lant a la responsabilitat (35 morts i menys de 1.500 casos confirmats). I el Paraguai, tancant fronteres i amb confinaments, només té 50 víctimes i 5.400 casos.