Eleccions a Itàlia

La llibretera italiana amenaçada per negar-se a vendre la biografia de Meloni

Alessandra Laterza està contínuament vigilada per la policia perquè seguidors d'ultradreta l'amenacen

Alessandra Laterza a l'exterior de la seva llibreria de Roma.
3 min

RomaAlessandra Laterza mai va pensar que una reflexió personal publicada a les seves xarxes socials acabaria per convertir-la en objectiu de l'extrema dreta i dels simpatitzants de Germans d'Itàlia, el partit que va guanyar les eleccions al país transalpí la setmana passada. "Vaig decidir no vendre la biografia de Giorgia Meloni a la meva llibreria i ho vaig escriure a Facebook sense imaginar-me que la meva decisió provocaria un odi inimaginable. Amenaces, insults... i el pitjor és que mai ningú va intentar frenar els atacs. Aquesta és la dreta que la futura primera ministra encarna. La seva victòria no em sorprèn".

Era la primavera del 2021, explica a l'ARA Alessandra Laterza, de 45 anys, asseguda darrere del taulell de la seva llibreria, l'única que hi ha a Tor Bella Monaca, un dels barris més pobres de Roma. La líder de Germans d'Itàlia acabava de publicar Io sono Giorgia (Jo soc la Giorgia), el llibre en què la primera ministra in pectore fa un repàs edulcorat de la seva vida en primera persona. A través de les seves pàgines, Meloni rememora la seva complicada infància a la barriada romana de la Garbatella, abandonada per un pare que va marxar per formar una nova família a Espanya quan ella era una nena, i recorda els seus problemes amb el sobrepès, que la van convertir en objecte de burla a l'escola.

Però, sobretot, la pròxima primera ministra italiana celebra el dia en què va trepitjar per primera vegada la seu de les joventuts del Moviment Social Italià, el partit fundat per exmembres del govern de Mussolini, en el qual s'inspira Germans d'Itàlia. "Al llibre, ella indica quina és la seva història, però sobretot les seves idees polítiques. I com que no comparteixo ni una paraula del que defensa, no podia vendre-ho", reivindica.

El rebuig d'Alessandra Laterza a vendre el volum va provocar una onada d'indignació entre els simpatitzants de Germans d'Itàlia. "Vaig rebre desenes de trucades demanant-me que el comprés, i després de dir-los que no em demanaven que comprés altres llibres que mai van venir a buscar", explica. Nicola Franco, llavors regidor a les files de Germans d'Itàlia i avui president del municipi, es va plantar davant de la llibreria per regalar els llibres entre els estudiants d'un institut proper, "però només va aconseguir donar-ne cinc exemplars", recorda.

Amb tot, els estranys menyspreus i insults es van transformar en intimidacions més serioses que van portar la policia a plantar un cotxe patrulla a davant del local per protegir-la. "A les xarxes socials em desitjaven la mort i m'amenaçaven de cremar la llibreria amb mi a dins. Després van arribar els primers correus electrònics signats per un personatge que se sentia la reencarnació de Benito Mussolini".

Vigilada constantment

Ara la seva vida està sota l'atent control dels agents de la Direcció Central de Prevenció Policial, que depèn directament del ministeri de l'Interior. "Controlen els voltants de casa meva i em fan sentir més tranquil·la, tot i que és a la llibreria on la meva llibertat està més limitada. Aquest matí mateix un home s'ha aturat davant la porta, ha fet la salutació romana i ha marxat. L'he denunciat, però el fet que s'exposin d'aquesta manera és perquè no tenen por de res", explica.

Fa just un any Nicola Franco va guanyar les eleccions locals amb el 60% dels vots i una abstenció de gairebé el 70%, i va convertir aquest barri oblidat al sud-est de Roma en l'únic governat per Germans d'Itàlia. Però Tor Bella Monaca, amb 257.000 habitants, no és un barri qualsevol. És el municipi amb la taxa més gran de delictes i el percentatge més alt d'atur, pobresa, fracàs escolar, estrangers residents i discapacitats de la capital italiana.

Va ser precisament aquell context difícil el que va empènyer Laterza, orgullosa militant del Partit Democràtic, a canviar el 2018 la bugaderia industrial de família en què treballava pels llibres, "perquè Tor Bella Monaca no la salves amb un kalàixnikov, la salves amb la cultura", apunta. Des de llavors ha impulsat més de 300 presentacions de llibres, tallers, esdeveniments culturals i iniciatives com ara sopars solidaris per a persones sense llar a la seva petita llibreria.

Un somni fet realitat que va estar a punt de trencar-se quan el propietari de l'immoble va decidir apujar-li el lloguer de 1.200 a 2.500 euros. "Evidentment, no ens volia al seu local. I ho ha aconseguit", lamenta. L'avís de desnonament va arribar al març, però gràcies a una campanya de crowdfunding van aconseguir recaptar els 22.000 euros necessaris per saldar el deute. Ara la llibreria s'ha traslladat uns quants metres enllà del local original, però l'Alessandra no ha perdut les ganes de seguir lluitant. "Respecto les institucions i l'elecció dels votants de Giorgia Meloni, però també ha de ser respectada l'elecció d'una llibreria que tria no vendre el seu llibre", conclou.

stats