La lluita contra la fam i la crisi climàtica, claus en l'última cimera del G-20 de Biden
El Brasil acull la trobada d'una trentena de líders mundials, que també abordarà la crisi de les institucions de governança global
Rio de JaneiroFa mesos que la ciutat de Rio de Janeiro es prepara per a la cimera de líders del G-20, que se celebra aquest dilluns i dimarts al recinte del Museu d’Art Modern de la ciutat brasilera. Sota la presidència temporal del Brasil i amb el lema “Per un món més just en un planeta més sostenible”, la trobada posa tres qüestions al centre: la lluita contra la fam extrema i la pobresa, una proposta de reforma dels organismes de governança global, i la crisi climàtica i la transició cap a energies renovables.
S’espera l’assistència de tots els líders a excepció del president rus, Vladímir Putin, sobre el qual pesa una ordre de detenció internacional. I serà l'escenari del comiat internacional de Joe Biden com a president dels Estats Units, quan falten dos mesos perquè Donald Trump torni a ocupar la Casa Blanca.
El G-20, format per 19 països de cinc continents més la Unió Africana i la Unió Europea, inclou nacions emergents i desenvolupades que representen dos terços de la població mundial, el 85% del producte interior brut mundial i el 75% del comerç internacional. Entre els països que hi pertanyen hi ha els Estats Units, la Xina, l’Índia, el Japó, el Regne Unit i l'Aràbia Saudita, mentre que Espanya n’és un convidat permanent.
El president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, ha mantingut un lideratge actiu durant la seva presidència del G-20, amb l’objectiu de “reinserir el Brasil com un actor respectat i participant de les discussions globals després del govern de Jair Bolsonaro, que es va distanciar de qualsevol discussió multilateral”, diu a l’ARA Lívio Ribeiro, investigador de l’Institut Brasiler d’Economia (Ibre). “Lula vol reprendre la tradició brasilera de ser un agent neutral en l’escenari internacional, un interlocutor que parla amb tothom, i que en certs temes com la diversitat, la fam i el medi ambient té una posició de lideratge”. La proposta estrella del brasiler és el llançament de l’Aliança Global contra la Fam i la Pobresa, que busca implementar polítiques públiques a escala global per beneficiar uns 500 milions de persones i que compta amb el compromís de tots els membres del G-20.
A més, al llarg de tot l’any Lula ha promogut la discussió de la creació d’un impost global per als multimilionaris que, per ara, no reuneix el consens necessari per convertir-se en realitat.
El Sud Global vol guanyar influència
En la trobada a Rio està previst que s'abordi la crisi de les institucions de governança global. El G-20 busca treballar sobre els punts acordats en el Pacte del Futur del mes de setembre passat a l’Assemblea de les Nacions Unides, on es va posar sobre la taula una reforma del Consell de Seguretat, així com del Fons Monetari Internacional i de l’Organització Internacional del Comerç, que també estan representades en la cimera.
L’objectiu d’aquesta reforma seria que les nacions emergents i del denominat Sud Global guanyessin representativitat en aquestes organitzacions, en què no tenen gaire pes a l'hora de prendre decisions. Segons Ribeiro, aquests països poden tenir “un paper rellevant i assertiu en la construcció de polítiques per limitar els efectes de la crisi climàtica”.
La lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica és un altre punt clau d’aquesta cimera. Si bé Lula ha promès una erradicació total de la desforestació de l’Amazònia de cara al 2030, moltes persones al Brasil estan desil·lusionades amb la seva negativa per tallar de soca-rel l’ús de combustibles fòssils, i encara més per la intenció d’explorar un nou jaciment de petroli offshore, a uns 500 quilòmetres mar endins de la desembocadura del riu Amazones.
“És una regió molt important per a la biodiversitat i les comunitats tradicionals i indígenes que hi viuen”, explica a l’ARA Bruna Pavani, investigadora de l’Institut Internacional per a la Sostenibilitat (IIS): “És contradictori amb el que, alhora, està promovent Lula”. Però el que més preocupa a l’experta és l'elecció recent de Donald Trump, que és obertament negacionista del canvi climàtic.
El president de la Xina, Xi Jinping, també assistirà a la cimera, després de passar pel Perú per inaugurar el port xinès més gran de l'Amèrica Llatina. I contra tot pronòstic, pel seu qüestionament a l’Agenda 2030, el president argentí, Javier Milei, també hi participarà i es trobarà, per primera vegada de manera formal amb Lula, amb qui ha manifestat diferències ideològiques i personals. També es creuarà amb el president el govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha mantingut una disputa personal i una crisi diplomàtica oberta amb el líder argentí, i que va arribar a nomenar un nou ambaixador espanyol a Buenos Aires.
Aquesta trobada a Rio ha inclòs, per primera vegada, el G-20 Social, una iniciativa creada per Lula per incloure les organitzacions no governamentals del món en les discussions que es duran a terme a la reunió de líders. La iniciativa continuarà l’any vinent sota la presidència del G-20 de Sud-àfrica, com ja s’ha avançat.