Londres vol refer l'acord del Brexit que afecta Irlanda del Nord
Ofensiva diplomàtica de Johnson per trencar el pacte que ell mateix va signar el novembre del 2019
LondresEl govern britànic ha demanat aquest dimecres a la Unió Europea (UE) una "suspensió" dels controls a què el Brexit obliga per transportar mercaderies (sobretot aliments frescos) de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord, mentre no es renegocia en la seva totalitat el protocol que el primer ministre, Boris Johnson, va acordar amb la Unió Europea el novembre del 2019, i que encara no fa ni set mesos que ha entrat en vigor.
David Frost, el ministre britànic de relacions amb la Unió Europea, ha assegurat aquest migdia a la cambra dels Lords que el Protocol d'Irlanda del Nord –la peça clau del pacte de divorci entre el Regne Unit i la UE per evitar el restabliment d'una frontera dura a l'interior de l'illa d'Irlanda entre la república i els sis comtats del nord– "no és sostenible" a causa de les tensions que crea, especialment entre la comunitat unionista, i també pels entrebancs que ocasiona per al comerç.
Londres vol que el període de gràcia existent per a la implementació de tots els controls acordats, i que acaba el 30 de setembre, continuï més enllà, fins i tot de forma indefinida, mentre es reformula el mecanisme. La demanda de Londres també implicaria suspendre qualsevol acció legal: "Creiem que nosaltres i la UE també hauríem d'acordar ràpidament el manteniment dels períodes de gràcia i la congelació de les accions i processos legals existents amb l'objectiu de garantir que hi hagi espai per negociar i emetre un senyal genuí de bones intencions per trobar camins a seguir", ha dit. Frost també ha afirmat que les propostes requeriran un "canvi significatiu" del Protocol d'Irlanda del Nord, idea sobre la qual Londres i l'unionisme de Belfast ja treballen des de fa temps.
El ministre britànic per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, ha demanat el mateix des de la Cambra dels Comuns. I ahir dimarts ho va fer Johnson en una trucada telefònica amb el primer ministre de la república d'Irlanda, Michaél Martin.
Les inexactituds del 'premier'
Els canvis que vol introduir Londres inclouen el que Frost anomena "caixes honestes", que implicaria que les empreses que declarin que els béns que hi contenen només van destinats a la venda a Irlanda del Nord no haurien de passar cap control a la frontera del mar d'Irlanda. Brussel·les també hauria d'acceptar un règim de doble estàndard, que permetés que les mercaderies que segueixen les normes del Regne Unit puguin circular lliurement a Irlanda del Nord juntament amb els productes comunitaris, sempre que estiguin etiquetades com per a ús exclusiu a la regió. Una tercera proposta seria l'eliminació de qualsevol paper de la Comissió Europea o del Tribunal de Justícia Europeu en el funcionament del Protocol d’Irlanda del Nord. Difícilment la Unió s'hi plegarà.
La reacció de la Unió Europea fins ara sempre ha sigut la mateixa. I no sembla que, de moment, hagi de canviar. Hi podria haver més flexibilitat però la forma d'evitar els controls sobre les carns refrigerades, els aliments i plantes, per exemple, que és el que està ocasionant bona part del problema i que tindria fàcil solució si el Regne Unit acceptés els mateixos estàndards que la UE. El pecat original, de fet, segueix sent el Brexit i la decisió de Londres de no integrar-se en el mercat únic comunitari.
De moment, Frost ha indicat que no invocarà l'article 16 del Protocol, que n'eliminaria algunes parts. "Hem cregut que no és el moment encara". Però és una amenaça que s'insinua per al futur.
Una vegada més Johnson és víctima de les seves pròpies falsedats. Durant la campanya electoral del 2019 va dir a Belfast en relació amb el Protocol: "No hi ha dubte que no hi haurà controls sobre les mercaderies que van des d'Irlanda del Nord a la Gran Bretanya o de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord". O no sabia què signava o va enganyar conscientment la seva audiència.