Londres suprimeix la quarantena per als retornats de les Balears

La mesura entrarà en vigor la setmana vinent i pot suposar un baló d'oxigen per a la indústria turística de l'arxipèlag

Els hotels d’una de les zones més turístiques de Mallorca, Magaluf, continuen buits.
i Quim Aranda
24/06/2021
3 min

LondresEl govern del Regne Unit obre l'aixeta del turisme cap a les Balears a partir del dimecres de la setmana vinent. Després d'una llarga espera, i no poca confusió, ja que l'executiu autònom d'Irlanda del Nord s'ha avançat en l'anunci al mateix ministeri de Transports, ja és oficial que les illes –també Malta i altres destins del Carib– s'han afegit a la llista verda per als ciutadans britànics. S'hi pot viatjar, doncs, sense necessitat de fer quarantena al tornar.

La decisió, molt esperada per la indústria, però que no afecta cap altre territori de l'Estat, ni tan sols les Canàries, aporta un bri d'esperança en la recuperació a un dels sectors més castigats per la pandèmia. Tant a les Balears com a Malta el nombre de casos és molt més baix que al Regne Unit.

Les Balears registra 41 casos per 100.000 habitants i Malta 3.7. El Regne Unit, per contra, en té 166,2 a causa de l'impacte de la variant delta, que ha provocat que els contagis s'hagin triplicat al llarg del mes de juny. Amb tot, dels nous països i territoris afegits a la llista verda, només Malta no té cap condicionant. La resta, entre aquests les Balears, estan sota vigilància i la condició de zona groga, i per tant la reimposició de la quarantena, és possible si les dades empitjoren.

Des que a principis de mes Portugal va passar a la banda groga del seu semàfor, cap territori de la UE no estava en la verda. Tot i això, un cop a les illes britàniques, els viatgers tindran dos dies per presentar una PCR, que s'hauran de pagar ells mateixos. I abans del retorn, com a màxim 72 hores abans, hauran de presentar una prova negativa d'una PCR.

La darrera revisió de la llista oberta al turisme s'havia fet el 3 de juny. Escòcia, Gal·les i, com ja s'ha apuntat, Irlanda del Nord també seguiran el mateix criteri.

Risc de la variant delta

La bona notícia per al turisme balear, però, implica un risc no menor a causa de la ràpida expansió de la variant delta, dominant ja al Regne Unit. Una de més contagiosa i resistent als efectes d'almenys una sola dosi de la vacuna. La delta, de fet, serà també dominant al continent a finals d'agost, segons que va assegurar aquest dimecres el responsable del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECCD, en les sigles en anglès), Andrea Ammon.

Així, la decisió de l'obertura britànica contrasta amb la petició que també ha fet aquest dimecres, davant del Bundestag, la cancellera alemanya, Angela Merkel, perquè tots els arribats des del Regne Unit a qualsevol territori de la Unió Europea compleixin amb l'obligatorietat d'una quarantena. En el cas d'Alemanya és de deu dies, i en cas d'Itàlia, per exemple, de cinc. Espanya no en demana.

La petició de Merkel és fruit, precisament, de la preocupació davant de l'extensió de la variant delta. En arribar aquest migdia de dijous a Brussel·les per a la reunió del Consell Europeu, el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre portuguès, Antonio Costa, també s'han mostrat partidaris que hi hagi més coordinació entre les capitals comunitàries a l'hora d'establir les regles d'obertura de les fronteres a tercers països.

Les paraules de la cancellera han sigut menystingudes pel primer ministre britànic, Boris Johnson, que, preguntat sobre les declaracions de Merkel durant un visita a una base militar ha dit: "Crec que ara tots tenim una veritable oportunitat d'obrir els viatges a través de la doble pauta de vacunació. Si ens hi fixem, ara tenim més del 60% de la població amb dues punxades, i el 83% ja en té una. No diré que aquest estiu, pel que fa als viatges, serà com qualsevol altre, però les coses poden ser diferents." En aquest sentit, cap a finals de juliol Londres podria suprimir també la quarantena per a tots els viatgers que es desplacin a destins grocs, però que ja hagin rebut la doble pauta de vacunació.

D'altra banda, els índex de nous casos de covid a Anglaterra continuen augmentant entre tots els grups d’edat, ha anunciat també aquest dijous el servei de Salut Pública Anglès (PHE). La taxa més alta es registra ara entre els joves de 20 a 29 anys, amb 267,9 casos per cada cent mil persones en set dies fins al 20 de juny, mentre que una setmana enrere era de 200,4. La segona taxa més alta es localitza entre els joves de 10 a 19 anys, que ha crescut en els últims set dies dels 146,1 als 217,4 casos per cada 100.000 habitants. Aquest és també el grup d’edat on els casos han augmentat més des de finals del mes de maig. Per contra, per a les persones de 60 anys o més, pràcticament totes vacunades amb les dues dosis, la taxa és de 17,0, una mica més que elevada dels 14,8 que hi havia dies enrere.

En les darreres 24 hores, el Regne Unit ha registrat 16.703 nous contagis i 21 defuncions. Fa una setmana, els casos havien sigut 11.007 i les morts, 19. Però s'ha observat un alentiment de l'augment de les infeccions.

stats