Internacional02/12/2018

Mèxic inicia una nova era

Andrés Manuel López Obrador es converteix en el primer president d'esquerres del país

Eloisa Farrera
i Eloisa Farrera

Ciutat de MèxicLos Pinos, la seu presidencial a Mèxic des del 1934, va despertar ahir com mai: amb les portes obertes, amb grups musicals als jardins i milers de mexicans als camins. "Benvingut, poble de Mèxic", deia un rètol fet de roses blanques en un dels seus accessos.

Los Pinos ara són de tots, ja no tancaran les portes ni guardaran l'hermetisme d'abans. Ahir Mèxic va estrenar president, però no només això. També va estrenar un nou règim polític, una nova era, segons va afirmar el progressista Andrés Manuel López Obrador, de 65 anys, que va ser investit president número 68 del país en una cerimònia a la Cambra dels Diputats.

Cargando
No hay anuncios

En el seu primer discurs com a mandatari, de gairebé 80 minuts de durada, López Obrador va deixar clar que governarà per a tothom, però primer per als pobres, per als més vulnerables i els exclosos de la societat. Per als pobles originaris tan múltiples i diversos d'aquest país, però històricament oblidats i maltractats per les elits i el sistema.

La seva crítica contra el neoliberalisme com una de les principals causes de les més grans misèries del Mèxic actual va ser contundent. Al neoliberalisme li atribueix l'augment de la corrupció pública i privada dels últims 30 anys, l'enorme bretxa de la desigualtat econòmica entre rics i pobres, el crim, la violència i les injustícies.

Cargando
No hay anuncios

"La política econòmica neoliberal ha estat un desastre, una calamitat per a la vida pública del país. Neoliberalisme és corrupció", va declarar. I va citar l'índex de Transparència Internacional que situa Mèxic entre els països mes corruptes del món, en el lloc 135 de 180. Una caiguda de gairebé 70 posicions en els últims 15 anys.

"A la presó, a la presó!", cridava la gent que seguia el discurs del flamant president a les pantalles instal·lades als jardins de Los Pinos quan López Obrador va fer referència a les corrupteles del Partit Revolucionari Institucional (PRI) i als abusos del govern sortint d'Enrique Peña Nieto, responsable també de la venda dels hidrocarburs, de l'enorme deute públic nacional i de l'encariment de la vida.

Cargando
No hay anuncios

Però López Obrador no vol perseguir ningú, va deixar clar el mandatari. "No al circ ni a la simulació", va dir. Els seus opositors, i també alguns dels seus simpatitzants, ara li critiquen que avali la impunitat amb aquesta postura, però ell insisteix que això només dividiria el país i no l'ajudaria a aconseguir el seu màxim objectiu: "La quarta transformació de la vida pública de Mèxic", va assegurar.

La primera va ser la independència, contra l'esclavitud i el domini espanyol de més de 300 anys (1810-1821); la segona, la reforma de Benito Juárez a favor de les llibertats i la separació entre Església i estat (1858-1861); i la tercera, la revolució contra la dictadura del 'porfiriato' (1910-1920). Ara les expectatives són enormes a Mèxic una altra vegada.

Cargando
No hay anuncios

"Ho hem pogut fer! Ho hem pogut fer!", cridaven també els espectadors als jardins de Los Pinos, on ahir es va viure un ambient de festa sense precedents. Un lloc que durant dècades el poder va guardar amb zel i autoritarisme.

Ahir, per primera vegada en la història, l'esquerra mexicana va agafar les regnes. Els moviments socials sorgits el 1968 i reforçats després pel frau electoral del 1988, ara en teoria tindran l'oportunitat de prendre les decisions. El repte i la responsabilitat són notables. López Obrador té el suport de les dues cambres, però la inexperiència i el joc d'equilibris també pesen.

Cargando
No hay anuncios

La recent cancel·lació del nou aeroport de la Ciutat de Mèxic, decidida després d'una consulta popular àmpliament qüestionada, ja es va convertir en un front de lluita per a l'oposició, que ara adverteix que Mèxic es pot convertir en una "segona Veneçuela" amb López Obrador al poder.

Així mateix, la decisió de López Obrador de mantenir l'exèrcit als carrers per garantir la seguretat pública, com van fer els seus antecessors i al contrari del que ell va anunciar en la seva campanya electoral, ja li ha fet guanyar crítiques, fins i tot dels seus adeptes més fidels. Amb tot, ahir no va deixar de ser un dia històric per a Mèxic. Milers de persones procedents de llocs tan allunyats com Tijuana i Chiapas es van reunir a Los Pinos per celebrar la presa de possessió de López Obrador. Ara cal que el nou president no els decebi.