Tensió i retrets en la primera jornada de la conferència de pau sobre Síria
El ministre d'Afers Exteriors sirià ha acusat l'oposició de no ser representativa i ha criticat els països que financen els grups opositors
MontreuxLa conferencia de pau Ginebra II, que reuneix a partir d'aquest dimecres a Montreux (Suïssa) delegacions de 39 països per intentar aturar la guerra civil a Síria, ha començat amb retrets de la delegació governamental cap als representants de l'oposició i cap als països occidentals. La Coalició Nacional Siriana, l'aliança que representa l'oposició a la conferència, ha demanat al representant del règim que es comprometi a dirigir les negociacions cap a la formació d'un govern de transició.
Ahmad Yarba, president de la coalició, ha exigit a la delegació governamental, encapçalada pel ministre d'Afers Exteriors, Walid al-Muallem, que signi el Comunicat de Ginebra, signat fa un any i mig pels EUA i Rússia, que estableix que "les competències del president Baixar al-Assad han de ser transferides a un òrgan transitori de govern". Yarba ha afirmat que l'únic que cal esperar de la conferència de pau és que s'aparti Al-Assad i tots els símbols del règim.
Per la seva banda, el ministre sirià s'ha dirigit en la seva primera intervenció a la delegació de l'oposició i ha dit que no era representativa perquè havien fracassat en els seus intents d'unir l'oposició. Al-Muallem ha negat que existeixi una oposició moderada i ha acusat l'Exèrcit Sirià Lliure de ser "mercenaris que segresten civils a canvi de rescats".
El ministre també ha tingut retrets per als països occidentals que, segons ha afirmat, "sota el pretext d'ajudar els opositors, estan armant Al-Qaida a Síria i a l'Iraq". Al-Muallem ha protagonitzat una picabaralla amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, quan aquest l'ha interromput en dues ocasions perquè s'estava excedint del temps assignat per al seu discurs.
Està previst que les negociacions entre el govern sirià i l'oposició comencin divendres. Ahmad Yarba ha reclamat que es trobi ràpidament una solució per aturar una guerra civil que ha provocat la mort de 200.000 persones. I ha mostrat respecte per totes les comunitats que componen el país. "És necessari que l'estat accepti la diversitat i no el govern d'una minoria sobre la majoria", ha conclòs.