La proposta de pau de la Xina té un total de dotze punts, que concreten les propostes que havia anat avançant en diferents fòrums la diplomàcia xinesa, barrejats amb elements de la seva tradicional política exterior i de seguretat.
Lukaixenko dona suport al pla de pau de Xi Jinping per a Ucraïna
La visita d'estat del líder bielorús a la Xina augmenta les diferències amb Occident, que acusa Pequín de falta de neutralitat en el conflicte
PequínLa visita oficial del president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, a la Xina mostra les bones relacions de Xi Jinping amb un dels principals aliats de Vladímir Putin. La imatge dels dos presidents donant-se la mà augmenta les diferències amb els Estats Units i la Unió Europea, que acusen Pequín de manca de neutralitat en el conflicte d'Ucraïna. Lukaixenko ha donat suport al pla de pau que divendres passat va presentar la Xina i que demana un alto el foc, però no preveu la retirada de tropes russes de sòl ucraïnès.
El president de Bielorússia ha assegurat a la seva entrevista amb Xi Jinping que el seu país “advoca activament per propostes de pau i dona suport plenament a la seva iniciativa per a la seguretat internacional”. El mandatari ha elogiat la política independent de la Xina i ha assegurat que comparteix la visió d'un món multipolar de Xi Jinping. També ha defensat la necessitat “d’evitar una confrontació global que no tindrà vencedors”.
El viatge oficial de tres dies a la Xina pretén incrementar els acords comercials i les inversions. Però era inevitable que allò que des de mitjans oficials xinesos es qualifica de “desafiaments internacionals”, en referència a la invasió d'Ucraïna, tingués protagonisme en les converses.
La catifa vermella que Xi Jinping ha desplegat per rebre un incondicional aliat del Kremlin transmet molt poca neutralitat de cara a Occident. Tot i això, de cara a l'opinió pública interna i a la dels països aliats reforça el paper de la Xina com a mediador que busca la pau en contraposició a la decisió dels Estats Units i els països de l'OTAN d'armar Ucraïna.
Coincidint amb el primer aniversari de l'ofensiva russa contra Ucraïna, Pequín va publicar un document de dotze punts en què defensa la integritat territorial dels països, sense condemnar la invasió. La Xina demana converses de pau, no utilitzar armes nuclears i la supressió de les sancions a Rússia.
La invasió russa d'Ucraïna ha esdevingut un problema per a l'economia bielorussa. Al principi de la guerra Lukaixenko va permetre el pas de tropes russes pel seu territori per atacar Ucraïna i bombardejar Kíiv. La decisió va provocar l’aplicació de sancions dels Estats Units i els seus aliats. Les relacions amb Occident del règim de Lukaixenko ja eren tenses des que no es va reconèixer la seva victòria a les eleccions del 2020, i les protestes massives que exigien democràcia van ser sufocades amb una brutal repressió. L'estreta aliança entre Putin i Lukaixenko ha aïllat també internacionalment el líder bielorús, que es resisteix a implicar-se directament en el conflicte del costat del Kremlin perquè sap que li costaria una nova revolta popular.
Cooperació empresarial i "associació estratègica"
La guerra, doncs, obliga Lukaixenko a intentar ampliar els seus socis comercials per contrarestar la seva dependència econòmica de Moscou. Per això, augmentar el volum del comerç bilateral entre Pequín i Minsk és un dels objectius del viatge.
El president bielorús també s'ha entrevistat amb el primer ministre xinès, Li Keqiang, que s'ha compromès a promoure la cooperació empresarial entre els dos països i augmentar la compra de productes agrícoles. Està previst que se signin acords en àrees com ara ciència i tecnologia, turisme, esports i finances, a més d'augmentar la col·laboració interregional i els intercanvis polítics.
La visita d'estat de Lukaixenko es va forjar al setembre durant la reunió de la Cimera de Cooperació de Xangai (OCS), celebrada a l'Uzbekistan. En aquella trobada amb Xi Jinping, els dos mandataris van acordar aprofundir els llaços per crear una “associació estratègica integral”. Bielorússia ja és un important soci comercial per a la Xina i es presenta com un aliat al centre d'Europa. Va ser un dels primers països a adherir-se al projecte de la Franja i la Ruta fa gairebé una dècada. El 2022 el comerç entre la Xina i Bielorússia va augmentar un 33%, segons Xinhua.
Prohibeixen TikTok als empleats de la Casa Blanca i les institucions europees
Mentre a Pequín s'escenifica l'aliança entre dos països amics de Rússia, els Estats Units mantenen la pressió sobre la Xina. Aquesta setmana, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, durant un viatge al Kazakhstan, ha reiterat les advertències sobre la possibilitat que Xi Jinping enviï armes a Rússia. A les tensions s'hi ha sumat la decisió de prohibir als funcionaris de la Casa Blanca utilitzar TikTok. Washington fins i tot amenaça amb un projecte de llei que arribi a prohibir la popular xarxa social d'origen xinès al país, assegurant que és un cavall de Troia de Pequín per espiar els nord-americans. El Parlament Europeu s'ha sumat a la decisió de la Comissió Europea i el Consell de la UE i també ha prohibit TikTok als telèfons del seu personal.
- Respectar la sobirania de tots els països.
- Abandonar la mentalitat de guerra freda.
- Cessament d'hostilitats.
- Reprendre les converses de pau.
- Resoldre la crisi humanitària.
- Protegir civils i presoners de guerra.
- Mantenir les plantes d'energia nuclear segures.
- Reduir riscos estratègics. No s'han d'utilitzar armes nuclears.
- Facilitar les exportacions de gra.
- Aturar les sancions unilaterals.
- Mantenir l'estabilitat de les cadenes industrials i de subministrament.
- Promoure la reconstrucció postconflicte.