Lula escenifica a Washington el retorn del Brasil a l'escena internacional
El president brasiler porta a la Casa Blanca la seva proposta d'instituir una cimera de pau entre Rússia i Ucraïna que involucri nous actors
WashingtonEl president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, ha visitat aquest divendres el despatx presidencial del seu homòleg nord-americà, Joe Biden, amb qui han simbolitzat el restabliment de les relacions entre tots dos països i, en última instància, el retorn del Brasil a l'escena internacional. "Vinc a reposicionar el Brasil en una nova geopolítica mundial, després de quatre anys d'aïllament", ha dit Lula a l'arribar al Despatx Oval, en una visita oficial amb moltes lectures en un moment geopolític convuls. El president brasiler ha trencat amb el confinament del seu predecessor, Jair Bolsonaro, que va mantenir una relació propera amb Trump, però ni tan sols va telefonar Biden durant els seus anys de mandat. Des que va començar la seva nova etapa presidencial, és la tercera visita de Lula a un país estranger, després de l'Argentina i l'Uruguai, i el seu primer viatge a Washington.
En un moment en què, després d'enviar míssils i tancs a Ucraïna, Occident debat si enviar-hi avions de combat, Lula ha portat a Washington la via brasilera per a la resolució del conflicte. Com ja va avançar als presidents alemany i francès, Olaf Scholz i Emmanuel Macron, a finals de gener, el president brasiler planteja la institució d'una taula de negociació àmplia, que inclogui potències com la Xina, l'Índia o Indonèsia, una proposta que ha estat rebuda amb escepticisme des de la Casa Blanca.
En una entrevista a la CNN, Lula ha mostrat la seva oposició a enviar armament a Ucraïna i la seva aposta pel diàleg: "No vull involucrar-me en la guerra, el que vull fer és acabar-la. Vull parlar de pau amb Putin, amb Biden i amb Xi. Vull parlar de pau amb l'Índia, amb Indonèsia... perquè el món només prosperarà si tenim pau". Cal tenir en compte que el Brasil, Rússia i la Xina són membres del grup BRICS d'economies emergents, concebut com a contrapès al G-7, grup que inclou les principals economies mundials d'Occident, a més del Japó. Lula té previst presentar el projecte de pau durant la pròxima reunió del G-20, grup al qual sí que pertanyen el Brasil, Rússia i la Xina, que es reunirà al setembre a Nova Delhi (Índia).
"A tots ens agradaria que la guerra s'acabés avui, però això no sembla l'interès de Vladímir Putin, que en les últimes 24 hores ha llançat desenes de míssils contra objectius civils a Ucraïna", ha dit un dels portaveus de la Casa Blanca, John Kirby. Pel que fa a la taula de negociació proposada per Lula, "està en les mans del president Zelenski si cal seure a la taula de negociació i quan fer-ho", ha afegit Kirby.
La democràcia, al centre de la trobada
"Les nostres dues democràcies van ser posades a prova, però finalment s’han imposat", ha dit Biden al seu convidat. La visita arriba un mes després de l'atac que milers de bolsonaristes radicals van perpetrar sobre les seus dels tres poders de la república brasilera: el Palau del Planalto, l'edifici del Congrés i el del Tribunal Suprem. Tant Biden com Lula, que es van conèixer quan el nord-americà ocupava la vicepresidència de Barack Obama, han viscut els efectes que les falsedats, les conspiracions i la demagògia poden tenir sobre una massa enfurismada: amb dos anys i dos dies de distància, tant els EUA com el Brasil van haver de fer front a assalts violents a les seves institucions federals, després d'unes ajustades eleccions presidencials.
"No hauria imaginat mai que en un país que era símbol de la democràcia al món algú podria intentar envair el Capitoli", ha dit Lula, que ha recordat que als EUA "també hi ha molta divisió, tant o més greu que la del Brasil", i ha afegit que el seu país no té "una cultura de l'odi".
La visita també té lloc quan Bolsonaro segueix a Orlando (Florida), on porta un mes i mig autoexiliat després de la seva derrota a les eleccions del Brasil. Lula s'hi ha referit com "una còpia barata de Trump", atès que tots dos comparteixen ideologia: "Detesten els sindicats, no els agraden els treballadors, ni les dones, ni els negres". "Algun dia haurà de tornar al Brasil i enfrontar-se a les dotze demandes que recauen sobre ell", emfatitzava el president.
Washington sospesa sumar-se al Fons de l'Amazones
Un altre dels assumptes centrals que Lula ha portat de Brasília a Washington és el canvi climàtic, deliberadament obviat tant per Trump com per Bolsonaro. El president brasiler ha exposat al nord-americà la necessitat de preservar l'Amazones i li ha demanat la seva contribució amb el fons financer destinat a revertir l'impacte causat per la desforestació.
El Fons de l'Amazones, creat l'any 2009 durant el primer mandat de Lula, ja ha recaptat més de 1.300 milions de dòlars (uns 1.200 milions d'euros). Malgrat que Bolsonaro el va congelar mentre ocupava la presidència, ara Lula l'ha reimpulsat, i ja ha aconseguit el suport de Noruega i Alemanya, i el Regne Unit i els EUA continuen analitzant-lo. El suport nord-americà a aquest fons seria una bona manera de remarcar el restabliment de les relacions entre tots dos països.
Abans de la reunió amb Biden, Lula s'ha reunit amb el senador progressista Bernie Sanders, amb qui ha debatut "la importància de defensar la democràcia, promoure els drets dels treballadors i augmentar la cooperació mediambiental i climàtica a tot el món", ha explicat Sanders en un tuit.