Macron accepta la dimissió del seu govern però el manté en funcions

El president vol evitar que l'Assemblea tombi l'executiu i garantir que disposa dels vots dels ministres

ParísEls Jocs Olímpic de París, que comencen d'aquí a poc més d'una setmana, se celebraran amb un govern francès en funcions. El president de la República francesa, Emmanuel Macron, ha acceptat aquest dimarts a la tarda la dimissió del primer ministre, Gabriel Attal, i del seu govern. L'executiu estarà en funcions fins que hi hagi un nou govern. Macron havia rebutjat la dimissió d'Attal la setmana passada, però finalment ha decidit acceptar-la per una qüestió purament tàctica: evitar que es voti una moció de censura contra el govern –no es pot fer caure un executiu en funcions– i que els ministres puguin votar en la sessió constitutiva de l'Assemblea, prevista per a aquest dijous, per elegir el nou president de la cambra.

La normativa prohibeix que els membres del govern que són diputats votin a l'Assemblea. En el nou hemicicle, 17 dels ministres i ministres delegats són també diputats macronistes. Amb majories tan poc clares, Macron necessita aquests 17 vots per intentar aconseguir que la presidència torni a caure en mans de la seva formació, Renaixement. Aspira que Yaël Braun-Pivet repeteixi en el càrrec. Segons la interpretació que Macron fa de la norma, sí que poden votar si l'executiu està en funcions.

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, el que sembla clar és que l'Assemblea no pot fer caure un govern en funcions. La maniobra del president garanteix que durant els Jocs Olímpics hi hagi un executiu, un fet important si es té en compte que és un esdeveniment mundial que planteja un repte enorme en qüestions d'organització i de seguretat. França, a més, es troba en el nivell més elevat d'alerta terrorista.

Tensió a l'esquerra

Les negociacions per poder formar una majoria prou àmplia a l'Assemblea per nomenar un primer ministre van molt lentes. Els partits del Nou Front Popular (NFP), l'aliança de les esquerres, fa dies que debaten –sense posar-se d'acord– el nom del primer ministre que proposaran al president de la República. La tensió entre els partits és tan evident que La França Insubmisa, el partit d'esquerra radical liderat per Jean-Luc Mélenchon, ha assegurat que es retira de les converses. Tot i això, els socialistes han anunciat aquest dimarts que l'NFP ha acordat el nom del seu candidat a presidir l'Assemblea, que no ha revelat.

Cargando
No hay anuncios

Els quatre partits –els insubmisos, els socialistes, els ecologistes i els comunistes– també han fet una crida a través d'una carta a fer un cordó sanitari a l'Assemblea per evitar que l'extrema dreta de Marine Le Pen, Reagrupament Nacional (RN), obtingui un lloc a la mesa. La crida de l'esquerra ha enervat Le Pen. "Tots estan units, però només en l'odi a la democràcia, al pluralisme i a gairebé el 40% del poble francès", ha escrit la líder de l'RN a X.

Cargando
No hay anuncios