Europa
Internacional06/05/2024

Macron i Xi Jinping demanen una "treva olímpica" per aturar les bombes durant els Jocs de París

Els dos mandataris escenifiquen les tensions per la guerra comercial entre la UE i la Xina

ParísCinc anys després de la seva última visita a Europa, Xi Jinping ha viatjat a París aquest dilluns. El mandatari xinès, acompanyat de la seva dona, Peng Liyuan, fa una visita d'estat a França per celebrar els 60 anys d'una "relació especial" amb París, però la trobada arriba en un moment molt convuls en l'escena internacional i en plenes tensions comercials entre la Unió Europea i Pequín. Les qüestions comercials i geopolítiques –especialment la guerra a Ucraïna– han centrat la primera jornada de la visita.

"El diàleg euro-xinès és més necessari que mai" per la situació internacional, ha afirmat el president de la República, Emmanuel Macron, després reunir-se al matí amb el president de la Xina, en una trobada en què també ha participat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Cargando
No hay anuncios

El president francès ha demanat a Xi Jinping que intercedeixi davant del president rus, Vladímir Putin, perquè accepti una "treva olímpica": és a dir, que durant els Jocs Olímpics de París, que se celebraran aquest estiu, hi hagi un alto el foc. L'inquilí de l'Elisi vol que durant els Jocs les bombes s'aturin a totes les guerres del món, i especialment a Ucraïna i a Gaza. El president xinès s'hi ha mostrat clarament a favor i, en una compareixença sense preguntes davant la premsa, ha dit que la Xina "fa una crida a una treva al món sencer en ocasió dels Jocs Olímpics". És l'única concessió que ha fet Pequín.

Aliat de Putin

La Xina és el principal aliat de Putin, i el president de la República volia pressionar Xi Jinping perquè contribueixi a resoldre el conflicte a Ucraïna, sobretot davant la perspectiva del viatge a la Xina que el president de Rússia farà aquest mes de maig. Macron i la UE esperen que Xi Jinping pugui fer de mediador davant Putin, tot i que fins ara les peticions anteriors en el mateix sentit no han tingut èxit. Fa un any el cap de l'estat francès va visitar la Xina, i aleshores ja va demanar la seva ajuda per posar fi a la guerra a Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta vegada, Xi Jinping tampoc ha mostrat cap entusiasme davant la petició i ha refredat les expectatives de Macron i la UE perquè Pequín utilitzi la seva influència amb Moscou. "La Xina no està a l'origen d'aquesta crisi ni hi participa", ha avisat. El mandatari asiàtic ha demanat que no se'l responsabilitzi del que està passant a Ucraïna i ha fet una crida al diàleg entre Kíiv i Moscou. "La història ha demostrat que una guerra només es pot resoldre negociant", ha destacat. El president xinès insistia en el fet que la guerra a Ucraïna no és cosa seva: "Ens oposem a l'ús de la crisi d'Ucraïna per culpar els altres, difamar un tercer país i iniciar una nova Guerra Freda", ha advertit.

El president de la Xina també ha reiterat que es compromet a no vendre armes a Rússia, una promesa que ja va fer fa un any però que podria estar incomplint. Els Estats Units acusen Pequín d'estar venent tecnologia i equipaments d'ús dual –que no són armes però es poden utilitzar per construir-ne–. Xi Jinping també s'ha mostrat a favor d'una conferència internacional sobre Ucraïna per negociar la pau, sempre que Rússia hi participi.

Cargando
No hay anuncios

Xi denuncia les subvencions al conyac

En l'àmbit comercial, Pequín i París han signat acords en sectors com l'aeronàutica o l'agricultura, però han passat de puntetes per les qüestions més espinoses, que segueixen sense resoldre, com les ajudes públiques a alguns sectors de la indústria xinesa. Emmanuel Macron ha demanat a Xi Jinping "normes justes per a tothom" en matèria comercial, en una de les poques referències a la qüestió. La Unió Europea considera que les fortes ajudes d'estat que la Xina injecta a la seva indústria suposen una competència deslleial per a Europa. Von der Leyen ha traslladat al mandatari xinès preocupació europea pels vehicles elèctrics, que la Xina ven a Europa a preus molt inferiors als que es fabriquen a la UE.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, Pequín acusa Europa d'estar impulsant "mesures proteccionistes" en matèria comercial, i també retreu al bloc europeu ajudes públiques a alguns sectors. Pequín assenyala el conyac francès com un dels sectors més subvencionats i, de fet, el govern xinès ha obert una investigació per possibles subvencions il·legals. Per ara, la Xina no ha imposat una nova taxa duanera per al conyac, però estudia fer-ho. El president de la República ha ofert aquest dilluns a Xi Jinping ampolles de conyac francès.

"El futur del nostre continent també dependrà molt clarament de la nostra capacitat per continuar desenvolupant les relacions amb la Xina d'una manera equilibrada", ha advertit el president francès.

Cargando
No hay anuncios

Al marge de les tensions comercials, Macron ha rebut Xi Jinping en una cerimònia solemne amb tots els honors –himnes nacionals interpretats per la Guàrdia Republicana i revista de les tropes inclosos– al complex dels Invàlids. A la nit han celebrat un sopar de gala a l'Elisi. Demà els dos mandataris es desplaçaran als Pirineus, al coll del Tormalet, en una jornada més informal i distesa.