França

Macron exclou l'extrema dreta de les negociacions per nomenar nou primer ministre

El president busca un pacte dels partits per no censurar el futur govern

El president francès, Emmanuel Macron.
10/12/2024
3 min

ParísDesprés de la moció de censura que la setmana passada va fer caure el govern francès, el president de la República canvia d'estratègia per aïllar l'extrema dreta de Marine Le Pen. Emmanuel Macron busca el suport del que ell anomena "l'arc republicà" per nomenar un primer ministre que no sigui censurat. És a dir, dels partits que no estan als extrems i que comparteixen els valors republicans. La idea de Macron és constituir un govern "d'interès general" i tancar un pacte amb una majoria de forces parlamentàries perquè no el tombin amb una moció de censura. D'aquesta manera, el futur govern no dependrà de l'extrema dreta.

El que encara no s'ha concretat és quins partits formaran part de l'executiu ni de quin color polític serà el primer ministre, però el president vol anunciar el seu nom "en 48 hores", segons fonts del seu entorn citades per la premsa francesa. Si es compleix aquest termini, seria dijous.

En una reunió que s'ha celebrat aquest dimarts a l'Elisi per intentar sortir de la paràlisi institucional amb la majoria de forces polítiques, Macron no ha convidat el Reagrupament Nacional (RN) de Le Pen. Tampoc la França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, partit considerat d'esquerra radical que dilluns havia rebutjat la invitació per anar a l'Elisi a parlar amb el president en el marc de la ronda de consultes que està fent.

Són dues de les formacions que van votar a favor de la moció de censura la setmana passada i que el president considera que estan fora de l'arc republicà. Macron també ha exclòs de la trobada Eric Ciotti, líder del grup de diputats conservadors, propers a Le Pen, que es van escindir de la dreta tradicional, i que també van votar la censura.

El president, en canvi, sí que ha convidat els socialistes, els ecologistes i els comunistes, tres dels partits que formen part, juntament amb els insubmisos, de l'aliança de l'esquerra, el Nou Front Popular (NFP), i que també van votar la censura. El fet que Macron no hagi convidat Mélenchon i que els altres tres partits s'hagin mostrat oberts a negociar amb el president ha provocat una fractura important al bloc d'esquerra, que podria acabar confirmant el trencament en els dies vinents.

Advertència dels insubmisos

Mélenchon, molt molest per l'acceptació de la invitació a l'Elisi dels partits d'esquerra, ha advertit que sense els insubmisos, els altres partits del bloc no aconseguiran bons resultats a les pròximes eleccions. "Si l'NFP és destruït pels nostres socis que s'alien amb Macron, sabem que ens costarà. Però, al contrari, qui es pensa que pot guanyar un sol escó sense nosaltres?", ha dit.

Si el primer ministre censurat, Michel Barnier, havia renunciat al cordó sanitari normalitzant les negociacions amb Le Pen –a qui havia consultat directament en més d'una ocasió per aprovar els pressupostos–, ara Macron rectifica i aparta el partit d'extrema dreta. Le Pen considera que el gest legitima més el seu partit com a única oposició. "El president diu que reuneix tots aquells que tenen vocació de participar en un futur govern, així que em felicito de no haver estat convidada", ha afirmat la líder de l'RN.

En canvi, el president de la formació d'extrema dreta, Jordan Bardella, s'ha mostrat contrariat. "És una falta de respecte" del president de la República, "que torna a actuar com si no existissin 11 milions de votants", ha lamentat la mà dreta de Le Pen.

stats