França

Macron salva la moció de censura però s’enfronta a més tensió al carrer

La moció, que sorgeix arran de la polèmica reforma de les pensions, és rebutjada per només nou vots

El president francès, Emmanuel Macron, en una imatge recent.
20/03/2023
3 min
Regala aquest article

ParísNo hi haurà, per ara, daltabaix polític a França: l’Assemblea Nacional francesa ha rebutjat aquest dilluns les dues mocions de censura contra el govern d’Emmanuel Macron. El president de França ha superat el primer assalt polític a la seva reforma de les pensions, que el seu govern va imposar sense sotmetre a votació parlamentària. Cap de les dues mocions, ni la de l’extrema dreta de Marine Le Pen, ni la presentada per un grup polític centrista amb el suport de les esquerres, han aconseguit sumar els 287 vots de la majoria absoluta, llindar necessari perquè una moció prosperi.

L’oposició no perdona al govern que decidís aprovar la reforma de les pensions per mandat constitucional, sense passar per l’Assemblea, i acusa el president de prendre decisions poc democràtiques. “Dijous va ser el primer dia del final del mandat de cinc anys d'Emmanuel Macron. No té cap legitimitat per fer aquesta reforma i ho sap”, ha defensat la diputada de La França Insubmisa Mathilde Panot. 

Macron ha salvat les mocions, però en surt políticament debilitat i el resultat ajustat suposa un nou toc d’atenció a la seva manera de gestionar el país, a cop de decret, per la incapacitat de trobar majories a l’Assemblea. A l’inici d’aquesta legislatura havia promès governar "d'una altra manera", amb diàleg i amb consensos, però fins ara no ha complert amb la seva promesa. Macron no ha aconseguit pactar cap de les grans polítiques: ni els pressupostos ni la polèmica reforma de les pensions, que allarga l’edat de jubilació dels 62 als 64 anys. "No ha acordat res amb ningú, no ha convençut ningú: és una profunda corrupció del pacte democràtic", ha etzibat a Macron -que no era a l'Assemblea- el socialista Boris Vallaud.

La dimissió de Borne

En la seva intervenció a l'Assemblea, la primera ministra, Élisabeth Borne, ha lamentat l'actitud dels diputats, que no van deixar de boicotejar el seu discurs la setmana passada, quan va sortir a explicar que el govern adoptava la reforma sense votar-la. "L'odi i la brutalitat no haurien de tenir cabuda en el debat parlamentari", ha afirmat. En aquesta ocasió no hi ha hagut ni crits ni xiulets, però quan Borne ha començat a parlar, els diputats de l'esquerra radical de La França Insubmisa han abandonat l'hemicicle. La primera ministra es reunirà aquest dimarts amb el president de la República per analitzar la situació i s'especula amb una possible dimissió de Borne.

Si una de les dues mocions hagués prosperat, la reforma hauria quedat suspesa i el president hauria d’haver cessat al govern i nomenar-ne un de nou o bé convocar noves eleccions legislatives. Als grups de l’oposició ara només els queda l’alternativa de recórrer la llei al Consell constitucional o impulsar un referèndum d’iniciativa compartida, una possibilitat que recull la Carta Magna francesa i que consisteix a fer una consulta popular, si bé el procediment és molt llarg i complicat.

Aquest dilluns, el Partit Comunista ja ha presentat la petició pel referèndum. En qualsevol cas, són opcions amb poques possibilitats de frenar l'aplicació de la reforma de les pensions.

Foc al carrer

Macron ha sortit indemne de totes les mocions presentades mentre ell era president. Fer caure un govern no és fàcil. En tota la V República només ha passat una vegada, fa més de sis dècades: va ser el 1962, quan el president era Charles de Gaulle i el primer ministre, Georges Pompidou. De Gaulle havia aprovat una reforma sobre l'elecció presidencial -passava a escollir-se el president per sufragi universal directe- que no va agradar l'oposició. Per primera vegada era aprovada una moció de censura i el govern de Pompidou va dimitir.

Macron no haurà de cessar el seu govern -tot i que probablement la primera ministra dimitirà en els propers dies- però la decisió de no portar al parlament la reforma de les pensions no li sortirà gratis. El carrer continua inflamat, amb mobilitzacions diàries, vagues sectorials i una nova vaga general pel dijous. Ahir a la nit, París va tornar a viure mobilitzacions violentes, amb més de 70 detinguts. La popularitat del president de la República es troba en el punt més baix dels últims quatre anys, quan va esclatar la crisi de les armilles grogues. Segons una enquesta del canal de televisió BFMTV, gairebé 7 de cada 10 francesos (68%) volien que aquest dilluns les mocions de censura prosperessin i caigués el govern.

stats