França

Manifestacions rècord a França en contra de la reforma de les pensions

Gairebé 1,3 milions de persones es mobilitzen al país, segons les autoritats, en la protesta més multitudinària en tres dècades

Manifestació a París en contra de la reforma de les pensions, aquest dimarts.
3 min

BarcelonaEls francesos han sigut encara més contundents aquest dimarts en la seva protesta en contra de la reforma de les pensions impulsada pel president de la república, Emmanuel Macron. En la segona jornada de vaga i manifestacions convocada de forma unitària per vuit sindicats, gairebé 1,3 milions de persones han sortit als carrers de diverses ciutats del país, segons el recompte del ministeri de l'Interior. La CGT ha elevat la xifra fins als 2,8 milions de persones.

Tant si s'agafa la xifra oficial com la dels convocants, suposa un augment respecte a la primera convocatòria, la del 19 de gener, quan es van mobilitzar 1,1 milions de persones segons la policia i 2 milions segons els sindicats. A més, com destaca el diari Le Monde, suposa un rècord de manifestants en contra d'una reforma social des del 1995, quan el conservador Jacques Chirac era president i la pressió al carrer va fer que el govern tirés enrere la seva proposta de reforma de les pensions.

L'èxit de convocatòria d'aquest dimarts ja ha portat les organitzacions sindicals a convocar dues noves jornades de vaga general i protestes: el 7 i l'11 de febrer. "Ha anat millor que el dia 19. És un missatge clar cap al govern, dient que no volem [la jubilació] als 64 anys", ha dit Laurent Berger, líder del sindicat CFDT –el principal sindicat de França–, a l'inici de la manifestació de París.

El projecte de llei que impulsa el govern de Macron preveu allargar l'edat de jubilació dels actuals 62 anys als 64, i també el període de cotització mínima per poder optar a la pensió màxima, que s'ampliarà fins als 43 anys. La primera ministra francesa, Élisabeth Borne, ha reaccionat a través de les xarxes socials. "La nostra reforma de les pensions planteja preguntes i dubtes. Els escoltem", ha dit a Twitter, i ha afirmat que ara comença el debat parlamentari, que permetrà "enriquir" el projecte. Amb tot, ha subratllat que l'objectiu és garantir el futur del sistema de distribució, i ha conclòs: "És la nostra responsabilitat!"

Més gent al carrer però menys seguiment de la vaga

Les marxes més multitudinàries s'han viscut a París, on s'han manifestat 87.000 persones segons la policia –el 19 de gener van ser-ne 80.000– i 500.000 segons els càlculs de la CGT –400.000 fa dues setmanes–. En altres ciutats, com Marsella, s'ha registrat un augment significatiu dels manifestants: de 26.000 a 40.000. També hi ha hagut una mobilització més gran que fa dues setmanes en altres punts del país, com a Nantes (28.000), Montpeller (25.000) i Lió (26.000). A la capital, la protesta ha acabat amb alguns enfrontaments amb la policia, que ha detingut 30 persones.

Protestes contra la reforma de les pensions a París aquest dimarts.

Però, tot i que hi ha hagut més gent protestant als carrers, el seguiment de la vaga general ha estat inferior que el 19 de gener, segons Le Monde. Els efectes de la vaga s'han notat sobretot a les escoles, el transport públic i les refineries de petroli. Els sindicats de mestres han comptabilitzat el seguiment en un 50%, mentre que el govern ho ha reduït fins a un 26% –fa dues setmanes va dir que un 38,5% dels mestres havien decidit no anar a treballar.

Pel que fa al transport, un 36,5% dels treballadors ferroviaris han seguit la vaga, segons els sindicats, mentre que el 19 de gener va ser un 46%. Les disrupcions al transport públic s'han notat especialment al metro de París, on només han funcionat les dues línies amb un sistema automàtic. Al sector energètic, tal com va passar ja fa dues setmanes, hi ha hagut un seguiment de la vaga elevat entre els treballadors de les refineries de TotalEnergies, entre un 75% i un 100% segons la CGT i un 55% segons l'empresa.

stats