França

Manuel Valls torna a la política francesa com a ministre d'Ultramar

El nou cap de govern francès, François Bayrou, ha fet públics els noms dels seus ministres

Manuel Valls en una imatge d'arxiu
3 min

BarcelonaEl Palau de l'Elisi ha fet públics aquest dilluns els noms dels ministres que formaran el govern del nou primer ministre francès, François Bayrou, nomenat fa deu dies per Emmanuel Macron després que l'oposició tombés, només tres mesos després, la seva primera opció, Michel Barnier. L'executiu de Bayrou és un equip continuista respecte al del seu predecessor, amb diversos ministres que es mantenen. Entre els nous noms destaca el de l'ex primer ministre francès i exregidor de l'Ajuntament de Barcelona per Barcelona pel Canvi - Ciutadans, Manuel Valls, que serà el titular de la cartera d'Ultramar i número tres del govern.

També tornen al govern polítics coneguts, com l'exprimera ministra Elisabeth Borne, que va ocupar el càrrec durant menys de dos anys, fins que Macron la va cessar el gener passat, i que a partir d'ara serà la ministra d'Educació i número dos de Bayrou. El president va forçar la seva dimissió després de setmanes de grans protestes socials, especialment la que van protagonitzar els sindicats i treballadors contra la reforma de les pensions. També torna, aquest cop al capdavant de Justícia, Gérald Darmanin, que va liderar amb mà dura el ministeri de l'Interior en el govern anterior a les últimes eleccions legislatives.

El ministeri de l'Interior es manté sota la batuta del conservador Bruno Retailleau, i també conserven el càrrec els titulars d'Exteriors, Jean-Noël Barrot; Defensa, Sébastien Lecornu; Cultura, Rachida Dati; Agricultura, Annie Genevard; Transició Ecològica, Agnès Pannier-Runacher, i Treball i Sanitat, Catherine Vautrin.

El ministeri d'Economia i Finances estarà liderat per Eric Lombard, fins ara director de la Caisse de Dépôts et Consignations, el braç inversor de l'estat francès. Estarà acompanyat per Amélie de Montchalin, que serà responsable dels comptes públics.

Macron reunirà el nou govern el 3 de gener a l'Elisi per a un primer consell de ministres. El primer examen del nou executiu serà aconseguir aprovar els pressupostos del 2025 en un Parlament més fragmentat que mai, en què els aliats de Macron no tenen majoria.

Retorn de Valls a primera línia

Manuel Valls, que també tindrà el títol de ministre d'Estat, és una de les grans sorpreses d'aquest nou govern. Absent de la política francesa des que va abandonar el palau de Matignon el desembre del 2016, no havia ocupat cap altre càrrec al seu país. Ara, després d'una breu etapa a la política catalana entre el 2019 i el 2021 de la mà de Ciutadans, pren les regnes del ministeri d'Ultramar, que no passa pel seu millor moment. Les desastroses conseqüències del cicló Chido a l'arxipèlag de Mayotte han posat en evidència les condicions precàries en què viu gran part de la població d'aquest departament francès, el més pobre de tots. També tindrà sota la seva competència el territori de Nova Caledònia, on les aspiracions independentistes van derivar en greus aldarulls el maig passat.

Valls, de 62 anys, va néixer a Barcelona i als vint anys va naturalitzar-se com a francès i va renunciar a la nacionalitat espanyola. Va ser ministre de l'Interior entre el 2012 i el 2014, any en què es va convertir en primer ministre del president socialista François Hollande, càrrec que va ocupar fins al 2016. Després, va trencar amb el Partit Socialista i va intentar fer carrera a l'Ajuntament de Barcelona, sense èxit. El 2021 va anunciar que plegava i se'n tornava a França, i apuntava ja a un possible retorn a la política francesa, que ara s'ha materialitzat en l'esfera més alta.

stats