Àsia

Al marisc, als cotxes, als llençols o als hipopòtams: l'obsessió de la Xina per fer PCRs

Pequín porta fins a límits surrealistes la qüestionada estratègia per combatre el covid-19

Un treballador mèdic amb vestit de protecció utilitza un ventilador en una estació de proves d'àcid nucleic

PequínA la Xina, les proves PCR per detectar el covid-19 s'han convertit en una pesada rutina per a la població, però l'obsessió per aturar qualsevol brot de coronavirus provoca situacions que freguen el ridícul. Per exemple, que peixos, mariscs i fins i tot cotxes exhibits a les fires no se salvin de ser testats i passar la prova del bastonet. Pequín porta fins a límits surrealistes la qüestionada estratègia per combatre el covid-19, que continua limitant la vida del país amb restriccions que, en bona part del món, ja no s'implementen.

I és que tot i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat que la possibilitat de contagi per contacte en superfícies o objectes és extremadament improbable, la Xina manté el relat que la majoria de les infeccions detectades des que el país està tancat es deuen al contacte amb paquets, de congelats o no, provinents de l’estranger.

Per aquest motiu, l'aplicació Douyin, el TikTok xinès, va sorprendre aquest agost amb imatges de peixos i crancs sotmesos a anàlisi. Personal sanitari enfundat en vestits de protecció, els EPI, els introduïen el corresponent bastonet per la boca i alguns eren vius, ja que a la Xina és habitual comprar el peix o marisc amb vida als mercats. Les autoritats de la ciutat costanera de Xiamen havien decidit testar cinc milions d'habitants i estendre l'acció a “algunes formes de vida marina”: per això els pescadors i la seva càrrega havien de ser analitzats a l'arribar a terra. Les mesures es van aplicar després de detectar una quarantena de casos. Darrere d’aquesta decisió hi havia aquesta por al “perill estranger”, ja que se sospitava que els pescadors locals intercanviaven càrrega en alta mar amb col·legues de països veïns.

De les proves PCR no se n'han salvat altres animals: per començar, les mascotes, però també s'han estès a granges de gallines. Ni tan sols han pogut esquivar les proves els famosos óssos panda de la reserva de Chengdu. La justificació era preservar la seva salut i la dels turistes que els visiten. El maig passat van circular vídeos de com era examinat un hipopòtam d'un parc natural a la província de Zhejiang. Els seus cuidadors el sotmetien a dues PCR per setmana.

La pressió que s'exerceix sobre els funcionaris per mantenir a ratlla la pandèmia, doncs, arriba a límits que freguen el surrealisme, com ara la recollida de mostres d'un cotxe exposat a la fira de l'automòbil de Chengdu per assegurar que el vehicle no podia contagiar els assistents a l'acte.

Vestits d'EPI als aeroports

La Xina defensa el seu model i rebutja l’opció de conviure amb el virus com fa la resta del món. Exhibeix com un triomf el baix nombre de morts –no arriben a 5.300, segons xifres oficials, les úniques disponibles– davant les altes dades a la resta del planeta.

Però davant d'una variant poc letal com l'òmicron, resulta cada cop més estrany veure els xinesos que viatgen a l'estranger sortir de l'avió protegits amb vestits EPI, viseres i mascareta, quan la vida als aeroports ja ha tornat pràcticament a la normalitat. Tampoc no té gaire sentit que el personal de cabina d'Air China se segueixi enfundant en un EPI durant tot el vol, que des d'Europa sol durar més de deu hores.

Tothom que arriba al gegant asiàtic ha de fer una quarantena en un hotel designat. Actualment s'han reduït a un màxim de deu dies, si no hi ha un brot local. I encara que abans de viatjar ja són obligatòries dues PCR, 48 i 24 hores abans del vol, les proves prossegueixen al desembarcar de l'avió, la primera al mateix aeroport. Durant la quarantena se’n fan una mitjana de cinc més. Tot i que la llibertat només s'aconsegueix si es manté el resultat negatiu, a l'hotel no s'obliden l'últim dia d'agafar mostres a l'habitació –llençols, taules, cadires– per si s'ha pogut deixar algun rastre de covid-19 que no s’ha trobat al cos del viatger.

Les proves contínues tenen un alt cost econòmic per al país. Per exemple, la població de Pequín (22 milions) fa una PCR cada 72 hores des del mes d'abril. Són gratuïtes i el resultat negatiu és obligatori per entrar al transport públic, a botigues o a l'edifici del domicili. Si la PCR ha caducat, queda prohibida l'entrada fins a poder-ne presentar una de nova. Les autoritats defensen que aquestes proves amb marca de temps permeten a la població sana moure's i contenir la propagació dels brots.

L'empresa de valors amb seu a Xangai Soochow Securities calcula que mantenir el ritme de les proves de detecció durant un any tindrà un cost superior als 257.000 milions de dòlars i equivaldria a l'1,5% del PIB del gegant asiàtic del 2021. Altres analistes com Nomura eleven la despesa fins a l'1,8% del PIB.

stats