Internacional20/05/2022

Mel, aigua amb sal i "animar-se", les receptes nord-coreanes per al covid-19

Després de dos anys amb la frontera tancada, la variant òmicron s'estén pel país i deixa uns 2,2 milions de possibles casos i 65 morts

BarcelonaDes de fa més d'una setmana, la televisió estatal nord-coreana omple minuts i minuts d'emissió amb consells i recomanacions per tractar el covid-19. Cada dia a les 9.30 h del matí, un funcionari del règim apareix en pantalla per oferir les últimes dades sobre l'expansió de la pandèmia, que, almenys oficialment, ara sí que ha arribat al país. És el doctor Fauci nord-coreà, en aquest cas Ryu Yong Chol, que ha trigat més de dos anys a agafar el protagonisme dels seus homòlegs però que s'hi juga bastant més que ells, si es té en compte la tradició del règim nord-coreà de penalitzar els responsables polítics que no compleixen les expectatives amb càstigs que poden anar dels camps de concentració a la pena capital.

I és que, després de dos anys de mantenir la frontera amb la Xina tancada i sense informar d'un sol cas de covid, la setmana passada el règim de Kim Jong-un va admetre que la variant òmicron del virus s'estava estenent ràpidament per Corea del Nord i va declarar l'estat d'emergència. Dijous a última hora, les dades oficials eren de 2,24 milions de persones amb símptomes i 65 morts atribuïdes al coronavirus des de finals d'abril. "Es creu que el contagi es va originar en una desfilada militar que es va fer a Pyongyang el 26 d'abril en la qual van participar militars arribats de tot el país, i que l'haurien portat aquells que venen de les regions pròximes a la frontera amb la Xina", explica Irene Martínez, del Reial Institut Elcano.

Cargando
No hay anuncios

El brot ha portat al règim més hermètic del món a adoptar una estratègia similar a la que van fer servir gairebé tots els països del món a l'inici de la pandèmia, oferint a la població una informació exhaustiva sobre el covid-19 i la seva evolució al país. Però, òbviament, amb els matisos propis d'un règim autocràtic tan singular. Amb un sistema sanitari deficient i sense haver produït ni importat cap vacuna contra el covid, Pyongyang recomana als nord-coreans que tinguin símptomes fer quarantena a casa seva, mantenir un metre de distància amb els familiars que visquin amb ells i prendre medicaments antitèrmics com el paracetamol o l'ibuprofèn.

Cargando
No hay anuncios

Entre els nombrosos anuncis televisius que s'emeten aquests dies a Corea del Nord s'aconsella tractar el covid amb remeis de medicina tradicional, com el té de gingebre i el de mare-selva o una beguda feta de fulles de salze, però sobretot l'aigua amb sal i la mel. Altres recomanacions per alleugerir els símptomes són mantenir un esperit positiu i animat i evitar parlar massa sobre el virus, beure dos litres d'aigua diaris, mantenir-se actiu i en moviment, i dur a terme activitats que et facin sentir bé, com llegir llibres o escoltar música, segons els anuncis recollits per NK News. També hi ha les peces de propaganda habitual, que criden a confiar en el "pare" Kim Jong-un com el salvador de la nació que és capaç de curar les seves malalties amb una simple visita personal.

"Persones amb febre"

La informació que dona el règim, però, insisteix en destacar que la variant que s'ha estès al país és l'òmicron, que genera "símptomes molt més lleus" i que es pot tractar com "un refredat normal". Tot i així, les imatges de la televisió nord-coreana KCTV mostren també carrers completament buits pel confinament i el doctor Ryu cridava aquest mateix divendres a "ampliar els esforços per controlar i aïllar cadascuna de les persones infectades sense excepció i fer-ho de forma meticulosa per eliminar tots els possibles espais de contagi". El doctor Ryu, "a diferència de la gent que normalment surt a la televisió nord-coreana i que té un to molt estrident, és una persona molt tranquil·la i cauta", explica Martínez, i assenyala que la seva estratègia contra el covid imita la de la Xina, de forma que els aïllaments estrictes podrien aconseguir una reducció ràpida dels casos en els dies o les setmanes vinents. Cal tenir en compte, a més, que el règim parla només de "persones amb febre", que és l'únic símptoma que tenen en compte per comptar el cas com a covid.

Cargando
No hay anuncios

"Corea del Nord és un país relativament pobre, de manera que la gent no té les defenses naturals que podrien tenir en llocs més desenvolupats. El sistema sanitari és dèbil, i si a més no tenen vacunes, es produeix la recepta perfecta per al desastre. Encara que sigui òmicron, si la mortalitat s'acosta a l'1%, que seria molt superior a la que hi ha hagut en altres llocs, doncs seria molt greu", apunta Just Castillo, expert en l'Àsia Oriental de la UPF.

Cargando
No hay anuncios

Tant Corea del Sud com els Estats Units s'han ofert ja a proveir a Pyongyang de vacunes i medicines, però Kim Jong-un ho ha rebutjat. En un principi també havia rebutjat l'oferta d'ajuda sanitària de la Xina, però aquesta setmana semblava que això havia canviat. Dimecres es van fer públiques unes imatges de satèl·lit que semblaven mostrar dos avions de càrrega nord-coreans que havien anat a la Xina per abastir-se de material. El dia abans, dimarts, es va produir una reunió d'alt nivell del politburó, presidida per Kim Jong-un, en la qual el líder nord-coreà va culpar els responsables de tots els nivells de govern del fracàs del país per aturar l'onada de covid-19, segons el Rodong Sinmun. Deixava entreveure, així, que pot haver-hi una purga política "per netejar qualsevol dubte de possible incompetència", diu Castillo.

Tot i la poca informació que arriba de dins del país, hi ha moltes veus que també alerten també que el bloqueig de fronteres dels últims dos anys ha afectat greument l'economia nord-coreana. Martínez apunta que l'única dada objectiva que ho demostra ara per ara és la reduïda compra de fertilitzants per encarar l'època de conreu, que arrenca ara: ha passat dels 12,97 milions de dòlars de l'any passat als 2,7 milions d'aquest any. "Pot tenir a veure amb el tancament de la Xina, que és el seu proveïdor, però també es creu que Pyongyang no té prou diners per comprar fertilitzants, i això pot provocar que a curt o mitjà termini hi hagi un problema greu de seguretat alimentària", afegeix l'analista.