Pandèmia

La UE, incapaç de consensuar mesures de control del brot de covid de la Xina

Pequín assegura que més del 97% dels contagis al país són per òmicron

Itàlia comença les proves de Covid per a les arribades de la Xina
04/01/2023
4 min

LondresLa Unió Europea (UE) no aprèn dels errors passats. Reunits al llarg de la tarda i vespre aquest dimecres a Brussel·les, els Vint-i-set han estat incapaços de consensuar noves mesures de control del covid en resposta a l'esclat que hi ha hagut a la Xina les últimes setmanes, després que el govern de Xi Jinping hagi aixecat pràcticament totes les restriccions. Els socis de Brussel·les només han fet un seguit de recomanacions; en tot cas mesures molt menys laxes que les respostes més estrictes que ja han establert països com França, Espanya o Itàlia o, fora de la UE, com Corea del Sud, el Japó, l'Índia, Austràlia, el Marroc, el Regne Unit i els EUA.

Així, els Vint-i-set només recomanen que els passatgers dels vols cap a i des de la Xina portin una mascareta mèdica FFP2. A diferència del que ja fan França, Itàlia i Espanya, que obliguen a un test de covid negatiu fet en les 48 hores anteriors al viatge, la resposta conjunta es limita a recomanar-lo. Encoratja, igualment, però no obliga, a fer proves aleatòries de seqüenciació del genoma per intentar identificar noves variants.

A més, demana a les autoritats de Pequín més transparència en relació amb les dades sobre la pandèmia. En aquest sentit, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat, també aquest dimecres a la tarda, que finalment responsables de salut de la Xina han presentat dades sobre casos de covid-19 al grup d'experts de l'organització, particularment seqüenciacions del genoma, i ha subratllat que ara com ara no han identificat noves mutacions del virus.

Tot i això, l'OMS ha reiterat "la necessitat crítica i la importància de fer anàlisis addicionals, així com de compartir les dades de seqüències per comprendre l'evolució del SARS-CoV-2". Concretament, segons les dades presentades pel Centre Xinès de Control i Prevenció de Malalties, el 97,5% dels contagis per covid-19 a la Xina són produïts per variants d'òmicron que ja són conegudes i circulen per Europa. També es van detectar algunes altres subvariants conegudes d'òmicron, encara que "en percentatges baixos". "Aquestes variants són conegudes i han estat circulant en altres països", van assenyalar. L'OMS també ha advertit que la Xina està infrarepresentant el veritable impacte de covid al país, en particular el nombre de morts.

Sobre aquest esclat, Salvador Macip, professor del departament de biologia molecular de la Universitat de Leicester i de la Universitat Oberta de Catalunya, assegura que "de moment cal vigilància i coordinació, perquè no té gaire sentit que Espanya faci una cosa i França una altra". Macip es mostra un xic optimista: "No crec que en aquest moment anem per darrere del virus, encara". I afirma que "no es pot fer gaire més que esperar a veure què passa i, mentrestant, assegurar-se que tothom qui s'ha de vacunar rebi les dosis de reforç, perquè això és el que marca la diferència".

Aquesta, de fet, és una de les potes que han fallat en la política de covid zero de la Xina. Les xifres oficials, del novembre passat, suggereixen que les autoritats sanitàries han aconseguit vacunar només el 40% dels més grans de 80 anys amb dues dosis i una de reforç. L'abril del 2022, menys del 20% dels més grans de 80 anys havien rebut dues punxades més una de suplementària. La inferior qualitat de les vacunes xineses i la manca d'una immunitat de ramat per la poca exposició al virus de la població també serien factors que explicarien la virulència de l'esclat actual.

A prop del col·lapse?

Moltes funeràries i hospitals xinesos informen que estan desbordats i els experts internacionals en salut prediuen almenys un milió de morts a la Xina aquest any. De moment, Pequín només ha reportat cinc morts o menys al dia des del canvi de política. I, en total, des de l'inici de la pandèmia el règim de Xi Jinping n'ha comptat només 5.258, una xifra molt per sota de les mitjanes globals.

L'empresa britànica Airfinity, que analitza dades sanitàries, ha assegurat que probablement moren diàriament 9.000 persones a la Xina per covid. Els pacients de l'Hospital Zhongshan de Xangai, molts dels quals d'edat avançada, estaven amuntegats als passadissos aquest dimarts passat, enmig de llits improvisats amb malalts connectats a ventiladors d'oxigen. Un testimoni captat per l'agència Reuters ha comptat aquest dimecres set cotxes fúnebres a l'aparcament d'un altre centre hospitalari de la ciutat. El mateix testimoni ha assegurat que el personal sanitari duia almenys 18 bosses grogues utilitzades per traslladar cadàvers.

D'altra banda, dades del ministeri de Sanitat francès fetes públiques aquest dimecres indiquen que, en controls aleatoris fets en només un aeroport del país, un terç dels viatgers arribats de la Xina estaven contagiats amb el virus. És un dels factors que han empès l'executiu d'Emmanuel Macron a imposar, a partir de dijous, l'obligatorietat que tots els passatgers que arribin de la Xina en un vol directe o amb escala hagin de presentar un test negatiu fet durant les 48 hores anteriors al viatge. La Xina ha advertit que adoptarà mesures de represàlia.

De fet, als vols amb destinació a França l'ús de la mascareta es va fer obligatori als avions procedents de la Xina des del primer de gener. També totes les proves fetes a partir d'aquesta mateixa data, de resultat positiu, ja són sotmeses a una seqüenciació sistemàtica per determinar la variant del virus i les seves característiques. Per la seva banda, Corea del Sud, que dilluns va començar a fer tests aleatoris als viatgers procedents de la Xina, ha informat que més d'una cinquena part van resultar positius.

Espanya, per la seva banda, ha imposat que els viatgers que arribin de la Xina hagin de presentar els resultats negatius de les proves de covid o una prova de vacunació completa contra el virus, amb qualsevol de les vacunes aprovades per l'OMS.

Totes aquestes decisions s'han pres pocs dies abans que la Xina aixequés l'obligatorietat de la quarantena per als arribats al país –tant estrangers com xinesos que en surtin i hi tornin–, si bé continuarà exigint un test negatiu fet durant les 48 hores prèvies a l'entrada.

Més enllà de les mesures puntuals establertes per la UE i de la situació concreta a la Xina, Salvador Macip fa una reflexió de més abast sobre la pandèmia arran de la nova alarma generada. "Que a Europa estiguem en una fase molt millor no vol dir que s'hagi acabat [la pandèmia], encara que ens hagin venut aquest marc mental i l'hàgim comprat amb moltes ganes. Fins que tot el món no estigui al mateix nivell d'immunització, haurem d'estar pendents de com evoluciona. Anem millorant, sens dubte, però cal no abandonar la vigilància".

stats