Vuit morts i gairebé 3.000 ferits al Líban per l'explosió massiva dels dispositius buscapersones de Hezbollah

El govern libanès i Hezbollah culpen Israel de l'atac, que ha fet detonar centenars de dispositius d'una remesa que havia entrat al país feia poc

ARA
3 min
Ambulàncies transporten ferits a un hospital de Beirut després que centenars de membres de Hezbollah hagin quedat ferits.

BarcelonaAlmenys vuit persones han mort i 2.750 han quedat ferides aquest dimarts a diverses zones del Líban quan han explotat simultàniament els buscapersones que utilitzen els milicians de Hezbollah per comunicar-se. El grup libanès ha dit en un comunicat que les explosions han matat dos dels seus milicians i una nena, i ha culpat Israel de l'atac, alhora que ha assegurat que rebrà "el seu just càstig". El ministeri d'Informació del Líban també ha atribuït les detonacions a una "agressió d'Israel". Entre els gairebé 3.000 ferits n'hi ha uns 200 amb ferides de gravetat, segons el ministeri de Sanitat libanès.

L'onada d'explosions ha durat aproximadament una hora després de la primera detonació, que s'ha produït cap a les 15.45 h. Un oficial del grup xiïta libanès ha declarat a l'agència Reuters, en condició d'anonimat, que la detonació dels aparells suposa "la bretxa de seguretat més important" contra Hezbollah en l'últim any, des que Israel va llançar l'ofensiva a la Franja de Gaza i es van intensificar també els enfrontaments amb la milícia libanesa. De moment, les autoritats israelianes no han fet cap comentari sobre el suposat atac.

El ministeri de Salut Pública del Líban ha dit en un comunicat que hi ha "una gran quantitat de persones" amb ferides diverses que estan arribant als hospitals libanesos. També ha instat a tots els hospitals de diverses regions a estar en alerta màxima i augmentar el seu nivell de preparació per donar resposta a la necessitat urgent de serveis sanitaris d'emergència. A més, el ministeri ha demanat a tots els ciutadans que tinguin dispositius de comunicació sense fils que "se'n mantinguin allunyats fins que se sàpiga què està passant". La Creu Roja Libanesa ha dit que ha enviat més de 50 ambulàncies i 300 membres del personal mèdic d'emergència per ajudar en l'evacuació de les víctimes.

Dispositius reescalfats

Segons Al Jazeera, Hezbollah havia rebut recentment uns models de buscapersones molt avançats i que els havia començat a utilitzar a Síria i el Líban. El diari nord-americà Wall Street Journal també afirma que els dispositius que han detonat formaven part d'un enviament recent. Cita un membre de la milícia que assegura que centenars de membres del grup els feien servir i especula que s'hi podria haver introduït un programari maliciós que ha provocat que els aparells s'hagin sobreescalfat i hagin explotat.

El ministre de Telecomunicacions del Líban, Johanny Corn, ha confirmat que els buscapersones afectats "van arribar recentment" al país i ha indicat que les bateries s'han escalfat i que algunes persones que ho han notat els han llençat abans que explotessin. "Potser s'ha activat a distància, però no sabem com", ha dit, i ha insinuat que el més probable és que els dispositius s'introduïssin al Líban amb aquest propòsit.

El líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, havia advertit als membres del grup que no portessin telèfons mòbils, argumentant que Israel els podria utilitzar per rastrejar els seus moviments i per dur a terme atacs específics.

El politòleg de la Universitat Americana de Beirut Ramy Khoury ho ha descrit com "l'esdeveniment més perillós" a què s'ha enfrontat Hezbollah des de fa anys, i ha donat per fet que es tracta d'un atac israelià. "És molt inusual i realment preocupant per a Hezbollah i tots els seus aliats a l'Eix de la Resistència perquè vol dir que els israelians tenen capacitat i intel·ligència per fer atacs d'una naturalesa molt més important del que la gent havia suposat", ha dit a la cadena Al Jazeera. A més, ha dit que l'incident podria indicar "l'inici d'una campanya més gran" d'Israel contra la milícia libanesa.

stats