Crisi diplomàtica

Espanya retira l'ambaixadora de Buenos Aires per la negativa de Milei a disculpar-se

El president argentí qualifica la decisió de "disbarat" i insisteix a titllar Pedro Sánchez de "totalitari"

BarcelonaL'escalada diplomàtica entre Espanya i l'Argentina ha pujat avui uns quants graus. La conseqüència més greu fins ara és que el govern espanyol ha retirat definitivament l'ambaixadora a Buenos Aires, María Jesús Alonso, com a resposta a les darreres paraules del president argentí, Javier Milei, que lluny de demanar disculpes ha insistit en els insults al president espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha titllat de "totalitari". Ho ha anunciat el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. A partir d'ara, l'ambaixada funcionarà a nivell d'encarregat de negocis, ha aclarit el ministre.

El mateix Milei ha reaccionat de manera gairebé immediata en una entrevista qualificant la decisió de "disbarat" i ha insistit a atacar Sánchez: "Es creu que és l'Estat? Això és ben totalitari, és ben bé de socialista". El mandatari argentí s'ha justificat dient que en la frase que va provocar la polèmica "no hi havia cap nom", tot i que només podia referir-se a Pedro Sánchez quan va parlar de l'esposa "corrupta" de qui es va prendre cinc dies de descans. Unes hores més tard, en un acte a l'Institut Argentí d'Executius de Finances, Milei ha fet servir un símil d'un partit de tenis per parlar de la crisi: "Ja tinc el Pedrito en match point".

Albares ha justificat el gest perquè considera que les paraules de Milei en què va qualificar de "corrupta" Begoña Gómez, l'esposa de Sánchez, en un acte de Vox a Madrid, trencaven la bona fe de les relacions internacionals. "No hi ha precedents d'un cap d’estat que vagi a la capital d’un altre país a insultar les seves institucions, és un cas únic en la història de les relacions internacionals", ha insistit Albares, que ha recordat que la "no ingerència en afers interns és un principi rector de la convivència entre nacions". "El que no entenc i em dol com a espanyol és veure que aquests insults rebien l'aplaudiment i el riure d'uns altres espanyols", ha dit en referència a l'acte organitzat per l'extrema dreta on va intervenir Milei. El ministre ha aprofitat l'avinentesa per criticar la "tebior" del PP en la qüestió. "Hi ha moments per fer oposició i moments per ser Espanya, i ara tocava ser Espanya", ha reblat.

Cargando
No hay anuncios

El PP es resisteix a arrenglerar-se amb el govern espanyol en aquesta qüestió. Fonts del partit critiquen que "la política exterior d'un país no es pot decidir d'acord amb els impulsos d'una sola persona" i recorden que el govern espanyol no va retirar l'ambaixador en altres episodis com la invasió d'Ucraïna. "La sobreactuació electoral del govern està comprometent la posició de les nostres empreses a l'exterior i els nostres interessos en aquell país", afirmen.

Fonts del ministeri d'Exteriors, per cert, han explicat que la conversa entre el ministre Albares i el portaveu popular, Miguel Tellado, per parlar de la crisi va ser "cordial i correcta" i que el PP va ser informat de tots els passos que es farien. Exteriors també confirma que, com ja ha passat en altres ocasions, Vox no es va posar ni al telèfon del ministre. Pel flanc esquerre, el govern espanyol també ha rebut crítiques. No tant per retirar l'ambaixador de Buenos Aires com per no haver-ho fet en altres casos, com ara quan el govern israelià va acusar el govern espanyol de donar suport al "terrorisme" de Hamàs. Així s'han pronunciat, per exemple, Irene Montero de Podem i Gabriel Rufián d'ERC.

Què significa la retirada de l'ambaixador a efectes pràctics? En realitat es tracta d'un gest simbòlic, però que rebaixa el nivell de la interlocució entre els dos països. No equival, ni de bon tros, a una ruptura de relacions diplomàtiques. En el passat, el govern de Mariano Rajoy també ho va fer amb Veneçuela per unes paraules de Nicolás Maduro. Fonts d'Exteriors indiquen que aniran pas a pas i que no tenen intenció d'avançar res perquè no sembli una amenaça.

Cargando
No hay anuncios

Un premi per a Milei

El primer maldecap que haurà de resoldre el govern espanyol és com gestiona la pròxima visita del president argentí, que té previst tornar a Espanya el dia 21 de juny per rebre un premi. El govern espanyol assegura que "analitzarà" en quines condicions es produeix la visita, perquè aquest cap de setmana hi va prestar tota la col·laboració, per exemple permetent l'aterratge de l'avió de Milei a la base de Torrejón de Ardoz i muntant el dispositiu de seguretat. El premi en qüestió és atorgat per l'Instituto Juan de Mariana, que premia les persones que difonen les idees liberals a tot el món i es lliura durant un anomenat Sopar de la Llibertat. En el passat l'han rebut persones com Mario Vargas Llosa i Federico Jiménez Losantos. El mateix Milei ha confirmat l'assistència amb un tuit desafiant.

L'escalada havia començat de matinada després que Milei es negués a demanar disculpes per les seves paraules en un míting de Vox a Madrid diumenge, quan va titllar de “corrupta” la dona del president Pedro Sánchez. "L'agredit soc jo", va afirmar el mandatari argentí en una entrevista ja de tornada a Buenos Aires. També va titllar Sánchez de "totalitari" i el va acusar de “treballar alineat amb el kirchnerisme”. Al vol de tornada, Milei va tenir més de mil interaccions a X sobre la polèmica.

Cargando
No hay anuncios

"No li demanaré disculpes sota cap punt de vista. Com li he de demanar disculpes si jo vaig ser l'agredit?", va assegurar el mandatari argentí al canal Todo Noticias (TN). “[Pedro Sánchez] és tan covard que va demanar a dones que vinguessin a pegar-me. És una mica covardia ferotge”, va assegurar en al·lusió a afirmacions fetes contra ell per la vicepresidenta segona del govern, Yolanda Díaz, i la titular de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant. Segons Milei, aquesta estratègia és obra de l'expresident argentí Alberto Fernández (2019-2023) per provocar una reacció de la seva part i ser qualificat de "misogin”.

“El que està passant a Espanya no és independent de l'acció del kirchnerisme aquí. [La reacció a Espanya] està promoguda des del kirchnerisme. Està coordinat amb el kirchnerisme”, va insistir.

Cargando
No hay anuncios

El líder de La Llibertat Avança ha defensat la idea que l'ala del peronisme vinculada a l'exmandatari ja mort Néstor Kirchner (2003-2007), la seva dona i dues vegades presidenta Cristina Fernández (2007-2015), i Alberto Fernández, està relacionat amb la reacció de l'executiu de Sánchez a les seves paraules a l'acte de diumenge. "L'Alberto és assessor de Sánchez", ha dit el president argentí, que també va comentar que el cap del govern espanyol "està utilitzant políticament" aquesta crisi "perquè té problemes a Espanya i necessita polaritzar". Fernández, per cert, va reaccionar a la xarxa X amb un missatge on declarava que Milei necessita "assistència psicològica".

No és el primer xoc diplomàtic entre Espanya i l'Argentina des que Milei va assumir el poder. A principis de maig, el ministre de Transports, Óscar Puente, va insinuar que el nou mandatari argentí consumeix estupefaents i la Casa Rosada li va respondre amb un duríssim comunicat en què desqualificava el govern de Pedro Sánchez. Aleshores, Puente va entonar un tebi penediment i la cancelleria argentina va donar l'incident per tancat.

Cargando
No hay anuncios

Qui també està aprofitant la crisi, en aquest cas per pressionar el PP, és Vox. La seva portaveu al Congrés, Pepa Millán, va dir que Milei havia fet més oposició a Sánchez "en quinze segons" que el PP en anys.

Dilluns el diari El País va publicar extractes d'un informe de la Guàrdia Civil on s'excusava la dona de Sánchez, Begoña Gómez, de qualsevol dels delictes que van provocar la querella del sindicat ultra Manos Limpias. Precisament, el president espanyol compareixerà aquest dimecres al Congrés per donar explicacions sobre el cas.