Argentina
Internacional13/03/2024

Milei s'inspira en el radicalisme de Bukele per lluitar contra el narcotràfic

El govern parla de “narcoterrorisme” i anuncia la “Llei Antimàfia” basada en mètodes utilitzats a Itàlia, els Estats Units o El Salvador

Buenos AiresLa ciutat de Rosario travessa una nova onada de violència: quatre morts innocents en una setmana a mans del crim organitzat vinculat al narcotràfic han paralitzat l’activitat del municipi, que dilluns va despertar tancat i barrat. Lúltim crim, dues bales a sang freda a un treballador de 25 anys d’una gasolinera, al costat del qual l’autor del crim va deixar una nota escrita a mà, advertint al governador local que les bandes estan unides i que mataran més innocents: “Volem els nostres drets, veure els nostres fills i família –deia la nota–. Això és per tots els presos. Ja n’hi ha prou de seguir humiliant amb la família”.

Enmig d’aquesta escalada de violència, la ministra de Seguretat del govern de Javier Milei, Patricia Bullrich, ha desembarcat a Rosario amb 450 militars amb l’objectiu de “combatre el narcoterrorisme” i ha anunciat la posada en marxa d’una “Llei Antimàfia” inspirada en legislacions d’Itàlia i dels Estats Units, i més recentment en els mètodes penitenciaris del president d’El Salvador, Nayib Bukele.

Cargando
No hay anuncios

La ministra Bullrich té les bandes narcotraficants entre cella i cella des de la campanya electoral. Quan encara competia com a candidata a la presidència contra Javier Milei i l’exministre d’Economia Sergio Massa, prometia “un país ordenat”. Bullrich, que va ser titular de la cartera de Seguretat amb el govern de Mauricio Macri, repeteix mandat ara amb Javier Milei, qui la va fitxar de seguida. Milei ha lloat en nombroses ocasions la determinació de Bullrich, i està completament alineat amb la seva manera d’entendre la lluita contra el narcotràfic: “No estem disposats a cedir ni un mil·límetre”, ha dit el president recentment en una entrevista de televisió: “Són ells o nosaltres, i som nosaltres, està decidit”. Bullrich demanarà a la Justícia l’aplicació de la Llei Antiterrorista, que entre altres punts duplica les penes en delictes comesos “amb la finalitat d’atemorir la població”, i enviarà al Congrés una nova Llei Antimàfia. 

Llei RICO, Codi Antimàfia i presons de Bukele

Legislacions dels Estats Units i d’Itàlia es troben a la base de la nova llei de Bullrich. La ministra no pretén només castigar els homicides sinó arribar al més alt nivell de l’organigrama i desmantellar les bandes a nivell organitzatiu: “Hem d’acabar amb el formiguer, no agafar formiga per formiga, si no, no guanyarem mai”, ha dit. En aquest sentit, s’inspira en la Llei d’Organitzacions Corruptes i Influïdes per Extorsió (Llei RICO per les seves sigles en anglès) dels Estats Units, dictada l’any 1970, que estableix que cada integrant d’una organització criminal serà jutjat pels delictes de la banda a la qual pertany, és a dir, que el pes de la llei caurà per igual sobre tots els membres de l’organització, independentment del crim específic que hagin comès. Aquesta llei es va crear, inicialment, per combatre l’extorsió dins de la màfia i dels sindicats, en particular del sindicat de camioners.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al Codi Antimàfia d’Itàlia, la proposta és encara més àmplia i al servei de la desarticulació sistèmica que pretén Bullrich: seran condemnades no només les persones que rebin diners de les bandes, sinó també qui les afavoreixi directament o indirectament o en rebi favors, encara que no sigui una retribució monetària. “Els hem de fer la vida difícil”, ha dit la ministra, referint-se a les persones que, sense vendre droga ni cometre homicidis, faciliten l’activitat de les bandes, per exemple, amb el tràfic d’armes. L’altre important referent de la nova política de Seguretat de Milei és l’actual president d’El Salvador, Nayib Bukele, en la seva “guerra” contra les maras, que inclou detencions massives amb un alt marge d’error i presons superpoblades i militaritzades, entre altres punts polèmics. La setmana passada, el ministre de Seguretat de Rosario va fer públiques al seu Instagram imatges de presons rosarines d’inspiració bukeliana: presidiaris asseguts a terra, en fila, amb les mans lligades a l’esquena, i un peu de foto: “Cada vegada ho passaran pitjor”.

Cargando
No hay anuncios

Bullrich ha tirat la pilota al poder legislatiu perquè li doni el suport necessari en la llei que farà, segons ella, “el canvi real”. Amb un total de 258 homicidis violents el 2023 en una població d’1,3 milions d’habitants, Rosario és considerada la ciutat més insegura de l’Argentina. Si bé els assassinats han estat majoritàriament concentrats entre membres de les mateixes bandes, els quatre innocents dels últims dies han sembrat la por i una demanda generalitzada de més mà dura.