Pròxim Orient
Internacional04/07/2023

Milers de palestins fugen de la major ofensiva d'Israel a Cisjordània en dues dècades

La Mitja Lluna Roja ja ha evacuat 3.000 residents del camp de refugiats de Jenín, on continuen els atacs de l'exèrcit israelià

BarcelonaL'ofensiva a gran escala que Israel va iniciar aquest dilluns sobre Jenín, la més gran que ha patit Cisjordània des de la Segona Intifada, ara fa dues dècades, està forçant milers de palestins a fugir de casa seva. La Mitja Lluna Roja havia evacuat ja aquesta nit unes 3.000 persones del camp de refugiats, on continuen els atacs de l'exèrcit israelià. Segons mitjans palestins, de fet, molts han optat per marxar després que els soldats els donessin un marge de dues hores per fer-ho abans d'intensificar l'ofensiva a partir de la mitjanit. Els atacs ja han deixat deu palestins morts i més d'un centenar de ferits.

Cargando
No hay anuncios

"La Nakba es repeteix", ho resumeix el Times of Gaza en diversos tuits. Fa referència a l'èxode forçós d'uns 800.000 palestins a partir del 1948, arran de la creació de l'Estat d'Israel. Els camps de refugiats com el de Jenín, de fet, van servir per acollir gran part de les famílies víctimes d'aquell "desastre" o "catàstrofe", tal com s'hi refereix la població àrab, que ara veuen com han de tornar a fugir. Segons el citat mitjà, molts han optat per aquesta sortida després de vint hores de bombardejos amb drons i atacs terrestres que els havien deixat sense subministraments ni serveis.

Les imatges a les xarxes socials testimonien la sortida massiva de residents del camp, alguns dels quals amb les mans enlaire, i tropes israelianes entrant a cases per comprovar que no hi queda ningú. L'exèrcit, tot i això, manté que la decisió de marxar és voluntària. En el camp de Jenín hi viuen 20.000 persones i, segons l'agència Efe, més d'un miler són milicians, l'objectiu amb el qual Israel ha justificat la seva ofensiva per aire i per terra, amb més de mil soldats, en territori palestí.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de l'exèrcit israelià, Daniel Hagari, ha explicat que l'operació militar Casa i Jardí, tal com s'ha batejat, podria durar "un o dos dies" més, quan s'hagin complert els objectius. De moment, però, continuen arribant blindats a la ciutat assetjada, segons es pot comprovar via xarxes socials. En un comunicat, de fet, les forces israelianes admeten que en les últimes hores han continuat les seves "activitats antiterroristes". Segons s'assegura, s'ha localitzat un pou subterrani que "s'utilitzava per emmagatzemar artefactes explosius" i s'ha confiscat armament divers, així com detingut desenes de sospitosos.

Cargando
No hay anuncios

"Estem canviant l'equació sobre el terrorisme. Vam fer-ho fa dos anys amb l'Operació Guardià dels Murs contra Hamàs [...]. Ho vam fer fa unes setmanes amb l'Operació Escut i Fletxa, en què vam apuntar els principals líders de la Jihad Islàmica, i ho estem fent avui a Jenín", ha afirmat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. L'ofensiva sobre la Jihad a la qual fa referència va tenir lloc sobre Gaza, i ja en aquell moment l'analista de l'International Crisis Group Mairav Zonszein explicava a l'ARA que els atacs buscaven desviar l'atenció dels problemes interns als quals s'enfronta Netanyahu.

Atac a Tel-Aviv

L'endemà que Israel llancés l'ofensiva a gran escala sobre Jenín, almenys vuit persones han quedat ferides en un atac a Tel-Aviv. Un home ha envestit un grup de gent en un carrer comercial de la ciutat i després ha baixat del cotxe i n'ha apunyalat d'altres, segons ha informat un portaveu de la policia israeliana, que ho ha qualificat d'incident terrorista. L'atacant, un palestí de Cisjordània de 20 anys, ha estat abatut al lloc dels fets per part d'un civil que anava armat, segons la policia israeliana. Hamàs ha assegurat que l'atacant és membre de l'organització palestina, que ha pres represàlies per la incursió israeliana a Jenín, informa Reuters.

Cargando
No hay anuncios