La mort de Gorbatxov

Milers de persones acomiaden Gorbatxov en un funeral sense honors d'estat

Putin s'excusa per motius d'agenda en una cerimònia sense pràcticament cap líder mundial per culpa de la guerra a Ucraïna

Funeral de l'últim president de la Unió Soviètica, Mikhaïl Gorbatxov.
4 min

BarcelonaMilers de persones han passat aquest dissabte per la històrica Casa dels Sindicats de Moscou, al centre de la capital russa, per retre homenatge a Mikhaïl Gorbatxov, l'últim líder de la Unió Soviètica, que va morir dimarts als 91 anys i a qui Rússia ha acomiadat en una cerimònia popular i sense honors d'estat. Des de primera hora del matí ja hi havia russos esperant per entrar a la Sala de les Columnes, reservada a personalitats il·lustres del país, que s'ha obert a les 10 del matí (hora local). La previsió era que l'acte de comiat s'allargués durant dues hores, però la insistent cua de ciutadans que volien dir l'últim adeu a Gorbatxov ha fet que la cerimònia hagi acabat durant més de quatre hores.

El fèretre ha entrat cobert amb la bandera russa i els guàrdies d'honor l'han disposat al centre d'aquesta sala, on s'han celebrat altres funerals històrics, com el de Stalin. En aquest cas, però, el Kremlin no ha elevat el comiat a funeral d'estat, com sí que va fer amb l'expresident rus Borís Ieltsin, que va prendre les regnes de Rússia després de la caiguda de l'URSS.

Les diferències entre els comiats dels dos líders són evidents: Gorbatxov ha rebut una guàrdia d'honor militar, però no ha tingut un funeral d'estat. A la cerimònia –més semblant a una vetlla que a un funeral– ni tan sols hi ha assistit el president actual del país, Vladímir Putin, que s'ha excusat al·legant motius d'agenda. En canvi, quan Ieltsin va morir el 2007, Putin va declarar un dia de dol nacional i va assistir, juntament amb diversos líders mundials, a un gran funeral d'estat a la catedral del Crist Salvador de Moscou.

La fredor del Kremlin amb la mort de Gorbatxov és una mostra evident del distanciament que els homes de Putin han volgut marcar amb el llegat de Gorbatxov, el mandatari que, segons molts russos –segurament també segons Putin–, va ser el responsable de la humiliació que va suposar la caiguda de l'URSS, un fet que el president rus considera "la catàstrofe geopolítica més gran del segle XX".

En aquesta ocasió, els líders mundials han sigut pràcticament inexistents, a conseqüència de la invasió russa d'Ucraïna. L'únic que hi ha participat ha sigut el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que també és un dels únics mandataris occidentals pròxim a Putin. Orbán ha arribat a la Sala de les Columnes cap a les 11 del matí (hora catalana) i ha deixat un ram de roses blanques als peus del fèretre de Gorbatxov. Després d'uns segons dret davant del taüt, s'ha acostat a saludar la filla de Gorbatxov, Irina Virganskaia, i ha marxat. També s'han acomiadat de Gorbi els ambaixadors dels Estats Units, el Regne Unit i Alemanya.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, al funeral de Mikhaïl Gorbatxov.

Així mateix, ha assistit a la cerimònia de comiat el subcap del Consell de Seguretat de Rússia i expresident del país, Dmitri Medvédev, un dels màxims aliats de Putin i també un ferm defensor de la guerra a Ucraïna. També s'hi ha arribat el cap de l'agència espacial russa Roscosmos, Iuri Borissov, i el president de la patronal russa, Borís Titov.

El subcap del Consell de Seguretat de Rússia i expresident del país, Dmitri Medvédev, al funeral de Mikhaïl Gorbatxov

La corrua de ciutadans que anaven passant per davant del cos de Gorbatxov no s'ha aturat en cap moment; molts d'ells han estat dues hores fent cua per poder entrar a l'edifici històric i dipositar roses i clavells davant del fèretre. El taüt ha estat custodiat per dos guàrdies d'honor; al darrere, una gran bandera russa amb un llaç negre i corones de flors. De tant en tant, els soldats havien d'anar retirant la gran quantitat de flors que s'acumulaven.

Cua de ciutadans a Moscou per dir l'últim adeu a Mikhaïl Gorbatxov.

Opositors polítics

La filla de Gorbatxov ha estat durant tota l'estona asseguda en unes cadires disposades en un lateral del fèretre, acompanyada d'altres familiars i de personalitats pròximes al polític, com ara el periodista rus i premi Nobel de la pau Dmitri Muràtov –un reconeixement que també va rebre Gorbatxov el 1990–, molt crític amb el Kremlin. En el funeral també hi han participat altres figures de l'oposició política russa, com Grigori Iavlinski, que va ser vice primer ministre de l’últim govern de Gorbatxov.

A les 14 hores (hora local) s'ha donat per acabada la cerimònia, i uns 20 minuts més tard, ha sortit el fèretre de Gorbatxov, transportat sobre les espatlles de sis guàrdies d'honor. A fora, el custodiaven una vintena de soldats, un d'ells sostenint una bandera de la Federació Russa. El taüt ha anat precedit, significativament, per Muràtov, que ha sigut el primer a sortir de l'edifici, mostrant una fotografia en blanc i negre del líder soviètic.

De seguida s'ha introduït el fèretre al cotxe fúnebre, que era just al costat de la porta per on han sortit el cos de Gorbatxov i els seus familiars; unes tanques metàl·liques els separaven dels vehicles que circulaven per la via, on el trànsit ha seguit circulant. L'últim líder soviètic,  heroi i traïdor alhora segons qui opini, ja reposa al cementiri de Novodévitxi, a Moscou, al costat de la seva dona, Raïssa Gorbatxova.

El periodista rus i Nobel de la pau Dmitri Muràtov mostrant una foto de Mikhaïl Gorbatxov a la sortida del seu funeral.
stats