Un any de guerra a Gaza

Milers de persones es manifesten arreu del món en suport de Palestina

Macron demana que es deixi de subministrar armes a Israel

Milers de persones han participat en la marxa de Londres a favor del poble palestí
ARA
05/10/2024
2 min

BarcelonaDesenes de milers de persones s'han manifestat aquest dissabte en infinitat de llocs del món per mostrar el seu suport a Palestina i exigir el final de la guerra al Pròxim Orient, quan falta un dia per a la commemoració de l'atac terrorista de Hamàs que va commocionar la societat israeliana el 7 d'octubre de l'any passat i va suposar l'inici d'una ofensiva israeliana sense precedents a la Franja de Gaza. Les manifestacions –que es repetiran avui en altres ciutats, entre les quals Barcelona, on està convocada a les 12 als Jardinets de Gràcia– van tenir lloc en ciutats tan diverses com Londres, Bangkok i Johannesburg. Totes amb un mateix objectiu: posar fi a l'assassinat de civils innocents. Més de 41.000 persones han mort a la Franja des de l'inici de les hostilitats.

Madrid, Londres, Roma, París, Berlín, Santiago de Xile, Quito, Manila, Bangkok, Johannesburg, Sydney... Aquestes són només algunes de les moltíssimes ciutats on aquest dissabte han tingut lloc manifestacions. El clam contra la guerra ha estat rotund i generalitzat, i també les crítiques a Israel. “Israel assassina i els ianquis patrocinen”, cridaven els manifestants a Xile, el país on viu la comunitat palestina més gran fora del món àrab, amb prop de 500.000 persones. "Bombardejar nens no és defensa pròpia", es podia llegir en una pancarta a l'altra punta de l'hemisferi, a Bangkok, on també milers de persones han sortit al carrer per solidaritzar-se amb Palestina. “Pareu el genocidi”, “Palestina, no estàs sola” o “Palestina lliure” són algunes de les moltes altres consignes corejades a les protestes.

Aldarulls a Roma

Les manifestacions han transcorregut de manera pacífica, tret d'algunes excepcions. A Roma, per exemple, la protesta ha derivat en forts enfrontaments entre part dels manifestants i la policia, que ha respost amb cops de porra i ha llançat gasos lacrimògens per dispersar els concentrats. Cinc persones han estat detingudes, i almenys 24 policies i tres manifestants han resultat ferits. La Prefectura de la Policia havia prohibit la protesta al·legant “raons de seguretat pública”. Tot i això, unes 7.000 persones s'han concentrat a la plaça Ostiense, a la capital italiana.

A Madrid també s'han manifestat milers de persones, que han exigit que el govern espanyol tingui un paper més actiu i pressioni l'executiu israelià perquè posi fi a la guerra. En aquest sentit, els manifestants a París han anat més enllà i han plantejat que s’estableixi un boicot internacional contra Israel.

Precisament aquest dissabte el president francès, Emmanuel Macron, també s'ha manifestat sobre la necessitat de parar els peus al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. "Crec que, avui dia, la prioritat és que tornem a una solució política, que deixem d'enviar armes [a Israel] per dur a terme combats a Gaza. França no ho fa", ha declarat en una entrevista difosa per l'emissora de ràdio France Inter. Macron, però, no ha especificat quins països haurien de deixar de vendre armament a Israel, tot i que, sens dubte, els Estats Units són un dels principals subministradors. Netanyahu li ha contestat poc després: “Israel guanyarà amb el seu suport o sense”. “Quina vergonya –ha afegit–. Mentre Israel lluita contra els bàrbars liderats per l'Iran, els països civilitzats haurien de fer-li costat”. 

stats