Un astrònom de la NASA cantant en català i Lídia Heredia emocionada: els millors moments de l'eclipsi de Sol
Alguns han aprofitat per casar-se, fer peticions de matrimoni o simplement gaudir del que els envoltava
BarcelonaAhir es va viure a l'Amèrica del Nord un fenomen especial: la Lluna va tapar per complet el Sol durant quatre minuts, cosa que va formar un eclipsi que no es repetirà a la zona fins al 2044. Es calcula que 31 milions de persones han contemplat l'eclipsi de manera total, i el moment deixa imatges per al record i també alguns moments virals.
Contraure matrimoni en grup
A Russellville, Arkansas, dotzenes de parelles es van concentrar per casar-se conjuntament moments abans que es produís l'eclipsi total. L'esdeveniment Elope at the Eclipse oferia un servei complet: les parelles pagaven 100 dòlars a canvi de la cerimònia, un brindis, un oficiant i un pastís de celebració (de temàtica celestial inspirat en el cosmos). Com a curiositat, les parelles, mentre es produïa l'eclipsi, van poder veure una fina línia de llum solar que rodejava la Lluna, un fenomen que pot recordar un anell nupcial.
Les xarxes també s'han omplert de peticions de matrimoni. Entre els molts vídeos que circulen, una fotografia ha captat l'atenció de la majoria.
La felicitat de Lídia Heredia
Un altre dels moments més comentats a casa nostra ha estat la connexió de TV3 amb la seva corresponsal als Estats Units, Lídia Heredia. Només entrar en directe ja es va poder veure Heredia emocionada mirant al cel, amb un somriure d'orella a orella. Durant els més de tres minuts de connexió, la periodista gairebé no va poder apartar la mirada del que estava passant. "Perdoneu que no miri a càmera, però és bastant difícil deixar de mirar això", reconeixia. Durant la connexió, fins i tot es van viure uns segons de silenci, en què únicament vam veure Heredia mirar i gaudir de l'eclipsi.
A banda de l'emoció d'Heredia, la cobertura de TV3 de l'eclipsi va deixar un altre moment destacat: un astrònom de la NASA cantant la nadala catalana 'El desembre congelat'.
L'eclipsi i els arbres
A banda del que passa a l'espai, també trobem imatges pel record mirant a terra. Tal com han enregistrat diverses persones i han publicat a les xarxes, quan la llum sortint d'aquest fenomen xoca amb les fulles dels arbres crea unes ombres a terra del tot peculiars. Això es deu al fet que el forat que queda entre les fulles crea una càmera estenopeica que crea una forma de mitja lluna.
La Terra des de l'espai
Els milions de persones que van viure l'eclipsi van experimentar com, de cop i volta, tot quedava fosc i fred durant els 3 minuts i 40 segons que durava en total. Ara bé, com es va veure això des de l'espai? Diferents satèl·lits van captar el moment des de la distància, i es va poder veure com una gran taca negra apareixia a la Terra.
Avions perseguint l'eclipsi
Un eclipsi solar no passa cada dos dies. De fet, és un fenomen que pot trigar anys a repetir-se. Per aquest motiu és una oportunitat única per fer estudis que en el dia a dia no es poden dur a terme. Així doncs, la NASA va enviar tres avions WB-57 a perseguir l'eclipsi per obtenir com més dades millor. Tots tres van volar a més de 15.000 metres per tal de recopilar diferents informacions: dos equips volien prendre imatges de l'atmosfera exterior del sol, mentre que el tercer era l'encarregat de mesurar la ionosfera (la capa superior a l'atmosfera carregada elèctricament).