Huracà

L'huracà Milton deixa més de dos milions de llars sense llum mentre creua Florida

Ha tocat terra com a tempesta de categoria tres i al seu pas per la península s'ha degradat a categoria dos

Vista d'una casa destruïda per l'huracà Milton a Fort Myers, a Florida
3 min

WashingtonMilton ha entrat per la costa oest de Florida la matinada d'aquest dijous com un huracà de categoria tres, amb fortes ratxes de vent i pluges torrencials. La tempesta, que avança cap al centre de la península i ja s'ha degradat a categoria dos, ha deixat més de dos milions de llars sense llum, segons la web poweroutage. El comptat de Sarasota, per on ha arribat Milton, és un dels llocs amb més talls d'electricitat.

Abans que la tempesta tropical arribés a Florida, les autoritats locals havien notificat diversos ferits i desenes de cases malmeses per les fortes ràfegues de vent i les pluges torrencials al comtat de Martin. A la ciutat de St. Lucie, les autoritats locals han confirmat diverses morts en una comunitat de gent gran arran dels tornados que s'han format prèviament a l'arribada de Milton,  segons el canal WPTV . En total se n'han comptabilitzat 19, segons els mitjans nord-americans.

Dos veïns de Florida recollint les restes d'una casa destruïda pel Milton
Vista des d'una habitació d'hotel a Saratosa del pas del Milton

Dimarts, el president nord-americà Joe Biden ordenava l'evacuació de més de 5 milions de persones que residien en les zones per on es preveia que passaria Milton, que en aquell moment havia escalat ràpidament fins a la categoria 5, la màxima a l'escala Saffir-Simpson. "És una qüestió de vida o mort", avisava Biden, que ha seguit les informacions sobre l'evolució de la tempesta, segons ha comunicat la Casa Blanca.

L'alcaldessa de Tampa, una localitat amb uns 400.000 habitants, s'expressava de manera similar al president nord-americà les hores prèvies a l'arribada de l'huracà: "Puc dir, sense dramatitzar en absolut, que si decideixes quedar-te en una d'aquestes zones d'evacuació, moriràs." En aquesta zona, des que Milton ha tocat terra, s'han emès dues alertes d'inundació i les fortes ràfegues de vent de més de 160 quilòmetres per hora, han obligat a suspendre els serveis d'emergència fins que sigui segur perquè als equips puguin començar a operar.

A les cinc de la tarda, hora local, les autoritats de Florida informaven els ciutadans que ja era massa tard per evacuar la zona i recomanaven a la població resguardar-se com pogués. "És massa perillós evacuar de manera segura, així que cal buscar resguard", va dir el governador de Florida, el republicà Ron DeSantis.

Tot i haver-se degradat a categoria 2, les autoritats continuen advertint sobre la perillositat de l'huracà. En l'actualització de les 11 de la nit (les cinc de la matinada a Catalunya), el Centre Nacional d'Huracans informava que Milton "mantindrà la intensitat d'huracà mentre travessa Florida" durant les pròximes hores, fins a sortir per la costa est dijous. Quan surti a l'Atlàntic, s'espera que perdi força gradualment i es debiliti.

Una dona caminant pel carrer just abans de l'arribada del Milton
Vista de l'huracà des de l'Estació Espacial Internacional

En menys de dues setmanes, els Estats Units han patit dos forts huracans: abans del Milton, Helene va entrar per Florida i va travessar les dues Carolines, Geòrgia i Tennessee, deixant més de 200 morts al seu pas. Els danys provocats per Helene ja van obligar el govern federal a declarar Florida en situació d'emergència.

Milton arriba en un moment en què l'Agència Federal per a la Gestió d'Emergències (FEMA, en anglès) està al mínim. A principis de setmana, l'agència havia anunciat que s'estava quedant sense personal disponible a causa de l'huracà Helene. Actualment, l'agència té menys del 10% del seu personal disponible per respondre a una nova situació de catàstrofe. Durant els últims cinc anys, almenys un quart del personal de l'agència estava disponible quan arribava la temporada d'huracans.

stats