L'atac rus a Ucraïna

Putin s'explica després de la rebel·lió: "Tota la societat russa està unida"

El cap del grup Wagner reapareix i defensa que la marxa no volia "enderrocar" el règim rus

El cap de Wagner, Yevgeny Prigozhin, abandona la seu del districte militar del sud enmig de la retirada del grup de la ciutat de Rostov-on-Don, Rússia, el 24 de juny de 2023.

BarcelonaQuaranta-vuit hores després que la revolta orquestrada pel cap del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, quedés abruptament aturada, Vladímir Putin ha comparegut en un inusual discurs televisat, buit de contingut, en què ha volgut remarcar que té els russos (i els militars) a favor seu. En una compareixença gravada, de poc menys de cinc minuts, el president rus ha volgut subratllar que "tota la societat russa està unida" i ha valorat "la lleialtat de l'exèrcit".

Putin ha fet aquesta declaració poques hores després que Prigojin reaparegués amb el primer missatge d'àudio (d'11 minuts) després d'haver renunciat a continuar la marxa sobre Moscou de dissabte. El cap del grup de mercenaris ha assegurat que no la van fer per "enderrocar el lideratge de Rússia": "L'objectiu de la marxa era evitar la destrucció del grup Wagner i demanar comptes als funcionaris, que amb les seves accions poc professionals han comès un gran nombre d'errors". A més, ha assegurat que "la societat ho demanava".

Davant d'aquesta referència de Prigojin al suposat suport popular a la seva revolta, Putin ha volgut deixar clar que la rebel·lió no va tenir pràcticament seguiment i que la clau perquè fracassés va ser la unitat de la societat russa. "Totes les decisions necessàries per neutralitzar l'amenaça es van prendre des del principi", ha dit, tot i que s'ha mostrat convençut que "el motí hauria fracassat de totes maneres". Amb tot, el líder del Kremlin –que no ha mencionat Prigojin en cap moment– ha remarcat que "la gran majoria" dels homes de Wagner "també són patriotes" perquè van decidir girar cua i evitar una massacre. "Dono les gràcies als soldats i comandants de Wagner que no van vessar sang", ha dit, i els ha reiterat l'oferta del Kremlin: poden signar un contracte amb el ministeri de Defensa i, per tant, incorporar-se a l'exèrcit regular o bé traslladar-se a Bielorússia com el seu cap.

Després del missatge televisat, Putin s'ha reunit amb els caps dels organismes de seguretat, inclòs el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i el director dels serveis de seguretat (FSB), Aleksandr Bórtnikov. "Els he reunit per agrair-los la feina durant els últims dies", ha dit a l'inici de la trobada, segons mitjans russos.

Es mantenen les incògnites

Prigojin havia reconegut abans en el seu missatge que les seves tropes van matar pilots russos dissabte i ha dit que "lamenta que se'ls obligués a atacar-los". Ho ha justificat perquè, segons la seva versió, els bombardejaven.

El líder dels mercenaris també ha tret pit i ha dit que la seva acció va demostrar que hi havia "greus problemes de seguretat a tot el territori del nostre país". I també ha denunciat, implícitament, la ineficàcia de l'exèrcit. No debades ha dit que el moviment de tropes a Rússia, des de Rostov del Don fins a on van decidir fer marxa enrere, a 200 quilòmetres de Moscou, va ser una "classe magistral" sobre com s'hauria d'haver portat a terme la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer de l'any passat.

Malgrat el missatge d'avui, de moment continuen sense aclarir-se els detalls del pacte assolit entre el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko –que presumptament li hauria ofert una fórmula perquè Wagner pogués continuar treballant legalment–, i el líder dels mercenaris, ni tampoc ha aclarit la seva situació penal. Perquè ja són diverses les fonts russes que aquest dilluns indicaven que Prigojin no hauria estat perdonat pel Kremlin, tal com es va assegurar dissabte al vespre. D'això, Putin no n'ha dit res.

Esmentant funcionaris anònims de l'agència d'intel·ligència FSB, el diari rus Kommersant assegura que el departament d'investigació no ha tancat el cas que va obrir contra els rebels. Dues agències de notícies estatals russes més, RIA Novosti i Tass, també esmenten funcionaris anònims de la Fiscalia General que insisteixen que els càrrecs no s'han retirat.

Aquesta versió contradiu la que Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, va oferir dissabte a la nit, segons la qual Vladímir Putin va acceptar retirar els càrrecs contra Prigojin. I, ara mateix, no hi ha cap prova que el cap de Wagner hagi arribat a territori bielorús, controlat amb mà de ferro per Lukaixenko, gran aliat de Putin.

El ministre de Defensa rus durant la seva visita a les tropes.

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha assegurat a RIA Novosti i a Russia Today que Moscou investiga una possible implicació dels serveis secrets nord-americans en l'alçament de Prigojin, tot i que també ha dit que l'ambaixador dels Estats Units a Moscou "ha donat senyals" que no va ser el cas. Hores més tard, des de Washington, en conferència de premsa el president dels Estats Units ha desmentit qualsevol implicació en la marxa sobre Moscou. Joe Biden, que ha parlat amb Zelenski i amb els aliats occidentals, ha dit: "Ens hem assegurat de no donar a Putin cap excusa per culpar-ne Occident i l'OTAN".

Normalització

En un intent de normalitzar la situació, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, la bèstia negra de Prigojin i a qui acusa de "falta de lideratge" i de condemnar Rússia a la derrota, ha fet aquest dilluns una visita a les tropes russes que lluiten a Ucraïna, en la primera aparició després del motí. Xoigú "ha constatat l'alta eficiència en la identificació i la destrucció d'equipament militar de l'enemic a les àrees tàctiques de la zona de responsabilitat del grup", segons ha assenyalat el seu ministeri en un comunicat a Telegram. També han circulat fotos i un vídeo en què se'l veia amb militars. No s'ha detallat ni la data concreta ni el lloc de la visita.

La difusió del vídeo coincideix, segons el govern de Kíiv, amb el retorn al front d'Ucraïna de les tropes que Moscou va començar a traslladar a territori rus arran de la revolta finalment avortada. "Durant l'escalada d'esdeveniments de la crisi política a la Federació Russa, es van mobilitzar tropes de l'est [d'Ucraïna] i es va intentar traslladar-les a la regió de Moscou", ha explicat la viceministra de Defensa ucraïnesa, Hanna Maliar, a la televisió del seu país.

A més, els combatents de Wagner que no van participar directament en la sublevació podran signar contractes amb el ministeri de Defensa rus i subordinar-se a les ordres de Xoigú, tal com el Kremlin volia, d'acord amb la llei aprovada recentment per la Duma i que ha d'entrar en vigor l'1 de juliol –motiu que Prigojin ha utilitzat per justificar la revolta–. Per tant, aquests combatents també tornarien al front ucraïnès, però ja no sota el nom de Wagner.

En aquest sentit, Lavrov ha assegurat que les operacions del grup Wagner continuaran a Mali i a la República Centreafricana, on "treballen com a instructors". Lavrov ha assegurat que la revolta de Wagner no afectarà els llaços de Moscou amb "socis i amics". Qui controlarà i qui facturarà per aquests serveis és una dada que no queda clara.

stats