Intent de magnicidi
Internacional 17/05/2024

El primer ministre eslovac "recorda tot el que va passar"

El ministre de l'Interior rebutja dimitir i nega fallades del dispositiu de seguretat

ARA
3 min
El primer ministre d'Eslovàquia està encara ingressat a la UCI de l'Hospital Roosevelt University de Banska Bystrika.

Barcelona"El primer ministre recorda tot el que va passar. El va sorprendre com va passar de ràpid tot". Així explicava aquest divendres el president electe d'Eslovàquia, Peter Pellegrini, el que li havia explicat el primer ministre del país, Robert Fico, que es recupera a l'hospital d'un atac polític. Pellegrini –estret col·laborador de Fico que assumirà la presidència el mes que ve després de guanyar les eleccions de l'abril– ha visitat el cap de govern a l'hospital, on continua greu però estable, i ha explicat el que havia parlat amb ell durant una entrevista de televisió.

Va ser qüestió de pocs segons, realment, tal com es confirma en les imatges de l'atemptat que s'han fet virals. Un home de 71 anys, escriptor i activista contra la violència però vinculat a grups ultranacionalistes i pro-russos, li va disparar cinc trets en ple carrer a Handlová, quan sortia d'una reunió de govern. "Va ser conscient de tot: de com va rebre atenció primària, com el van traslladar de Handlová en helicòpter a Banská Bystrica (la localitat on hi ha l'hospital més proper), com el van atendre els equips mèdics d'urgències i com el van sedar al quiròfan. Fins aquell moment va estar conscient", ha explicat Pellegrini a la televisió TA3.

Fico, que va ser intervingut durant cinc hores per aturar una hemorràgia interna a l'abdomen provocada per un dels trets, és encara a l'UCI de l'Hospital Roosevelt de Banská Bystrica. El seu delicat estat de salut no permet encara que pugui ser traslladat a Bratislava. Mitjans locals han informat que els seus metges tenen previst reunir-se dilluns per avaluar com evoluciona i decidir sobre aquest possible trasllat.

El director de l'hospital ha informat aquest divendres al matí que Fico està conscient, però el seu estat continua sent greu. Al polític l'ha visitat també el viceprimer ministre, Robert Kalinák, que ha assumit de manera interina la direcció del govern, i ha explicat que els metges trigaran encara diversos dies a assegurar-se que Fico es recuperarà.

Tot i que no ha estat confirmat per l'equip mèdic, segons l'agència Efe, s'especula sobre una possible nova operació al maluc del primer ministre. El cap de govern, de 59 anys, ha tingut insuficiències cardíaques que l'han obligat a medicar-se anteriorment.

Crítiques a la reacció dels guardaespatlles

L'atacant va aconseguir disparar molt de prop al primer ministre, des de l'altra banda d'una tanca on l'esperaven seguidors i on Fico es va atansar per saludar. Aquest dimecres el ministre de l'Interior eslovac, Matús Sutaj Estok, ha rebutjat les crides a la seva dimissió i ha negat possibles errors en el dispositiu de seguretat del cap de govern, segons la mateixa agència. "Rebutjo que se'm doni la culpa a mi o a les forces de seguretat. Soc responsable d'ells i els garanteixo que van fer la seva feina, inclosos el cos de protecció estatal i el cos de policia", ha dit Sutaj Estok.

L'excap de la policia Stefan Hamran havia qüestionat la "reacció tardana" dels guardaespatlles de Fico, que no es van llançar a protegir el primer ministre amb el cos. Fico va caure a terra, on va estar alguns segons, abans que els agents l'aixequessin i el portessin cap al cotxe per evacuar-lo enmig d'una gran confusió. "En lloc de llançar-se contra l'atacant i utilitzar fins i tot els seus cossos com a escuts, van intentar esquivar les bales", va dir Hamran.

Un altre expert en seguretat eslovac, Juraj Zábojník, també ha vaticinat: "Rodaran caps". Tanmateix, l'expert no qüestiona en aquest cas tant l'actuació dels guardaespatlles com les errades d'intel·ligència que no van preveure l'atac. A més, segons l'expert, els polítics que s'acosten a la gent "haurien de tenir una camisa protectora, i Fico no en tenia".

Eslovàquia intenta digerir un succés que ha sorprès a tothom, malgrat que la polarització política era elevada des de feia temps. "Si es demostra que hem fallat, llavors me n'aniré", ha admès el ministre de l'Interior Sutaj Estok, però de moment ha rebut suport total del viceprimer ministre.

stats