França

El primer ministre francès, disposat a revisar la polèmica reforma de les pensions de Macron

Bayrou s'obre a renegociar l'edat de jubilació per aconseguir el suport dels socialistes i evitar dependre de Le Pen

El primer ministre francès, François Bayrou, a la sessió parlamentària on s'ha obert a revisar la reforma de les pensions de Macron per apropar-se als socialistes.
14/01/2025
3 min
Regala aquest article

ParísEl nou primer ministre francès, François Bayrou, està disposat a revisar la reforma de les pensions, que allargava l'edat de jubilació dels actuals 62 als 64 anys, una llei que va impulsar el president Emmanuel Macron i que va provocar una onada de protestes al carrer. Bayrou ha acceptat reobrir el debat de les pensions per poder obtenir el suport parlamentari dels socialistes i evitar dependre de l'extrema dreta de Marine Le Pen. És la seva aposta per intentar que el seu govern, en minoria a l'Assemblea Nacional, sobrevisqui.

Els socialistes havien demanat la retirada o almenys la suspensió de la reforma, aprovada el 2023, a canvi de no votar la moció de censura que ha presentat l'esquerra radical (La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon), els comunistes i els Verds. Bayrou, que necessita fer equilibris gairebé impossibles entre la dreta i l'esquerra per no posar-se ningú en contra, no ha volgut suspendre la reforma i encara menys retirar-la per por de perdre la confiança de la dreta i dels macronistes, però sí que ha acceptat revisar la llei per poder millorar-la com a petita concessió als socialistes.

També ha acceptat tornar a encetar el meló de l'edat de jubilació, un dels nuclis de la reforma i el punt que va generar més protestes sindicals i ciutadanes. "Podem buscar un nou camí per a la reforma, sense cap tòtem i sense cap tabú, ni tan sols l'edat de jubilació", ha anunciat Bayrou aquest dimarts en el seu discurs davant l'Assemblea Nacional. La llei preveu augmentar progressivament l'edat de jubilació fins arribar als 64 anys l'any 2030. França és actualment un dels països de la Unió Europea amb una edat de jubilació més baixa i la reforma suposa situar-la més a prop de la majoria dels socis comunitaris.

Una única condició

L'única condició que posa Bayrou a les negociacions per retocar la reforma és que no desquadri els comptes. La llei tenia com a objectiu augmentar els ingressos de la Seguretat Social per equilibrar els comptes públics. Amb un dèficit per sobre del 6%, França necessita sanejar els comptes. "No podem degradar l'equilibri financer que busquem i en què gairebé tothom està d'acord", ha advertit el primer ministre.

Bayrou no vol repetir els errors del seu predecessor, Michel Barnier, que va girar l'esquena a l'aliança dels partits d'esquerres i va preferir buscar el suport parlamentari de l'extrema dreta. Fins que la líder del Reagrupament Nacional (RN), Marine Le Pen, va decidir deixar caure el govern com a estratègia política per desgastar Macron i reafirmar-se com a alternativa al caos polític que viu França, amb una Assemblea en la qual cap força política ni aliança té la majoria.

Els socialistes, decebuts

La incògnita és si els socialistes en tindran prou amb la concessió de Bayrou, que no és exactament el que demanava el partit liderat per Olivier Faure. Algunes fonts de la formació han assegurat que estan "decebuts" amb el discurs del primer ministre, de centredreta, i que han de discutir si voten o no aquesta setmana a favor de la moció de censura de Mélenchon.

Segons apunta France Info, els diputats estan "dividits". Si els socialistes en ple trien donar suport al nou govern i no voten la moció, l'aliança de l'esquerra es trencarà definitivament. Segons el líder de La França Insubmisa, diputats socialistes han signat el text de la moció. "La maniobra de divisió ha fracassat", ha assegurat Mélenchon a X. Tot i el seu tuit, encara no queda clar quina posició adoptarà formalment el partit.

Tot i que es reobri el debat, és poc probable que es puguin aprovar modificacions de l'última reforma de les pensions. Els partits d'esquerres tampoc tenen majoria a l'Assemblea i caldria sumar-hi altres forces. El primer ministre, que ha donat de marge fins a la tardor per acordar els canvis, ja ha citat aquest divendres els sindicats per començar a negociar.

Trencar l'aliança

Amb tot, si finalment Bayrou aconsegueix que el partit socialista es desmarqui dels insubmisos de Mélenchon, haurà matat dos pardals amb una pedra: trencar l'aliança de l'esquerra, el Nou Front Popular, i guanyar temps per poder negociar els pressupostos sense tenir els socialistes en contra i sense dependre del tot de l'extrema dreta.

Bayrou sap que la supervivència del seu govern depèn de la negociació dels pressupostos per aquest any. És la seva prova de foc. Si no aconsegueix una majoria parlamentària suficient per tirar-los endavant i ha de recórrer a l'article de la Constitució francesa que permet al govern aprovar els comptes sense sotmetre'ls a votació al parlament, el més probable és que acabi com Barnier, amb una moció de censura que faci caure el govern. La cessió als socialistes amb la reforma de les pensions li pot servir perquè la formació d'esquerra s'obri a donar suport a l'executiu i no se sumi a una eventual nova moció de censura si ha d'aprovar els pressupostos per decret. D'aquesta manera, que Le Pen voti a favor de la moció no servirà de res.

stats