República d'Irlanda
Internacional20/03/2024

El primer ministre irlandès dimiteix per sorpresa: "Ja no soc la millor persona per al càrrec"

La renúncia de Leo Varadkar té lloc dues setmanes després que el govern perdés un referèndum per modificar el "llenguatge sexista" de la Constitució

LondresEl primer ministre de la República d'Irlanda, Leo Varadkar, ha dimitit aquest dimecres per sorpresa, i ha abandonat també el lideratge del seu partit, el Fine Gael, que comandava des del juny del 2017. El taoiseach, de 45 anys, posi fi així a la segona etapa al davant de l'executiu (2017-2020 i 2022-2024). L'anunci arriba al cap d'un parell de setmanes després que el 8 de març el govern de coalició que formen l'esmentat Fine Gael, el Fianna Fáil i els Verds perdés un referèndum per canviar el que Varadkar havia anomenat "un llenguatge passat de moda i sexista" de la Constitució.

El primer dels canvis proposava suprimir de la lletra de la carta magna la indicació que la unitat familiar es "funda" en el matrimoni. Es volia modificar la redacció per "el matrimoni o una relació duradora". L'altra alteració eliminava la consideració que les dones suporten l'estat irlandès a través de "la seva vida a la llar". La derrota encara va ser més difícil de pair, perquè la data triada del plebiscit va ser la del Dia Internacional de la Dona.

Cargando
No hay anuncios

A l'exterior dels edificis governamentals de Dublín, Varadkar ha comparegut amb els membres de l'executiu i ha assegurat sobre la decisió: "Sé que serà una sorpresa per a moltes persones i una decepció per a unes altres, però he pres la decisió després d'una consideració acurada i una interrogació de la meva ànima". I ha conclòs: "Després de set anys, ja no crec que sigui la millor persona per al càrrec".

El xoc és palpable a tota la República. La setmana passada es va trobar amb Joe Biden a la Casa Blanca en la tradicional recepció pel dia de Sant Patrici. Els altres dos líders de la coalició de govern, Micheál Martin (Fianna Fáil) i Eamon Ryan (Partit Verd), només han conegut la notícia hores abans que la fes pública.

Cargando
No hay anuncios

La renúncia farà que la pressió sobre el govern perquè avanci les eleccions generals augmenti considerablement. Els comicis s'haurien de celebrar el febrer vinent i, de moment, els republicans del Sinn Féin encapçalen les enquestes. Per aquesta raó, i perquè el Fine Gael necessita construir un altre candidat abans d'anar a les urnes, és gairebé impossible que es convoquin eleccions anticipades, llevat que el Fianna Fáil, l'altre gran partit de l'executiu, hi vegi clarament l'oportunitat d'una victòria i aposti per l'avançament.

La cara de la modernitat

Quan Varadkar va ser nomenat taoiseach per primera vegada l'any 2017 es va convertir en la personificació de la cara moderna d'Irlanda. Tenia només 38 anys i, en un país on l'Església catòlica ha tingut històricament molta influència i poder, que un polític obertament homosexual ocupés el càrrec es va llegir com un canvi de paradigma. És fill d'un metge indi i d'una infermera irlandesa que es van conèixer a Londres als anys vuitanta.

Cargando
No hay anuncios

Dublín bull de rumors sobre les veritables raons de la seva marxa, més enllà de les polítiques en relació amb la derrota del 8 de març. En aquest sentit, Varadkar ha assegurat que hi ha "raons tant personals com polítiques". I ha afegit: "Els polítics som éssers humans, donem tot el que podem fins que ja no podem més”. La declaració recorda la que va fer Nicola Sturgeon quan va deixar el càrrec de ministre principal d'Escòcia, el febrer de l'any passat, tot i que després es va relacionar amb la investigació sobre les finances del Partit Nacional Escocès (SNP) que afectaven el seu marit i ella mateixa. I també evoca l'inesperat adeu de la popular i prestigiosa primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, que ho va justificar el gener del 2023 assegurant que ja no li quedava energia.

En tot cas, el fins ara primer ministre irlandès s'ha limitat a dir que "cal que una nova persona dirigeixi el partit a les eleccions generals vinents". De moment, es mantindrà com a taoiseach a l'espera de l'elecció d'un nou líder del Fine Gael. Paschal Donohoe, Simon Harris, Simon Coveney i Heather Humphreys es troben entre els noms més probables a ocupar la posició. Els pronòstics, a hores d'ara, s'inclinen cap a Harris, un polític considerat com un gran comunicador. Es preveu que el nou primer ministre prengui possessió immediatament després de les vacances parlamentàries de Pasqua, que acaben el 17 d'abril.

Cargando
No hay anuncios

Metge de capçalera de professió, Leo Varadkar havia assegurat en el passat que es retiraria de la vida política quan arribés als 50 anys. Ho fa, però, cinc anys abans del que havia previst.