Minneapolis pagarà 27 milions de dòlars a la família de George Floyd

És la indemnització més elevada aprovada en un acord prejudicial de la història dels Estats Units

Un dibuix de George Floyd en una protesta contra la violència policial, l'any passat a Nova York
2 min

SabadellLa ciutat nord-americana de Minneapolis ha arribat a un acord civil amb la família de George Floyd i li pagarà 27 milions de dòlars com a compensació per la seva mort, el maig de l'any passat, a mans d'un policia que el va asfixiar. La indemnització ha sigut aprovada per unanimitat pels regidors de l'ajuntament de la ciutat, tot i que la presidenta del consell municipal, Lisa Bender, ha remarcat que "cap quantitat de diners no pot compensar l'intens dolor o el trauma causat per aquesta mort a la família de George Floyd o a la gent de la ciutat".

"Els nostres cors estan trencats, però ens conforta saber que fins i tot en la mort George Floyd ha ensenyat al món com viure", ha dit en un comunicat la germana de la víctima, Bridgett Floyd, que assegura que la família està "satisfeta" que aquesta part del "tràgic viatge cap a la justícia" s'hagi resolt.

Segons un dels advocats de la família Floyd, Benjamin Crump, aquests 27 milions de dòlars representen la suma més elevada per a un acord prejudicial en tota la història dels Estats Units. Segons ell, això demostra que la mort d'una persona negra a mans de la policia "ja no tornarà a ser considerada banal, poc important o no mereixedora de conseqüències". L'acord ha sigut el resultat d'una demanda civil interposada l'any passat pels familiars de Floyd contra la ciutat i quatre agents de policia.

Arrenca el judici

George Floyd, un afroamericà de 46 anys, va morir el 25 de maig del 2020 a mans de la policia, que el va detenir perquè, suposadament, havia intentat pagar en un supermercat amb un bitllet de 20 dòlars fals. Un dels agents, Derek Chauvin, el va immobilitzar pressionant-li el coll contra el terra amb el genoll durant vuit minuts i 46 segons. Després de queixar-se repetidament que no podia respirar, Floyd va morir per asfíxia. Els fets van ser enregistrats per càmeres de seguretat i per diversos testimonis, i van originar una onada de protestes contra la violència policial arreu dels Estats Units.

Precisament aquesta setmana ha començat el judici contra Chauvin, que està acusat dels delictes d'homicidi en segon grau, assassinat en segon grau i assassinat en tercer grau. Aquest últim càrrec, que en principi s'havia descartat, va ser incorporat a la causa finalment aquest dijous. La pena màxima que se li podria imposar és de 40 anys de presó, tot i que probablement serà inferior. De moment, el procés està en la fase de selecció del jurat, i està previst que el judici pròpiament dit arrenqui el dia 29. Hi ha tres policies més acusats de complicitat en assassinat i homicidi en segon grau, que s'espera que siguin jutjats a partir de l'estiu.

stats