Perú

Mor Alberto Fujimori, l'autòcrata peruà condemnat per crims contra la humanitat

L'exmandatari, que havia sortit de la presó amb un indult, ha traspassat als 86 anys a causa d'un càncer

ARA
2 min
L'expresident peruà Alberto Fujimori en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'expresident del Perú Alberto Fujimori, que va liderar el país entre el 1990 i el 2000 i va ser condemnat per crims contra la humanitat comesos en aquell període, ha mort aquest dimecres als 86 anys. La seva filla Keiko Fujimori ho ha anunciat a les xarxes socials, on ha explicat que la mort ha estat conseqüència del càncer que patia des de fa anys. Feia només unes hores que el seu metge personal, Alejandro Aguinaga, havia dit que l'expresident estava "lluitant per la seva vida".

Fujimori va sortir de la presó el desembre del 2023 amb un indult per raons humanitàries, precisament pel seu estat de salut, malgrat les objeccions de la justícia interamericana. Complia una condemna de 25 anys per diverses matances perpetrades durant el seu mandat.

Fujimori es va imposar en les eleccions presidencials peruanes del 1989 i tres anys després, en col·laboració amb les forces armades, va fer un cop d'estat que va abolir la Constitució, va tancar el Congrés i va intervenir el Palau de Justícia.

En els seus deu anys de mandat, Fujimori va ordenar diverses matances, incloses les de Barrios Altos i La Cantuta –uns fets que li van comportar la condemna de presó anys després– a més d'esterilitzacions forçades a milers de dones i homes, majoritàriament indígenes.

Després de l'anunci de la seva mort, el primer ministre del país, Gustavo Adrianzén, ha indicat que es coordinarà amb la família per conèixer la seva voluntat sobre l'enterrament de l'exmandatari i ha donat el condol a la família. De forma similar ha reaccionat l'exprimer ministre Alberto Otárola, que, malgrat considerar-se opositor a Fujimori, ha donat el condol als familiars i ha destacat "la necessitat de la reconciliació nacional" en un missatge publicat a X. La presidència, el Poder Judicial i el Congrés s'han sumat també als missatges de condol transmesos per nombrosos polítics del país.

A l'exmandatari, de 86 anys, li van detectar un càncer de llengua ja fa més de 27 anys, i des de llavors ha patit reiterades afeccions de salut. Abans de la seva defunció ja s'havien traslladat a l'habitatge de Keiko Fujimori –on es trobava passant la seva malaltia–, a més d'Aguinaga, familiars i diversos congressistes i exlegisladors, segons Europa Press.

A mitjan juliol va ser designat candidat de Força Popular, el partit fundat per la seva filla Keiko, també política i acusada de corrupció, que s'ha presentat diverses vegades sense èxit a les eleccions peruanes.

stats