La mort d’una dona dement fa trontollar l’eutanàsia a Holanda
Una doctora és processada per aquest cas, que obre interrogants sobre la llei
BarcelonaPer primera vegada des que el 2002 Holanda es va convertir en el primer país del món en legalitzar l’eutanàsia, una doctora haurà d’asseure’s al banc dels acusats després d’haver ajudat a morir una persona en aquest país. La fiscalia acusa la metgessa d’haver incomplert la llei en no assegurar-se que la persona a la qual va aplicar l’eutanàsia realment volia morir: es tractava d’una dona de 74 anys que patia Alzheimer. El cas ha obert un debat al país sobre què cal fer amb les persones amb demència. ¿També se’ls pot ajudar a morir? ¿O precisament perquè pateixen un trastorn cognitiu i no poden dir clarament si volen o no acabar amb la seva vida no se’ls hauria d’aplicar l’eutanàsia?
El cas es va produir l’any 2016. Una dona que patia Alzheimer va escriure un certificat d’últimes voluntats tot just després que li diagnostiquessin la malaltia i quan encara tenia capacitat de raonament. A les últimes voluntats hi deia que volia que li apliquessin l’eutanàsia abans que hagués de ser ingressada de forma permanent en un centre de salut. A l’escrit, però, també afegia: “Vull ser capaç de decidir [quan morir] mentre continuï tenint sentit de la raó, i també quan crec que és el moment correcte de fer-ho”.
Quan va arribar el moment en què la dona havia de ser ingressada en un centre de salut per l’estat avançat de la seva demència, un metge va determinar que calia aplicar-li l’eutanàsia segons el que havia escrit a les seves últimes voluntats. Dos facultatius més van corroborar de manera independent que aquesta decisió era la correcta. Així, doncs, es va preparar tot per aplicar l’eutanàsia a la pacient.
La doctora que ho va fer i que ara ha estat processada va aplicar un sedant al cafè de la pacient per adormir-la mentre li administrava la injecció letal que posaria fi a la seva vida. En el moment d’injectar-li el fàrmac, però, la dona es va despertar i va forcejar per intentar evitar-ho, fins al punt que la seva filla i el seu marit van haver d’agafar-la perquè no es mogués i la metgessa pogués aplicar-li la injecció. La família dona suport a l’actuació de la facultativa. Per la seva banda, la fiscalia ha afirmat que no té cap intenció que la doctora, que ja està retirada, sigui condemnada a una pena de presó, sinó que vol que el cas serveixi per aclarir com s’ha d’aplicar la llei sobre l’eutanàsia en pacients que pateixen demència.
La llei holandesa estableix que l’eutanàsia és legal per als pacients que tenen “un patiment insuportable i sense possibilitats de millora” i que mostren una voluntat clara i duradora en el temps de voler morir. A més, dos metges han d’aprovar la petició. L’any passat Berna van Baarsen, membre d’un dels cinc comitès regionals que hi ha a Holanda per supervisar l’aplicació de l’eutanàsia, va renunciar al càrrec pels interrogants que deixa oberts la llei de l’eutanàsia en els casos dels pacients amb demència. “És impossible saber si el pacient amb demència té un patiment insuportable, perquè no té capacitat d’explicar-ho”, va argumentar.