La mort de la noia detinguda per no portar bé el vel encén la protesta a l'Iran
És l’expressió més contundent de les iranianes contra l'obligatorietat del hijab en quatre dècades
BarcelonaLa Kosar, estudiant de belles arts, tornava dilluns a casa seva, a Teheran, després d'haver participat en les protestes contra la mort divendres de la jove Mahsa Amini, quan estava detinguda per no portar el vel islàmic ben posat. “Ens maten només per ser dones. El fet que la policia ens arresti i no en sortim vives és una barbàrie”, lamenta, i assegura: “Demà tornaré als carrers. La lluita és contra el règim. El vel n’ha estat el detonant”, explica en una conversa telefònica amb l'ARA. Portava el vel embolicat al coll i un home gran li va dir: "Posa-te'l o et mataré". Però ja no està disposada a callar.
La mort divendres passat de la jove Mahsa Amini, de 22 anys, mentre estava sota custòdia policial després d’haver estat arrestada per no portar el vel islàmic correctament ha desfermat una onada de protestes massives al conjunt del país d’una dimensió històrica. “La situació a l’Iran està al límit. S’estan gestant canvis importants i profunds”, diu una activista de drets humans iraniana exiliada a Espanya des de l’establiment de la República Islàmica el 1979. Les protestes continuen des de dissabte, quan des de diferents perfils de les xarxes socials es va començar a informar que una noia kurda havia mort després de ser detinguda a Teheran per la policia de la moral, que vigila la implementació del codi de vestimenta islàmic.
Les primeres imatges, que van córrer com la pólvora en un país extremadament actiu a les xarxes socials, mostraven, amb el hasthag #MashaAmini, el funeral de la jove a la seva ciutat natal, Saqqez, al Kurdistan iranià. A les imatges, la família, colpida de dolor, denunciava que la Mahsa havia estat assassinada per la policia durant la seva detenció. Poques hores després, la modesta cerimònia va derivar en airades protestes pels carrers de la ciutat, protagonitzades per dones kurdes que, fent volar el hijab i deixant els cabells al descobert, cridaven “Mort al dictador”, “Derrotem el règim”. Molts homes també s’hi van sumar.
Milers de dones sense vel
Però des de diumenge la ràbia i la indignació han arribat a Teheran i altres grans ciutats com Isfahan o Shiraz. Les manifestacions multitudinàries pel centre de la capital, parcs i els voltants de la Universitat de Teheran estan sent reprimides per la policia, que des de camions blindats ruixa els manifestants amb canons d'aigua i gasos lacrimògens. Milers de dones i homes recorren junts els carrers enlairant mocadors i cremant-los públicament. El gest és l’expressió més contundent de les iranianes en contra del vel en quatre dècades. El fet que també hi hagi tants homes evidencia el sentiment massiu d’una societat que exigeix de manera unitària llibertat.
Els crits en contra el líder suprem, Ali Khamenei, i a favor de la caiguda del règim teocràtic no són nous. El profund malestar per la crisi econòmica i la pobresa cada dia més devastadora són sovint font de protestes en diferents punts del país, on la població viu situacions d’extrema precarietat. Però les imatges viralitzades dins i fora de l’Iran de Mahsa Amini estirada en un llit d’hospital en estat de coma han encès la còlera d’una societat que ha dit prou.
Mahsa Amini va ser arrestada dimarts a Teheran perquè presumiblement portava el mocador massa enrere. Va ser traslladada de la comissaria a l’hospital inconscient, i divendres moria per causes que encara es desconeixen. El govern iranià assegura que la jove va patir un infart. Per demostrar-ho, l'agència IRNA ha fet públiques unes imatges en què es veu una noia, suposadament Mahsa Amini, defallint mentre espera dreta a la sala de detinguts. La policia afirma que van intentar reanimar-la i que la van traslladar a l’hospital. Però ningú dona credibilitat a la versió oficial i la família de la Mahsa defensa que era una dona sana que va morir a causa de les brutals agressions de la policia, que suposadament hauria colpejat el cap de la noia fins a ocasionar-li una contusió cerebral. El govern nega els fets i el president, Ebrahim Raisi, ha anunciat una investigació.
La mort de Mahsa Amini ha esclatat a la cara a un règim que fa 43 anys que reprimeix i empresona la població dissident i tots aquells que qüestionen el sistema. “Sou la nostra vergonya!”, “Policia estúpida!”, “Aquesta és l’últim avís: el nostre objectiu és la vostra derrota”, cridaven aquest dimarts milers d’homes i dones de totes les edats pels carrers de Teheran. Centenars de policies armats i amb escuts els feien front. La policia ha disparat contra els manifestants i a les xarxes s’han viralitzat diversos vídeos on es veu gent corrent i sorolls de trets de fons. Al Kurdistan, la població també segueix en peu de guerra i algunes zones estan patint talls elèctrics i d’internet. Alguns usuaris de Twitter denuncien que la policia ha arrestat ciutadans en diferents ciutats de la regió kurda i que se n'ha perdut el rastre. Altres comptes d’Instagram, com el de la periodista iraniana de la BBC Rana Rahimpour, afirmen que diverses activistes pels drets de les dones han estat arrestades en les últimes hores, inclosa la directora de cinema i activista Mahnaz Mohammadi.