Internacional15/02/2018

Les ONG lidien amb els seus casos d’assetjament sexual

MSF va acomiadar 19 treballadors el 2017, i Save the Children, 16 per abús o conducta inadequada

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaL’escàndol d’Oxfam al Regne Unit ha posat totes les ONG en el punt de mira. Pressionades per la premsa, moltes, com Metges Sense Fronteres (MSF), han fet un exercici de transparència i han donat les dades sobre els seus casos d’assetjament o abús sexual.

L’any 2017 MSF va rebre 146 denúncies per aquest motiu, que es van investigar i van acabar constatant 24 casos d’assetjament o abús, pels quals es va acabar acomiadant 19 persones. Tanmateix, des de l’ONG remarquen que el tipus de casos detectats fins ara en el si de la seva entitat no tenen res a veure amb les orgies amb prostitutes que s’atribueixen a treballadors d’Oxfam a Haití. “Estem parlant de comentaris masclistes, proposicions sexuals reiterades i, en el pitjor dels casos, tocaments”, segons explica un portaveu de MSF Espanya. Dels 24 casos detectats en l’organització arreu del món, 22 van ser entre treballadors de MSF i dos van tenir com a víctima algú de la població local que era atès per l’organització. En aquests dos últims casos es va tractar de comentaris inadequats cap a aquestes persones, va deixar clar el portaveu de l’entitat.

Cargando
No hay anuncios

Sembla, de fet, que cap ONG es lliura de la seva dosi de conductes sexualment inadequades i fins i tot d’abús sexual. Però asseguren que els protocols de denúncia i actuació funcionen. Save the Children va detectar l’any passat 31 casos, que van acabar amb l’acomiadament de 16 persones, de les quals 10 van ser remeses a les autoritats policials i judicials perquè les seves actuacions podien ser constitutives de delicte, segons admet el director de programes internacionals de Save the Children, David del Campo.

Del Campo deixa clar també que cap dels casos detectats va implicar ni l’abús sexual d’un menor ni una violació, sinó que tots van ser casos d’abús o assetjament entre treballadors de la mateixa organització o cap a treballadors de les organitzacions associades sobre el terreny, els empleats de les quals sí que formen part de la població local. “Els protocols de Save the Children són molt estrictes: cap adult pot quedar-se mai sol amb un menor, sempre hi ha d’haver un altre adult com a mínim a la sala o al vehicle”, explica. Tant en aquest cas com en el de MSF, les organitzacions disposen d’una bústia de denúncia perquè els seus empleats denunciïn si han patit algun abús o n’han sigut testimonis.

Cargando
No hay anuncios

Una enquesta elaborada per Reuters arran de l’escàndol d’Oxfam sí que va revelar “incidents que implicaven explotació o abús sexual amb un menor implicat” en l’organització internacional World Vision, que treballa amb infants, per exemple. Però la resta de dades compilades per l’agència eren similars a les de MSF i Save the Children. El Norwegian Refugee Council (NRC) va detectar 13 casos d’assetjament sexual entre els seus treballadors l’any passat, però no va especificar quantes persones havia acomiadat per això. L’ONG cristiana nord-americana Mercy Corps també va detectar 11 casos de “conducta inadequada i va fer fora cinc persones.

“Un punt d’inflexió per al sector”

Cargando
No hay anuncios

Des del Comitè Internacional de la Creu Roja no es van oferir xifres, al·legant que estan generant una base de dades per recopilar-les. Amb tot, admetien el mal que l’escàndol està fent al sector: “Les revelacions recents sobre explotació sexual en la indústria de l’ajuda humanitària són un punt d’inflexió”. “Creiem que no es tracta de les errades d’una sola organització, sinó d’un ampli problema al sector, i hem de treballar col·lectivament per solucionar-lo”, va dir el portaveu Sam Smith.