La multa a una noia per orinar al carrer posa en peu de guerra les feministes d'Holanda
Davant la falta de lavabos públics per a dones, el jutge la convida a fer servir els urinaris a peu dret
BarcelonaLa multa de 90 euros a una noia que va orinar al carrer a Amsterdam ha desembocat en una polèmica sobre el sexisme a tot Holanda.
Geerte Piening, de 23 anys, va decidir presentar batalla judicial després que tres policies l'aturessin al carreró on s'havia amagat per orinar després d'una nit de festa. Al judici va al·legar la manca de lavabos públics a la ciutat, on hi ha 35 urinaris masculins públics però només tres lavabos dels que poden fer servir les dones.
El jutge que porta el cas, però, va argumentar que hauria d'haver fet servir un d'aquests urinaris masculins, els típics urinaris a peu dret, abans que pixar al carrer, una ofensa que en holandès s'anomena 'wildplassen'.
Fent servir aquest hashtag, #wildplassen, desenes de dones van fer mofa a les xarxes de la recomanació del jutge i fins i tot es van fer fotografies intentant dur-la a terme, per deixar clares les òbvies dificultats anatòmiques que comporta.
5.000 dones per orinar en vàters a peu dret
La polèmica ha desencadenat una batalla feminista i fins i tot s'ha creat un grup de Facebook que convoca les dones a sortir als carrers d'Amsterdam aquest divendres i acceptar el repte del jutge, tot tractant d'orinar als urinaris masculins de la ciutat. Fins a 5.000 persones han expressat ja el seu interès de seguir l'esdeveniment.
El jutge va admetre el desequilibri entre el nombre de vàters per a homes i per a dones que hi ha a la ciutat d'Amsterdam, però va al·legar que l'Ajuntament no està obligat a posar-los i que, de totes maneres, les dones els utilitzen molt menys que els homes. "Vostè és només la segona dona que veig en aquest tribunal per aquest motiu", va argumentar.
"No era la meva intenció que això es convertís en una enorme qüestió feminista. Però, d'altra banda, està bé que s'abordi el tema", deia a la premsa la noia multada. El seu cas, de fet, es remunta a l'any 2015, però s'ha fet públic ara arran del judici i s'ha convertit en polèmica sobretot per la sortida de to del jutge.