crisi de l'euro
Internacional11/05/2012

Negociacions d'unitat nacional a Grècia per evitar unes eleccions que guanyaria l'esquerra alternativa

El Pasok i Nova Democràcia diuen que hi ha perspectives d'acord. Una enquesta dóna clara guanyadora Syriza si es repeteixen els comicis. Alemanya amenaça que no hi ha marge de negociació

Reuters
i Reuters

AtenesEls líders de Nova Democràcia i el Pasok, que fins diumenge eren els dos principals partits de Grècia, negocien aquest divendres la formació d'un govern d'unitat nacional que eviti la repetició de les eleccions. Una enquesta situa Syriza, la coalició de l'esquerra alternativa anti-austeritat que va quedar en segon lloc, com a clara guanyadora si finalment s'han de repetir els comicis.

Una gran majoria dels grecs volen continuar a l'eurozona però van votar massivament per partits que rebutgen els servers termes del pla de rescat negociat l'any passat. Els creditors europeus amenacen d'expulsar Grècia de la moneda única si gira l'esquena al paquet d'austeritat, que preveu retallades salarials i forts increments d'impostos.

Cargando
No hay anuncios

El cap del socialdemòcrata Pasok, Evàngelos Venizelos, que diumenge es va enfonsar a les urnes (13% de vots, respecte el 44% de 2009) s'ha reunit amb Andonis Samaràs, líder dels conservadors de Nova Democràcia, que van ser la formació més votada (19,8%) per discutir la formació d'un govern d'unitat. Fins ara l'Esquerra Democràtica, una escisió del Pasok oposada als plans d'austeritat, s'ha mostrat disposada a entrar al govern, sempre que reclami una renegociació dels termes del rescat.

Si Venizelos, que ha rebut l'encàrrec del president després de Nova Democràcia i Syriza, no aconsegueix formar govern, Grècia haurà de tornar a les urnes d'aquí a unes setmanes, probablement el 17 de juny.Una enquesta publicada aquest divendres dóna una clara victòria a Syriza (27,7%) si s'han de repetir els comicis. El sistema electoral grec preveu un bonus de 50 diputats extres per a la formació guanyadora, amb la qual cosa es trencaria tot compromís d'Atenes amb els acords anteriors.

Cargando
No hay anuncios

Govern 'ecumènic'

Després d'entrevistar-se amb el líder socialista, Samaràs ha afirmat al seu grup parlamentari que "estem lluitant per formar un govern, i encara queda esperança". Venizelos ha parlat de la possibilitat d'un acord d'últim minut que inclouria l'Esquerra Democràtica, però el dirigent d'aquesta formació moderada, Fotis Kouvelis, ha aclarit que no entraà a una coalició en solitari amb els dos partits que van signar els acords d'austeritat. "El nostre objectiu és un govern ecumènic amb la participació de totes les forces que poden treballar per dos objectius: una gradual desvinculació dels acords amb els creditors i continuar a l'eurozona". Samaràs es va mostrar proper a aquest plantejament, però és difícil de Syriza, la clau per legitimar aquest executiu, accepti qualsevol acord que no contempli el rebuig obert als plans de rescat.

Cargando
No hay anuncios

Berlín amenaça

El bloqueig polític ha disparat les senyals d'alarma entre els líder Europeus, que han amenaçat d'expulsar Grècia de l'euro si no manté les seus compromisos amb les retallades i les reformes legals associades al rescat. El ministre d'exteriors alemany, Guido Westerwelle, ha dit que "el futur de Grècia dins de l'euro està a les seves mans". Un conseller del Banc Central Europeu, Ewald Nowotny, ha dit que "no tenim un temps indefinit: el temps s'escapa perquè hi ha necessitats financeres, però esl primers passos els han de donar els grecs.