Netanyahu demana més armes als EUA "per acabar la feina" i rep l'ovació d'un Congrés amb notables absències

El primer ministre israelià ha atacat els manifestants propalestins dient que són "els idiotes útils" de l'Iran

5 min
Netanyahu, durant el seu discurs al Congrés dels Estats Units.

WashingtonLes notables absències que hi havia al Congrés –com la de la vicepresidenta Kamala Harris– no han arronsat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que ha tret pit sobre la guerra de Gaza. "Doneu-nos les eines i acabarem la feina", ha assegurat el dirigent aquest dimecres, quan ha demanat més armes als congressistes després que el passat mes d'abril aprovessin una ajuda militar per a Tel-Aviv valorada en 26.000 milions d'euros. El líder israelià s'ha adreçat a l'hemicicle amb les mans tacades amb la sang dels més de 39.000 palestins que han mort des que va esclatar el conflicte el passat 7 d'octubre, i que han portat el fiscal del Tribunal Penal Internacional a demanar la seva detenció per crims de guerra.

El to bel·licista ha estat constant en el discurs del primer ministre israelià, que s'ha allargat més de 45 minuts, força més que el del president ucraïnès Volodímir Zelenski, que en va tenir prou amb 30 minuts davant l'audiència de les cambres alta i baixa dels Estats Units. "Israel farà el que calgui fer per assegurar la seva frontera nord", ha defensat Netanyahu en referència al polvorí en què s'ha convertit el llindar amb el sud del Líban.

Netanyahu ha recordat l'atac de Hamàs del 7 d'octubre: "Aquests monstres van cremar bebès vius". El primer ministre israelià ha repetit l'afirmació sense immutar-se, després que el seu govern hagués de reconèixer que no podia confirmar que fos cert que Hamàs hagués decapitat i cremat bebès. També ha assegurat que el seu exèrcit "fa tot el que pot per evitar les baixes civils". Ho ha dit sense immutar-se davant Hani Almadhoun, un palestí que ha perdut 150 dels seus familiars en els bombardejos israelians, que havia estat convidat al Capitoli per la congressista nord-americana d'origen palestí Rashida Tlaib. Netanyahu ha fet aixecar entre el públic dos soldats israelians mutilats a Gaza que ha assegurat que estan disposats a tornar al camp de batalla.

Els manifestants "idiotes útils de l'Iran"

L'ovació més gran se l'ha emportat quan ha atacat els manifestants propalestins que protesten al voltant del Capitoli en contra de la guerra de Gaza i de la seva intervenció. "L'Iran està finançant les protestes antiisraelianes que hi ha", ha assegurat Netanyahu, que ha qualificat els manifestants "d'idiotes útils" de Teheran.

Netanyahu ha exposat també els seus plans per al dia que s'acabi la guerra. Ha dit que un cop s'hagi derrotat Hamàs "podria sorgir una nova Gaza" i ha assegurat que Israel no té plans per "recolonitzar" la Franja. Unes paraules adreçades a la virtual candidata demòcrata Kamala Harris, que, com Joe Biden, ha dit que Israel no ha de tornar a ocupar la Franja. Tot i que Netanyahu no ha concretat com pensa fer-ho, ja que totes les faccions palestines han acordat un govern d'unitat nacional per impedir-ho. Així mateix, ha exigit que "l'administració civil" de la Franja hauria d'estar "controlada per palestins que no busquin destruir Israel".

Les primeres paraules que Netanyahu ha tingut per al president Joe Biden han estat positives i han destacat el suport que va rebre durant les hores posteriors al 7 d'octubre: "Va venir a Israel per estar amb nosaltres en la nostra hora més fosca". I ha afegit que Biden és "un orgullós sionista irlandès-americà." En els últims mesos la relació entre els dos dirigents s'ha anat deteriorant, arribant a haver-hi moments crítics en què Biden va amenaçar el seu soci amb ultimàtums, que al final no ha complert. Per contra, Netanyahu no ha mencionat ni un sol cop Harris, que ha esquivat presidir la sessió d'avui com li correspon constitucionalment i ha fet un míting per a la seva campanya. Els demòcrates no volen que la foto amb el primer ministre israelià espatlli el momentum que està vivint la demòcrata. Per compensar-ho, Harris té previst trobar-se en privat amb Netanyahu.

En un moment tan crític en la política estatunidenca, amb la recent retirada de Biden i l'intent d'assassinat de Donald Trump, Netanyahu també s'ha omplert la boca lloant l'expresident republicà pels Acords d'Abraham, que havien de portar a la normalització de relacions entre Israel i els aliats àrabs dels Estats Units. L'Aliança d'Abraham que el primer ministre israelià ha reclamat obvia que la massacre de Gaza ha curtcircuitat, almenys per ara, aquesta possibilitat. Netanyahu ha tornat a la seva retòrica habitual de presentar l'Iran com una amenaça existencial per a Israel, tot i que ell va ser el responsable de pressionar Trump per trencar l'acord nuclear que havia signat el seu predecessor, Barack Obama, i que ha estat l'únic moment en què el règim dels aiatol·làs s'havia compromès a posar el seu programa nuclear sota control internacional.

A més de Harris, 80 congressistes demòcrates no han assistit a la sessió, segons informa el diari israelià Haaretz. El líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, sí que ha estat present en el discurs, però ha refusat donar-li la mà quan ha entrat a la sala. Schumer, que és jueu, s'ha mostrat molt crític amb Netanyahu els últims mesos per la seva gestió de la guerra. La congressista Alexandria Ocasio-Cortez ja havia anunciat dimarts que no assistiria a la sessió. "És un dia fosc en la història dels Estats Units: un autoritari amb ordres de detenció del Tribunal Penal Internacional pot dirigir-se a una sessió conjunta del Congrés", escrivia a la plataforma X. El senador Bernie Sanders també ha boicotejat el discurs. Demòcrates moderats com Ami Bera tampoc no hi eren.

Quan a finals de maig el president de la Cambra dels Representants, el republicà Mike Johnson, va estendre la invitació a Netanyahu, la gestió de Biden de les protestes propalestines i la complicitat nord-americana amb la guerra de Gaza estaven enfonsant la popularitat del president. Era la principal arma que tenien els republicans per atacar-lo: l'acusaven de permetre l'"antisemitisme" als campus i de no donar prou suport a Tel-Aviv. És per això que Johnson va prendre la iniciativa de convidar el primer ministre israelià.

Els assumptes domèstics han eclipsat tant la visita de Netanyahu que el focus ja no està en el contingut del seu discurs sinó en com està sent la rebuda de la Casa Blanca i el Congrés. Després que el primer ministre israelià aterrés dilluns a Washington, Biden va anunciar que posposava fins dijous la seva trobada, prevista per dimarts. Biden ha programat el discurs per explicar la seva retirada només cinc hores després del parlament de Netanyahu.

Fins i tot entre les files republicanes hi ha hagut absències. J.D. Vance, senador per Ohio i flamant candidat a vicepresident de Trump, tampoc hi era. El seu equip l'ha excusat dient que té l'agenda massa plena amb actes de campanya, però que envia el missatge que "està amb la gent d'Israel".

Entre les absències ha destacat la presència d'Elon Musk. El propietari de la xarxa social X ha assistit al discurs per invitació expressa del primer ministre israelià.

Protestes al carrer

Fora del Capitoli, els carrers que rodegen l'edifici s'han blindat per mantenir a ratlla les protestes propalestines. Enmig de fortes mesures de seguretat, milers de persones s'han anat congregant al voltant del perímetre per deixar clar a Netanyahu que no és benvingut a la capital. "Arresteu Netanyahu", cridaven els manifestants, en referència a la petició de detenció emesa per la fiscalia del tribunal de la Haia. La policia ha detingut almenys cinc persones, segons citen els mitjans nord-americans. Entre els assistents a la concentració hi havia l'actriu Susan Sarandon. Ahir, unes 400 persones, inclosos activistes de Jewish Voice For Peace, van ocupar una de les rotondes del Congrés per mostrar el seu rebuig al primer ministre israelià i demanar al govern nord-americà que deixi d'enviar-li armes. Aquesta tarda sis activistes han estat detinguts per protestar als passadissos del Capitoli.

stats